Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Verlofdagen. Buiten de schoolvakanties kan het voorkomen dat ouders om allerlei redenen verlof vragen. Er moet dan wel sprake zijn van “gewichtige omstandigheden”. Een dergelijke aanvraag moet altijd schriftelijk en tijdig worden gedaan. Uitsluitend de directie van de school is bevoegd tot het éénmalig geven van verlof per schooljaar voor ten hoogste 10 dagen. Indien de periode van 10 dagen verlof per jaar wordt overschreden, heeft de directie van de school voor het geven van verlof toestemming nodig van de leerplichtambtenaar.
Het besluit op het verzoek wordt door de directie van de school schriftelijk aan de ouders medegedeeld. De directie van de school vermeldt daarbij de mogelijkheid om tegen het besluit bezwaar aan te tekenen of in beroep te gaan. Indien de directeur van de school het voornemen heeft een verzoek af te wijzen, neem deze contact op met de leerplichtambtenaar. Als gewichtige omstandigheid kan worden aangemerkt:
1. Schorsing van het onderwijs.
2. Verbod om de school te bezoeken bij Algemene Maatregel van Bestuur.
3. Schorsing van het kind.
4. Sluiting van de school.
5. Voldoen van wettige verplichting.
6. Verhuizing (1 dag)
7. Zeer extreme weersomstandigheden voor kinderen buiten de bebouwde kom.
8. Besmettelijke ziekte in het gezin.
9. Medische of sociale noodzaak op basis van een schriftelijk advies van een arts.
10. Vervullen van levensbeschouwelijke verplichtingen.
11. ( R)emigratieplannen voor het bezoeken van het ( R)emigratieland.
12. Overlijden van bloed- of aanverwant van de 1e graad ten hoogste 4 dagen.
13. Overlijden van een bloed- of aanverwant van de 2e graad ten hoogste 2 dagen.
14. Overlijden van bloed- of aanverwant van de 3e en 4e graad ten hoogste 1 dag.
15. Huwelijk van een bloed- of aanverwant tot en met de 4e graad 1 of 2 dagen afhankelijk van de afstand.
16. 12½-25-40-50-60 jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor 1dag
17. 25-40 of 50 jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders voor 1 dag.
18. Viering van religieuze of nationale feest- en gedenkdag voor leerlingen uit andere culturen voor maximaal 2 dagen.
19. Extra vakantie onder schooltijd ten hoogste twee weken per schooljaar voor ouders met een beroep dat het onmogelijk maakt binnen de vastgestelde schoolvakanties te gaan.
N.B. Vakantie gedurende de eerste twee schoolweken is niet mogelijk.
Extra vrij voor wintersport, bezoek aan land van herkomst, afwijkend vakantierooster van één van de andere kinderen, geen andere boekingsmogelijkheden, lagere prijzen buiten het seizoen, eerder aanrijden of later terugkomen om drukte te vermijden, eerder afreizen om voor een bepaalde tijd het vakantieadres te bereiken, bezoek van familie in een ander werelddeel wordt niet gehonoreerd.
De directeur gaat na of er sprake is van een geldige reden voor verlof.
Bij overtreding wordt melding gemaakt bij de leerplichtambtenaar. Deze kan overgaan tot het opmaken van een proces verbaal.
Bij afwijzing van verlofaanvraag kan schriftelijk bezwaar worden aangetekend.
Leerkrachten krijgen een afschrift van deze aanvraag. Via de leerkracht van het oudste kind ontvangt u een kopie van de aanvraag. Ongeoorloofd verzuim, dus verzuim waarvoor geen toestemming werd verleend of waarbij de school niet op de hoogte is van de reden van afwezigheid, wordt volgens wettelijke verplichting doorgegeven aan de leerplichtambtenaar. Zoveel mogelijk worden vrije dagen of uren, te geven door de school vanwege bijvoorbeeld excursies, congressen, studiedagen enz., van het team of enkele teamleden al aan het begin van het schooljaar gemeld. Uitzonderingen blijven wat dit betreft mogelijk.