Speelleerplein de Fonkeling

Bernadettestraat 1 5688 KN Oirschot

  • Schoolfoto van Speelleerplein de Fonkeling
  • Schoolfoto van Speelleerplein de Fonkeling
  • Schoolfoto van Speelleerplein de Fonkeling
  • Schoolfoto van Speelleerplein de Fonkeling
  • Schoolfoto van Speelleerplein de Fonkeling

Het team

Toelichting van de school

Ons team
Onze leerkrachten zijn specifiek verantwoordelijk voor hun basisgroep en samen verantwoordelijk voor de hele unit. Het is daarom niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor onze teamleden belangrijk dat ze goed samenwerken, communiceren en betrokken zijn. Daarnaast vinden we het ook binnen ons team belangrijk dat ieder doet waar hij of zij goed in is. Waar we bij de kinderen sturen op talent, doen we dat bij onszelf ook.
Het hele team is te vinden op onze website.

Hoe wordt vervanging geregeld?

Wanneer een leerkracht ziek of afwezig is wordt er eerst intern gekeken naar vervanging. Welke mensen zijn ambulant (zonder groep) en kunnen invallen. De inzet van leerkrachten is, door het werken in units, zo georganiseerd dat er meerdere mogelijkheden zijn om afwezigheid van een leerkracht op te vangen.

Mocht er geen interne oplossing voorhanden zijn, wordt er een verzoek gedaan aan de parttime leerkrachten die op de bewuste dag niet werken. Zij komen dan een dag extra werken. Wanneer er geen eigen leerkrachten beschikbaar zijn, wordt de vraag uitgezet binnen het bestuur en wordt er gekeken naar collega-leerkrachten van andere scholen en/ of leerkrachten die bij het bestuur kenbaar hebben gemaakt te kunnen en willen invallen.

In uitzonderlijke situaties kan het zijn dat er geen of onvoldoende vervanging voor de desbetreffende unit georganiseerd kan worden. In dat geval zullen de leerlingen zo evenredig mogelijk verdeeld worden en zullen zij die dag met eigen werk aan de slag gaan, onder toezicht van de andere leerkrachten. Mocht dit uiteindelijk ook niet mogelijk blijken, kan er in een uiterst geval een verzoek van de school aan de ouders komen om de kinderen een dag thuis te houden.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Drie units
Bij de Fonkeling werken we met drie units. ln unit 1 bieden we de leerstof voor peuters en voor de leerjaren 1, 2 en 3 aan, in unit 2 de leerstof voor de jaren 4, 5 en 6 en in unit 3 staan de leerstofjaren 7 en 8 centraal. De dag begint en eindigt samen met de eigen basisgroep. Bij het begin van de dag wordt de dagplanning doorgenomen met de kinderen, die kan namelijk per leerling verschillen. Vervolgens zijn er tijdens het ochtendprogramma een aantal werkblokken waarin uitleg gegeven wordt door vakspecialisten op het niveau van het kind. Na de instructie gaat het kind aan de slag binnen de unit, zowel samen met andere leerlingen als zelfstandig. Elke unit is groot qua oppervlakte, binnen deze ruimte spelen, leren en werken de kinderen.
Kenmerkend voor het unitonderwijs:
- Groepen kunnen flexibel ingedeeld worden. Hiermee houden we rekening met de verschillen tussen kinderen en de specifieke ondersteuningsbehoefte.
- Kinderen van verschillende leeftijden en met verschillende talenten en eigenschappen werken samen. Zij kunnen veel van en met elkaar leren.
- Binnen elke unit zijn verschillende leerkrachten samen verantwoordelijk voor goed onderwijs. Zij maken gebruik van elkaars kwaliteiten en expertise. Dit is goed voor het onderwijs en de kinderen.

Unitleiders en groepsleerkrachten
Iedere unit is verdeeld in een aantal basisgroepen. Elke basisgroep heeft een eigen groepsleerkracht. Die houdt de vorderingen van de kinderen bij en is het eerste aanspreekpunt voor ouders. De begeleiding van de kinderen vindt echter plaats in samenwerking met alle medewerkers in de unit. Met de basisgroep vieren we verjaardagen, evalueren we werkmomenten en starten we dag en sluiten we deze af. Elke unit heeft een unitleider die in het managementteam (MT) van de school zit.

