Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
De Leerplichtwet *
Alle kinderen en jongeren in Nederland van 5 tot 18 jaar zijn verplicht om naar school te gaan, zo schrijft de leerplichtwet voor. Soms is er een reden waarom ze (tijdelijk) niet naar school hoeven, bijvoorbeeld bij ziekte of verplichtingen die voortvloeien uit geloofsovertuiging of levensovertuiging.
Verzuimprotocol
In Nijmegen is een verzuimprotocol opgesteld waarin de gemeente met de schoolbesturen in het Primair Onderwijs afspraken heeft gemaakt over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de uitvoering van de Leerplichtwet.
Verzuimregistratie
De school moet van alle ingeschreven leerlingen de aan- en afwezigheid bijhouden. Als een leerling van de basisschool verzuimt, waarschuwt de school de leerplichtambtenaar. In het verzuimprotocol staat vermeld wanneer de schooldirecteur verplicht is om schoolverzuim te melden. Wanneer de leerplichtambtenaar een melding van de school ontvangt, zoekt hij vervolgens uit waarom een kind niet op school is verschenen of regelmatig afwezig is.
Vrijstelling van schoolbezoek
Voorbeelden van momenten waarop een leerling niet naar school hoeft zijn:
- een officiële religieuze feestdag;
- een huwelijk in eerste of tweede lijn;
- een begrafenis in eerste of tweede lijn.
Om hiervoor vrij te krijgen moeten de ouders een vrijstelling van schoolbezoek aanvragen bij de schooldirecteur. Deze beoordeelt tot maximaal 10 schooldagen, en waar nodig in overleg met de leerplichtambtenaar, of er een gewichtige reden is voor verzuim. Als een leerling verzuimt zonder dat hiervoor een geldige reden is, als dit niet met de school is overlegd, of als de schooldirecteur de aanvraag heeft afgewezen, zijn de ouders van de leerling strafbaar.
Vrijstellingsaanvragen voor meer dan 10 dagen moeten bij de leerplichtambtenaar worden ingediend. Aanvraagformulieren voor een vrijstelling kunt u verkrijgen op de website, bij de directeur of conciërge van de school. Het ingevulde en ondertekende formulier kunt u samen met de benodigde verklaringen inleveren op school. U doet dit tenminste twee weken voorafgaand aan het gevraagde verlofmoment.
Verlof bij andere gewichtige omstandigheden
Onder 'andere gewichtige omstandigheden' vallen situaties die buiten de wil van de ouders en/of de leerling liggen en waarmee een kennelijk onredelijke situatie kan worden voorkomen. Voor bepaalde omstandigheden kan vrij worden gevraagd. Hierbij moet gedacht worden aan -
- een verhuizing van het gezin (ten hoogste 1 dag);
- het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad (ten hoogste 2 dagen);
- ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad (altijd in overleg met de directeur);
- overlijden van bloed- of aanverwanten in de 1e graad (ten hoogste 4 dagen), bloed- en aanverwanten in de 2e graad (ten hoogste 2 dagen), bloed- of aanverwanten in de 3e of 4e graad (1 dag);
- viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig (huwelijks)jubileum van ouders of grootouders (ten hoogste 1 dag);
- voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, een en ander voor zover dat niet buiten de lesuren kan geschieden;
- bij bevalling van de moeder, voogdes;
- bij calamiteiten, zoals brand (altijd in overleg met de directeur).
De volgende situaties zijn geen 'andere gewichtige omstandigheden':
- familiebezoek in het buitenland;
- vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding;
- vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden;
- een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakantie op vakantie te gaan;
- eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte;
- verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
Ongeoorloofd verzuim
Ongeoorloofd verzuim is verzuim zonder geldige reden. Een geldige reden is bijvoorbeeld overmacht, een gewichtige omstandigheid of ziekte. School is verplicht ongeoorloofd verzuim te melden vanaf 16 uur lesuren binnen 4 aaneengesloten lesweken. Voor het basisonderwijs geldt dat 16 uur ongeveer overeen komt met 5 dagdelen.
Luxeverzuim
De officiële benaming voor (ongeoorloofd) vakantieverlof, wordt altijd aan de leerplichtambtenaar gemeld. Het maakt daarbij niet uit of het om 1 uur of enkele dagen gaat.
Frequent te laat komen
School is wettelijk verplicht om regelmatig te laat komen bij de leerplichtambtenaar te melden, ook na herhaaldelijk aanspreken van ouders door school. Mocht een leerling 10x of vaker te laat komen, dan valt dit verzuim ook onder de wettelijke meldplicht. Dit gaat gepaard met een melding bij de jeugdarts. De jeugdarts kan ouders dan mogelijk oproepen voor een gesprek.
Frequent ziekmelden
School kan regelmatig ziekmelden van een leerling als zorg melden aan de leerplichtambtenaar of aan de schoolarts. Indien ouders weigeren naar de schoolarts te gaan bij frequent ziekteverzuim, is school verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. Onder frequent ziekmelden wordt verstaan 4 keer of meer per schooljaar. Een melding wordt alleen gedaan als het ziekteverzuim niet conform het ziektebeeld is.
Verzuimoverzicht
Als de school een verzuimmelding doet, moet zij ervoor zorgen dat de leerplichtambtenaar het verzuimoverzicht van de betreffende leerling ontvangt. In dit verzuimoverzicht is duidelijk aangegeven voor welk soort verzuim de melding gedaan wordt.
Vakantieverlof
In verband met de specifieke aard van het beroep van de ouders kan een verzoek om verlof buiten de reguliere schoolvakanties worden ingediend. Uit dit verzoek moet blijken dat in geen enkele reguliere schoolvakantie het gezin gezamenlijk 2 weken vakantie kan houden. Bij dit verzoek moet een werkgeversverklaring worden bijgevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep blijkt. Het betreft doorgaans beroepen in de toeristische industrie.
Bereikbaarheid leerplichtambtenaar
Bij de gemeente Nijmegen zijn meerdere leerplichtambtenaren werkzaam. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 14024 of per e-mail via leerplicht@nijmegen.nl.
Verlof in verband met hulp aan het kind door derden
Het kan voor komen dat uw kind hulp nodig heeft, die de school niet kan bieden. Om die hulp te krijgen zou het kind bijvoorbeeld eens per week naar de praktijk van een orthopedagoge moeten. De school kan meewerken aan die hulp en het kind toestaan eens per week te verzuimen. Hiervoor zijn speciale regels.
- De ouders vragen schriftelijk toestemming aan de directeur. In dat verzoek leggen ze precies uit waarom hulp van derden nodig is. Als de ouders informatie hebben die hun verzoek ondersteunt - bijvoorbeeld diagnostische onderzoeksverslagen – dan kunnen ze dit meesturen. In het verzoek staan naam, adres en telefoonnummer van de hulpverlenende praktijk.
- De directeur van de school beslist of er inderdaad sprake is van ‘school overstijgende problematiek’.
- De directeur van de school bekijkt het verzoek, samen met de intern begeleider en de groepsleerkracht.
- De directeur besluit over het verzoek en deelt dat schriftelijk mee aan de ouders.
- Krijgen de ouders toestemming, dan kunnen zij contact zoeken met de hulpverlenende praktijk.
- De school en de hulpverlenende praktijk maken (via de ouders) afspraken over tijdstip en frequentie van de consulten. De school zal altijd vragen om de hulp zo min mogelijk ten koste te laten gaan van de lestijd op school.
* Tekst aangeleverd door afdeling Leerplicht gemeente Nijmegen