Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw zoon of dochter ziek is of om een andere reden niet naar school kan, kunt u uitsluitend telefonisch tussen 7.30u en 8.30u of per email (absenties@talita-koemi.nl) de ziekmelding doorgeven aan de administratie van de school. Als een leerling afwezig is terwijl wij niets gehoord hebben, dan nemen wij onmiddellijk contact op met ouders en registreren de afwezigheid als ongeoorloofd verzuim. Merken we dat een leerling vaker ongeoorloofd afwezig is, dan zijn wij verplicht de leerplichtambtenaar van uw gemeente in te schakelen. Kan een leerling wegens ziekte langere tijd niet naar school komen, dan bekijken we samen met de ouders en de schoolarts wat we gaan doen. Wij zijn wettelijke verplicht om voor elke leerling, ook als hij ziek is, te zorgen voor goed onderwijs.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Vrijstelling van school bezoek
Voorbeelden van momenten waarop een leerling niet naar school hoeft zijn:
- een officiële religieuze feestdag;
- een huwelijk in eerste of tweede lijn;
- een begrafenis in eerste of tweede lijn.
Om hiervoor vrij te krijgen, moeten de ouders altijd schriftelijk een vrijstellingsverzoek indienen bij de teamleider. Deze beoordeelt tot maximaal 10 schooldagen, en waar nodig in overleg met de leerplichtambtenaar, of er een ‘gewichtige reden’ is voor verzuim. Als een leerling verzuimt zonder dat hiervoor een geldige reden is, als dit niet met de school is overlegd, of als de schooldirecteur de aanvraag heeft afgewezen, zijn de ouders van de leerling strafbaar. Vrijstellingsaanvragen voor meer dan 10 dagen moet u indienen bij de leerplichtambtenaar. Aanvraagformulieren voor een vrijstelling kunt u krijgen bij de directeur van de school van uw kind. Het ingevulde en ondertekende formulier kunt u samen met de benodigde verklaringen inleveren op school.
Verlof voor niet-christelijke feestdagen
De school staat in principe positief tegenover het verlenen van verlof voor niet-christelijke feestdagen. Deze moet u wel altijd tijdig aanvragen bij de directeur en u kunt dit verlof alleen met zijn toestemming krijgen.
Vakantieverlof
Soms hebben ouders een specifiek beroep waardoor ze tijdens de schoolvakanties geen vrij kunnen nemen. Dan kunnen zij een verzoek indienen voor verlof buiten de reguliere schoolvakanties. Uit dit verzoek moet blijken dat in geen enkele reguliere schoolvakantie het gezin gezamenlijk 2 weken vakantie kan houden.
Dit vakantieverlof moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- het mag 1 maal per jaar worden verstrekt;
- het mag niet langer duren dan 10 schooldagen (2 weken);
- het mag niet plaatsvinden in de eerste 2 lesweken van het schooljaar;
- ouders moeten een werkgeversverklaring overleggen waaruit blijkt dat geen verlof binnen de officiële schoolvakanties mogelijk is.
Bij dit verzoek moet ook een werkgeversverklaring worden bijgevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep blijkt. Het gaat meestal om beroepen in toerisme. De formulieren voor dit verlof kunt u krijgen bij de administratie. U vindt deze ook op onze website www.talita-koemi.nl.
Maar let op: vakantieverlof is helaas niet mogelijk wanneer:
- ouders eerder of langer naar het thuisland willen;
- ouders eerder in hun vakantiehuisje terechtkunnen;
- ouders een lang weekend weg willen;
- ouders door te laat boeken al eerder moeten vliegen;
- ouders problemen aan de grens willen voorkomen;
- ouders er een weekje tussenuit willen, omdat het zo rustig of goedkoop is.
Soms is het heel helder wanneer uw kind verlof kan krijgen. Maar als u twijfelt of de situatie wel voldoende reden is om verlof te krijgen, stapt u dan even naar school. Dit kan veel rompslomp en soms ook teleurstelling voorkomen.