Op welke manier informeert deze school de ouders?
Wij zorgen voor een goede communicatie door middel van leerkracht - ouder – kindgesprekken, ouderbijeenkomsten, huisbezoeken en digitale informatie.
De eerste kennismaking
De ouders van het kind dat vier jaar is, worden acht weken voordat hun kind op school komt door de toekomstige leerkracht opgebeld voor het maken van een afspraak op school. Het intakegesprek wordt voor de eerste wendag van het kind gemaakt. Kinderen mogen maximaal vijf hele dagen of 10 halve dagen komen wennen. De ouders en het kind maken kennis met de leerkracht, die de school en het klaslokaal laat zien. Kinderen mogen maximaal vijf hele dagen of 10 halve dagen komen wennen.
Huisbezoek
Ongeveer zes weken nadat het kind vier jaar is geworden, wordt door de leerkracht een huisbezoek gepland. De doelen van het huisbezoek zijn onder andere een band met de ouders op te bouwen, het kind en de ouders beter te leren kennen en de drempel voor ouders te verlagen voor vragen over de school, de groep en het kind.
Ook bij leerlingen die op latere leeftijd op school komen, kan een huisbezoek worden ingepland.
Gesprekken
De leerkracht voert verschillende gesprekken met de ouders. In principe is de leerling hier vanaf groep 3 bij aanwezig. In het begin van het schooljaar vindt een basisgesprek plaats. Doel van dit gesprek is onder andere de kennismaking met de ouders en de leerling. In november worden de (voortgangsgesprekken) gehouden. Deze gesprekken zijn facultatief. De vorderingen van de leerling worden dan besproken. De ontwikkeling van de leerling staat hierbij centraal. In februari en juni vinden de gesprekken over het portfolio/rapport plaats. De leerlingen laten in hun portfolio zien wat ze de afgelopen periode hebben geleerd. Op deze wijze zijn ze mede-eigenaar van hun leerproces.
Tijdens een gesprek ontvangen de ouders en de leerling aan het eind van groep 7 een voorlopig schooladvies en in januari in groep 8 een definitief schooladvies.
De leerkracht is in principe dagelijks vanaf 14.30 uur bij voorkeur na afspraak voor een gesprek beschikbaar. Een gesprek met de intern begeleider of directeur is op afspraak mogelijk.
Digitale informatie
Algemene informatie, dat wil zeggen informatie voor alle ouders, wordt via e-mail verstuurd. Twee keer per maand ontvangen ouders de 'Daltonmemo'. Hierin staat informatie over activiteiten en onderwerpen die op dat moment actueel zijn.
Parro
Informatie over de groep wordt via de 'Parro-app' gegeven. Ouders kunnen via Parro ook een vraag stellen aan de leerkracht, intern begeleider of directeur. Hiervoor gelden enkele afspraken:
- de app wordt alleen gebruikt voor het stellen van een korte vraag of om iets mede te delen aan de leerkracht;
- de leerkracht beantwoordt een vraag van een ouder alleen op zijn of haar werkdagen tijdens werktijd;
- de app wordt niet gebruikt om een discussie of een mening te geven. Dit gebeurt alleen mondeling.