Leren van en met elkaar
De Fonkeling is een lerende organisatie; het samenwerken wordt sterk gestimuleerd en kennis wordt aan elkaar doorgegeven. Alle teamleden ondersteunen elkaar dagelijks op de werkvloer. Door continue de dialoog aan te gaan met elkaar verbeteren we ons onderwijs elke dag. Het is een integraal model van leren van elkaar en met elkaar, van leerling tot directie.

Klasindeling

  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

De invulling voor de verschillende vormingsgebieden is gelijk aan groep 3 t/m 8 .
Bij groep 1 en 2 zijn reken- en taalopdrachten verwerkt in ontwikkelingsactiviteiten.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Dagindeling
We hebben op onze school een continurooster en hanteren het 5 gelijke dagen model. De groepen 1 t/m 8 hebben gelijke schooltijden. De kinderen gaan naar school van 8.30 uur tot 14.15 uur. Dit betekent ook dat de kinderen tussen de middag op school lunchen en pauze hebben. De voornaamste reden daarvoor is dat kinderen in een constante pedagogische situatie met hun leerkrachten en begeleiders zijn waardoor er zoveel mogelijk ruimte voor rust, ritme en regelmaat is.

Ouders krijgen regelmatig de gelegenheid om van 8.20 uur tot 8.30 uur een kijkje te nemen in de unit van hun kind. Na de inloop werken de kinderen nog een kwartier door aan hun weektaak. Daarna begint de kring voor de basisgroep. Tijdens de kring is er tijd voor sociaal emotioneel leren, filosoferen, burgerschap, verkeer en levensbeschouwing. Na de kring zijn er instructiemomenten en is er tijd voor zelfstandig werk. Bij instructies gaat het voornamelijk om taal (lezen, taalvaardigheden, (werkwoord)spelling, begrijpend lezen) en rekenen. De overige leerstofonderdelen komen tijdens de rest van de schooldag aan bod o.a. tijdens thematisch werken (oriëntatie op mens en wereld) en kunstzinnige oriëntatie.

Oriëntatie op mens en wereld omvat: aardrijkskunde, geschiedenis, techniek, milieu, gezond en redzaam gedrag, verkeer en natuuronderwijs. Kunstzinnige oriëntatie omvat: tekenen, handvaardigheid, muziek, beweging, spel en bevordering van het taalgebruik. Tijdens de weektaak maken kinderen opdrachten die betrekking hebben op Nederlandse taal, Engelse taal, rekenen en wiskunde en oriëntatie op mens en wereld. De dag wordt onderbroken door een pauze en een lunchmoment

Muziekonderwijs
Om de kwaliteit van het muziekonderwijs te verhogen, is een muziekdocent aangetrokken om de lessen in de groepen 4 en 5 te verzorgen. Het programma voor de overige groepen wordt in samenwerking met de muziekdocent opgezet. Ook maken we gebruiken van muziekexperts die aanbod verzorgen. Hierdoor kunnen we één muzieklijn op onze school aanbieden. De aangeboden leerstof en de aangeleerde vaardigheden in de groepen 4 en 5 zijn dusdanig dat de kinderen hierna de mogelijkheid hebben om een muziekinstrument te leren bespelen. Kinderen worden zo nog enthousiaster gemaakt voor muziek en talenten worden aangesproken. 

Verkeer (BVL)
Onze school heeft een Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL). Dat betekent dat we het verkeersonderwijs op een goede manier verzorgen, zowel praktisch als theoretisch. Ook betekent het dat we structureel werken aan de verkeersveiligheid rondom onze school. Denk hierbij aan een veilige haal- en brengsituatie en veilige routes tussen thuis en school. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

In het schoolondersteuningsplan staat beschreven hoe de ondersteuning voor leerlingen gerealiseerd wordt. Elk jaar wordt dit schoolondersteuningsplan geëvalueerd en aangepast aan de situatie van dat moment. Het schoolondersteuningsplan is te vinden op de website.

