Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmeldingen kunnen uitsluitend telefonisch worden gedaan via 0561 430525.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof aanvragen kan op de volgende manier:
Via een verlofformulier dat bij de directie op te vragen is. Na deze aanvraag zal de directie reageren op uw verzoek.
Over schoolverzuim Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan een leerling niet naar school en is er sprake van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim, ook is daar opgenomen in welke situaties uw kind vrijstelling kan krijgen van de leerplicht. Is het niet mogelijk om tijdens de schoolvakanties op vakantie te gaan? Vraag in uitzonderlijke gevallen bij de schoolleiding toestemming voor verlof buiten de schoolvakanties.
Ouders kunnen een verlofbriefje opvragen bij conciërge van de school of via het ouderportaal een aanvraag doen. De directeur stelt vast of er verlof verleend wordt of niet en meldt dat terug aan de ouders.
Vrijstelling van geregeld schoolbezoek mag alleen worden toegekend als er sprake is van:
- religieuze feestdagen
- aard van beroep van(één van) de ouders
- gewichtige omstandigheden
Richtlijnen bij het verlenen van verlof buitenschoolvakanties.
Religieuze feestdagen:
Voor het vervullen van plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging op grond van artikel 11e, sub artikel 13, kan uiterlijk 2 dagen vóór de verhindering, bij de directeur van de school verlof worden gevraagd.
Verlof i.v.m. de aard van beroep van (één van) de ouders:
Verlof buiten de officiële schoolvakanties, dus extra vakantieverlof op grond van artikel 11f, sub artikel 13a, is slechts toegestaan wegens de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders/verzorgers. Een verzoek hiertoe dient minimaal twee maanden (indien mogelijk) aan de directeur van de school voorgelegd te worden.Dit vakantieverlof mag slechts éénmaal per schooljaar worden verleend, voor maximaal 10 schooldagen en mag niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het nieuwe schooljaar.
Gewichtige omstandigheden voor 10 schooldagen of minder:
Een verzoek om extra verlof in geval van andere gewichtige omstandigheden voor ten hoogste 10 schooldagen op grond van het gestelde in de Leerplichtwet, artikel 11g, subartikel 14 , kan voorafgaand aan het verlof bij de directeur van de school worden ingediend. Indien op voorhand geen verlof is gevraagd, kan de directeur alsnog verlof verlenen, als binnen 2 dagen na het ontstaan van de verhindering de redenen daarvan worden meegedeeld. Onder gewichtige omstandigheden wordt verstaan:
- het voldoen aan wettelijke verplichtingen, een en ander voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden;
- verhuizing voor ten hoogste 1 dag;
- huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad voor 1 dag of ten hoogste 2 dagen;
- ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad in overleg met de directeur;
- overlijden van bloed- of aanverwanten in de 1e graad voor ten hoogste 4 dagen;
in de tweede graad in overleg met de directeur; - bevalling van moeder/verzorgster voor 1 dag;
- 12 ½ , 25-, 40-, 50-, en 60-jarig ambts-of huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten voor 1 dag en voor zover dit buiten de woonplaats plaatsvindt, indien nodig 2 dagen;
- in andere dan hierboven genoemde sociale omstandigheden in zeer bijzondere gevallen heeft de directeur de mogelijkheid de ouders/verzorgers één vrije dag per schooljaar te geven. Het is geen recht van ouders/verzorgers.
Gewichtige omstandigheden meer dan 10 schooldagen.
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden voor meer dan 10 schooldagen dient minimaal 1 maand van te voren bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente van de leerling te worden aangevraagd. Verlof kan worden verleend indien de ouders een verklaring van een arts of maatschappelijk werker kunnen overleggen waaruit blijkt dat verlof noodzakelijk is op grond van medische of sociale indicatie betreffende een van de gezinsleden.
Opmerkingen:
- de directeur van de school bepaalt naar eigen inzicht, conform de richtlijnen 1 t/m 8 of een bepaalde reden al dan niet geldig is.
- als ouders/verzorgers niet akkoord gaan met het besluit van de directeur van de school of de leerplichtambtenaar kunnen zij bezwaar maken volgens de Algemene Wet Bestuursrecht.
- de directeur is verplicht ongeoorloofd schoolverzuim bij de leerplichtambtenaar te melden.
- tegen ouders/verzorgers die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces verbaal worden opgemaakt.
Indien een er verlof aangevraagd wordt voor een leerling is dat de verantwoordelijkheid van de ouders. Het is de keuze van de ouders om de leerling te onthouden van het onderwijs.