Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is of om welke reden dan ook later komt of de school niet kan bezoeken, wordt u dringend verzocht dit ’s morgens vóór 08.30u te melden. Moet uw kind onder schooltijd naar dokter, tandarts etc. wilt u dan vooraf een briefje meegeven of zo snel mogelijk doorgeven aan de leerkracht. We kunnen dan indien nodig rekening houden met de planning. De groepsleerkracht houdt absenties bij in het administratieprogramma ESIS.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Kinderen vanaf vijf jaar zijn leerplichtig. In het kader van de leerplicht is er door de overheid een verlofregeling opgesteld. De regeling is gebaseerd op het uitgangspunt dat basisschoolleerlingen zodanig ruime vakanties hebben, dat het mogelijk moet zijn in de vakantieperiode de vakanties te plannen. De aangescherpte regeling is als volgt: Verlof i.v.m. vakantie voor leerplichtige leerlingen is buiten de schoolvakanties niet mogelijk. Alleen als de ouders een specifiek beroep uitoefenen dat volledig afhankelijk is van de schoolvakanties is het mogelijk ontheffing te krijgen. Een werknemer die wegens organisatorische redenen niet gemist kan worden op zijn bedrijf kan geen verlof wegens “aard van het beroep” worden gegeven. In het geval van een specifiek beroep kan het verlof: slechts eenmaal per schooljaar worden verleend; mag niet langer duren dan 10 schooldagen; mag niet plaatsvinden in de eerste twee weken van het schooljaar. Wel kan er verlof worden aangevraagd wegens “gewichtige omstandigheden”. Deze gewichtige omstandigheden zijn: - het voldoen van een wettelijke verplichting voor zover dit niet buiten de lesuren kan; - verhuizing voor ten hoogste één dag; - gezinsuitbreiding voor ten hoogste één dag; - het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad voor ten hoogste één dag; - bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad, duur in overleg met de directeur van de school; - bij 25-, 40-, 50-jarig ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50-, of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor één dag. Bij overlijden: - van bloed- of aanverwanten in de eerste graad voor ten hoogste 4 dagen; - van bloed- of aanverwanten in de tweede graad voor ten hoogste 2 dagen; - van bloed- of aanverwanten in de derde of vierde graad voor ten hoogste 1 dag;
Deze regeling houdt in dat een extra vakantie wegens wintersport, een tweede vakantie, een extra weekend, deelname van leerlingen aan evenementen, een langdurig bezoek aan de familie in het land van herkomst, etc., niet meer kunnen worden aangemerkt als bijzondere reden. Voor het verkrijgen van verlof wegens gewichtige omstandigheden dient u bij de directeur van de school een aanvraagformulier in te vullen. In sommige gevallen zal de directeur de verlofaanvraag niet zelf kunnen afhandelen en moeten voorleggen aan de leerplichtambtenaar.
Indien toestemming voor verlof verkregen wordt dient dat door de ouders ook aan de klassenleerkracht gemeld te worden.
Bezoek aan (tand)arts: Wij verzoeken u vriendelijk om afspraken met de (tand)arts voor uw kind(eren) zoveel mogelijk buiten de schooltijden te plannen. Wij weten ook dat dit in de praktijk niet altijd lukt. In zo'n geval hoeft voor dat bezoek aan de (tand)arts geen vrij gevraagd te worden. Wel moet het de afwezigheid worden gemeld bij de leerkracht.
Schoolaanwezigheid
We vinden het belangrijk dat uw kind met veel plezier naar school gaat en zich veilig voelt. Een kind dat goed onderwijs volgt, heeft kansen voor de toekomst. We streven voor alle leerlingen naar zoveel mogelijk onderwijstijd. Daarom houden we voor alle leerlingen hun schoolaanwezigheid bij. Als uw kind het lastig vindt om naar school te gaan óf als er andere zorgen zijn, dan gaan we met u (en uw kind) in gesprek over wat uw kind nodig heeft. In Twente maken alle scholen - binnen het primair- en voortgezet onderwijs - gebruik van de Regionale kaart Schoolaanwezigheid. Hierin staat bijvoorbeeld hoe we omgaan met ziekmeldingen en samenwerken met de jeugdarts en leerplicht. U vindt hier meer informatie: www.twentsebelofte.nl/schoolaanwezigheidskaart .