Het aanname- en toelatingsbeleid is sinds 2002 ingezet om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en de groepsgrootte te reguleren. Het aannamebeleid is opgesteld binnen de kaders van de Wet op het Primair Onderwijs (WPO) Het beleid geeft sturing aan de toelating van het aantal leerlingen in groep 1 en de hogere groepen. Vanaf 2019 wordt uitgegaan van een instroom van 52 kinderen per jaargroep (geboren per kalenderjaar). Dit biedt ruimte voor het vormen van twee groepen van 26 leerlingen per jaargroep. Dit is het uitgangspunt voor 16 groepen in het komende schooljaar. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de totaal beschikbare formatie. Na overleg in de Medezeggenschapsraad is de grens van het aantal toe te laten leerlingen gesteld op 52 kinderen per jaargroep. Indien er wegens verhuizing kinderen in categorie 2 (het directe voedingsgebied van de school) komen te wonen, kan er tot maximaal 54 kinderen per jaargroep worden geplaatst. Samen met het bestuur is de formulering voor het aanname- en toelatingsbeleid als volgt bepaald:
Aanname- en toelatingsbeleid GDT 4-jarigen
Het Bevoegd Gezag stelt de volgende regels op om de aanmelding te reguleren:
1. Kinderen kunnen vanaf de geboorte worden aangemeld via een aanmeldformulier. Dit is een vooraanmelding die zodra een kind 3 jaar is geworden, kan worden omgezet in een definitieve aanmelding.
2. Het aanmeldformulier moet volledig ingevuld zijn en ondertekend door beide ouders/verzorgers, tenzij kan worden aangetoond dat dit niet mogelijk is.
3. Ouders geven aan of de leerling een specifieke ondersteuningsbehoefte heeft, zodat de school kan beoordelen of extra ondersteuning door de school in voldoende mate geboden kan worden.
4. Per jaargroep wordt een aantal van 52 kinderen toegelaten. De periode waarover een jaargroep wordt gerekend betreft een kalenderjaar
5. Voor de aanmelding geldt, dat na een informatieperiode een peildatum wordt gehanteerd waarop de aannameprocedure van start gaat. Deze peildatum is jaarlijks op 1 april. De ouders krijgen zo spoedig mogelijk na 1 april een e-mail waarin staat vermeld of hun kind is toegelaten op de GDT. Als dat het geval is, verwachten we dat eventuele aanmeldingen bij andere scholen worden afgemeld.
6. Indien voor de jaargroep meer dan 52 leerlingen zijn aangemeld, treedt een plaatsingsbeleid in werking.
7. De directie is te allen tijde verantwoordelijk voor het plaatsen van kinderen in de diverse groepen. Als de zorgcapaciteit van een groep bereikt is, of juist nog niet, kan de directie bij uitzondering besluiten tot een aangepast leerlingaantal met een maximum van 27 leerlingen per groep.
8. Als plaatsing op de OBS GDT niet mogelijk is dan zal er binnen OPOO (Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest) gekeken worden of een andere school wel een passend aanbod kan bieden. Mocht dit niet lukken dan zal een school buiten OPOO moeten worden gezocht.
Procedure bij zij-instroom van leerlingen van scholen binnen en buiten het samenwerkingsverband van OPOO
1. Voor aanmelding vindt een gesprek plaats tussen de IB-er of Directie en de ouders die een kind willen aanmelden.
2. De ouders nemen contact op met school van herkomst en vragen om het onderwijskundig rapport voorzien van alle (indien van toepassing) onderliggende documenten.
3. De Intern Begeleider(IB-er) neemt contact op met de IB-er van de school van herkomst nadat de ouders hiervoor schriftelijk toestemming hebben verleend.
4. Er kan een proefplaatsing plaats vinden zodat er geobserveerd kan worden of de leerling het onderwijs op de nieuwe school dat passend voor hem/ haar is.
5. De directie bepaalt in samenspraak met de IB-er en de leerkracht of tot plaatsing kan worden overgegaan.
6. Bij plaatsing: Indien deze leerling een arrangement had bij het samenwerkingsverband, dan wordt dit voortgezet en overgedragen naar de nieuwe school.
Categorieën toelatingsbeleid
Voor het toelaten van leerlingen op de OBS Gevers-Deutz Terwee worden de leerlingen uit de volgende categorieën op volgorde geplaatst:
1. In een jaargroep worden in ieder geval geplaatst de kinderen die al een ouder broertje of zusje op school hebben. Dit geldt niet automatisch voor gezinnen die zij-instromen met meerdere kinderen.
2. Daarnaast worden geplaatst de kinderen die woonachtig zijn binnen het voedingsgebied van de school, Oegstgeest-Zuid tot aan de A44, dus kinderen woonachtig ten zuiden van de lijn De Voscuijl, (inclusief Vleeresteijn), Hofdijck en van Alkemadelaan.
3. Vervolgens worden geplaatst kinderen die woonachtig zijn in Oegstgeest in gebieden grenzend aan het voedingsgebied, dus het gebied ten zuiden van het Oegstgeester Kanaal inclusief de wijken Buitenlust, Nieuw Rijngeest, Poelmeer en Poelgeest.
4. Plaatsing van kinderen uit overige gebieden in Oegstgeest.
5. Plaatsing van kinderen woonachtig in Leiden-Noord ten noorden van de lijn Wassenaarseweg en Kagerstraat omvattende de Vogelwijk en de Leidse Houtwijk.
6. Plaatsing van kinderen uit de overige gebieden buiten Oegstgeest.
7. Indien in een categorie het aantal van 52 kinderen nog niet is overschreden, worden de kinderen in een volgende categorie aangenomen tot genoemd aantal is bereikt. Indien al in categorie 2 het aantal van 52 wordt overschreden, zullen 52 leerlingen worden toegelaten op volgorde van binnenkomst van het aanmeldformulier.
8. Kinderen die nog niet geplaatst kunnen worden in deze eerste aannameronde, kunnen desgewenst op de wachtlijst geplaatst worden. De volgorde van deze wachtlijst zal eerst op wooncategorie en dan op volgorde van binnenkomst van het aanmeldformulier zijn.