Wat is de klachtenregeling?
De scholenstichting KS Fectio wil ontevredenheid van iedereen die bij haar scholen hoort serieus nemen. Streven is om klachten op te lossen binnen de school. Meestal is dat voor iedereen het beste. De klachtenregelingen die er zijn worden hierna genoemd. De regelingen zijn op school en op de website in te zien. Wilt u meer weten? Zie de schoolgids op onze website.
Een “klacht” is elke uiting van ontevredenheid over woorden, gedrag, beslissingen, informeel of formeel. De weg voor informele klachten is niet op elke school hetzelfde. Wel zijn er minimum voorwaarden. Die vindt u in het stuk ‘Klachten? Daar doen we iets mee!’ dat u hieronder zult aantreffen. Bij de afhandeling van informele klachten is er een taak voor interne contactpersonen en voor externe vertrouwenspersonen.
Voor wie niet tevreden is met de afhandeling op school en/of stichtingsniveau, is er een ‘Formele klachtenregeling Katholieke Scholenstichting Fectio’. Kort gezegd houdt die in dat u kunt klagen bij een onafhankelijke commissie. Die adviseert aan het bestuur van Fectio of de klacht gegrond is en wat er mee moet gebeuren. Deze klachtenregeling kunt u opvragen bij de directie van de school of bij de Bestuurder-Directeur van de Stichting.
Bij vermoeden van een seksueel misdrijf tegen een leerling is er, anders dan bij klachten over ander gedrag, een meldplicht en aangifteplicht. Die geldt voor personeelsleden en voor het bevoegd gezag, maar bijvoorbeeld niet voor de externe vertrouwenspersoon of interne contactpersoon die geen personeelslid is. Dat is van belang als u over zoiets wilt klagen, maar geen aangifte wilt doen. Ten slotte: in het verleden is gebleken dat de interne contactpersonen en personeelsleden soms benaderd worden over misbruik, verwaarlozing, mishandeling van kinderen in de thuissituatie. Het bevoegd gezag heeft er voor gekozen om, in het belang van het kind, de interne contactpersonen die dergelijke informatie krijgen daarin een doorverwijzende taak te geven.
Het streven is om klachten zoveel mogelijk op te lossen binnen de schoolgemeenschap. Meestal biedt dat alle betrokkenen de meest positieve uitkomst. Scholen leren van de klacht en van het oplossen van het probleem. Klagers hebben baat bij een soepele oplossing. Een formele procedure kan de verhoudingen op scherp zetten. Als een gesprek binnen de scholengemeenschap niet tot een bevredigend resultaat leidt, dan hebben klagers de mogelijkheid hun klacht elders neer te leggen.
Een overzicht van de klachtroutes zijn hieronder te vinden en in de schoolgids op de website van De Vonk: www.devonk-odijk.nl