SWS de Humstee

Wengeweer 2 9883 PR Oldehove

  • Schoolfoto van SWS de Humstee
  • Schoolfoto van SWS de Humstee
  • Schoolfoto van SWS de Humstee
  • Schoolfoto van SWS de Humstee

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De resultaten van de eindtoets zijn passend bij de verwachtingen voor deze groep. Door opbrengst-gerichte ontwikkeling en een goede kennis van de vaardigheden van leerlingen stromen de leerlingen door naar het VO-onderwijs dat bij hen past. Wij zijn altijd in beweging om het onderwijs zo aan te passen dat de leerlingen optimaal groeien en een goede aansluiting op het vervolgonderwijs meekrijgen, ieder op zijn/haar niveau.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Voor het meten van tussentijdse resultaten van de leerlingen zijn we afgelopen schooljaar overgetapt van het leerlingvolgsysteem Cito naar IEP.  Het LVS van IEP geeft ons een beter inzicht in de vorderingen van de leerlingen. In januari/februari en in juni nemen wij de toetsen van IEP af. Deze toetsen zijn passend bij onze leerlingen en geven een ontwikkelgericht en helder beeld van de vorderingen van de leerling.

Het leerlingvolgsysteem van IEP legt de focus op groei, niet op prestatie. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Daarom vergelijkt IEP de kinderen niet met elkaar. Een kind is bovendien meer dan taal en rekenen! Met kindvriendelijke toetsen voor hoofd, hart én handen geeft het IEP LVS een compleet beeld: zo wordt iedere leerling in zijn kracht gezet. De uitkomsten van de toetsen vormen voor ons de basis om ons onderwijs optimaal te analyseren, organiseren en de zorg op langere termijn vorm te geven. 

Verder meten we voortdurend tussentijds of de kinderen de lesstof beheersen. Dit gebeurt door observaties, en volgen van de vorderingen in de lesstof. We kunnen dan ook maatwerk bieden en/of extra uitleg of juist moeilijkere lesstof klaarzetten. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Wij volgen de leerlingen in de ca. 8 jaar die ze bij ons op de Humstee zijn. Het leerlingvolgsysteem en de eindtoets van IEP (volgend schooljaar doorstroomtoets) geven ons ruime informatie, maar zonder een optimale kennis van de talenten, vaardigheden en sociale redzaamheid is het advies niet compleet. Wij hebben eind groep 7 de eerste gesprekken over het VO en in groep 8 krijgen de leerlingen een advies van de leerkracht. Dit advies wordt besproken in het team en met de IB'er.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

In een veilig pedagogisch klimaat kunnen kinderen zichzelf zijn. De leerkracht let er bijvoorbeeld op dat de leerlingen respect voor elkaar hebben, stimuleren om elkaar te helpen en om samen te leren en van elkaar te leren. Het kind moet veiligheid, vriendelijkheid, orde en regelmaat ondervinden. De school moet een plek zijn waar de leerlingen zich op hun plaats weten en waar ze graag naar toe gaan. De leerkracht kan hierdoor het kind sociaal- emotioneel en cognitief leren kennen waardoor een omstandigheid gecreëerd wordt om een kind zo goed mogelijk te laten ontwikkelen.

Dit doen we als school door aandacht te vestigen op positieve punten en voortdurend te werken aan een goede sfeer in de klas tussen leerlingen onderling en tussen leerkrachten, leerlingen en ouders.

Waar nodig zetten gaan we planmatig aan de slag om hieraan te werken. Zowel op individueel als op groepsniveau.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Respect
  • Openheid

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De inspectie heeft de school bezocht op 13 januari 2015 en heeft vastgesteld dat het kwaliteit van het onderwijs van De wingerd weer op orde is en voldoet aan de wettelijke kaders.

Terug naar boven