Passend onderwijsaanbod
Uitgangspunt binnen onze basis- en extra ondersteuning is altijd het welbevinden en de mogelijkheden van het kind.  Ieder kind moet met plezier naar school komen. Het doel van de ondersteuning op onze school is passend onderwijsaanbod bieden, waarin alle kinderen optimaal kunnen ontwikkelen. We willen in staat zijn om binnen onze units het onderwijs af te stemmen op de onderwijsbehoeften van de kinderen. We doen dit op een positieve manier, kijkend naar mogelijkheden en kansen. We werken handelingsgericht en gaan planmatig om met verschillen in onderwijsbehoeften. We gebruiken de kindgegevens, toetsgegevens en observaties om het kind in beeld te brengen, ons onderwijs te toetsen en het didactisch handelen van de leerkracht te verbeteren. Gegevens uit het leerlingvolgsysteem, notities en gespreksverslagen uit het historisch overzicht zijn een waardevolle aanvulling. Na analyse van de gegevens wordt middels een groepsoverzicht en groepsplan een passend onderwijsaanbod opgesteld dat rekening houdt met stimulerende en belemmerende factoren en waarin leerdoelen, ambities en niveaudoelen zijn opgesteld die van deze kinderen verwacht mogen worden. In het groepsplan staat beschreven hoe het onderwijs in een groep of unit per vakgebied georganiseerd is. Het groepsplan dient als leidraad voor het bepalen van het handelen van de leerkracht en het verbeteren van het onderwijs. Het groepsplan wordt op vaste tijden geëvalueerd en bijgesteld.  

Wanneer de ondersteuningsbehoeften van een kind deze basisondersteuning overschrijden wordt voor een kind een ontwikkelingsperspectief (OPP) opgesteld. Hierbij is voor ons goede communicatie, afstemming en samenwerking met de ouders belangrijk. Zij kennen hun kind immers als geen ander. In het OPP  wordt een uitspraak gedaan over de te verwachten leerontwikkeling van het kind bij ons op school. Er wordt een inschatting gemaakt van het eindniveau waar we met het kind naartoe werken. Daar hoort een leeraanbod bij dat het kind in staat stelt om zich te ontplooien in eigen tempo. De IB-er als kwaliteitscoördinator monitort de acties en neemt, indien nodig, contact op met externen. Hieruit kan voortkomen dat er ondersteuning van een gedragsspecialist of ambulant begeleider aangevraagd wordt. Zij bieden naar gelang de hulpvraag ondersteuning aan de school, de leerkracht en het kind. Deze ondersteuning vindt, zo veel als mogelijk, in de unit plaats. De ontwikkeling van de leerling wordt tussentijds geëvalueerd met behulp van het systeem van leerlingenzorg. Het OPP wordt minimaal één keer per jaar geëvalueerd met de ouders en waar mogelijk met het kind. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Binnen onze basisondersteuning hebben we oog voor alle leerlingen. We willen nog meer tegemoet komen aan de ondersteuningsbehoefte van de meer- en hoogbegaafde leerlingen door ons verder te professionaliseren in het aanbod voor deze leerlingen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Peuterplein
De Fonkeling werkt nauw samen met Korein Kinderplein. Samen vormen we een verbrede school, het speelleerplein. We bieden "peuterwerk" aan dat onder unit 1 valt. We zorgen voor een goede aansluiting door peuters ook geregeld in dezelfde ruimte als de kleuters te laten spelen en werken. Bij de peuters en de kleuters werken we zoveel als kan met dezelfde thema's. Doordat er in de praktijk goed wordt samengewerkt en gespeeld, is er een doorgaande lijn. Ook gebruiken we hetzelfde kind-volgsysteem, waardoor een warme overdracht mogelijk is.

Welkom aan nieuwe kleuters
Voordat ouders een kind inschrijven, kunnen zij contact opnemen met de directie van de Fonkeling. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een bezoek. Ouders krijgen een rondleiding en worden geïnformeerd. Als de keuze voor onze school gemaakt is, schrijven zij het kind(eren) in. De inschrijfformulieren zijn te vinden op de website.

Het is wenselijk is dat een kind in het schooljaar voordat het vier wordt ingeschreven wordt. Als een kleuter drie jaar en tien maanden is, vindt er een schriftelijke overdracht plaats tussen kinderdagverblijf en/of peuterspeelzaal en de school. De leerkracht waarbij de kleuter in de groep komt, neemt contact op met de ouder(s) voor een kennismaking. Daarna krijgt de kleuter de gelegenheid om bij wijze van gewenning de school vijf keer te bezoeken. Tevens wordt dan de datum bepaald van de eerste echte schooldag. Wij geven het advies om kinderen die net voor of in de zomervakantie 4 jaar worden, na de vakantie te laten starten.

Terug naar boven