Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Bij afwezigheid door ziekte van uw kind dient u dit voor de lessen beginnen, telefonisch door te geven aan school. Het is NIET de bedoeling dat u uw kind afmeldt via een mailtje of WhatsApp bericht.
Als u de leerkracht zelf wilt spreken, kan dat buiten de lestijden. Uw kind kan natuurlijk ook ziek worden of een ongelukje krijgen tijdens de schooluren. In een dergelijk geval proberen we de ouders/verzorgers van het kind telefonisch te bereiken. We vragen dan het kind op te komen halen van school. We sturen de kinderen niet zelf naar huis.
Als we niemand thuis kunnen bereiken, blijft het kind op school. Indien het noodzakelijk is, schakelen we medische hulp in. Het is voor de leerkrachten belangrijk te weten of een kind bepaalde medicijnen gebruikt en of het kind last heeft van bepaalde allergieën. Enkele leerkrachten hebben een opleiding gevolgd voor bedrijfshulpverlener. Is het noodzakelijk dat uw kind naar de dokter of het ziekenhuis moet en de ouders zijn niet te bereiken, dan gaat één van deze groepsleerkrachten samen met een assistent.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Een kind is vanaf de vijfde verjaardag leerplichtig. In principe kan er geen extra verlof, buiten de reguliere vakantie om, worden verleend. Wij vragen u medische afspraken zoveel mogelijk buiten schooltijd te plannen. Voor een religieuze feestdag, huwelijk of begrafenis kan verlof aangevraagd worden via de directeur. Wanneer u toestemming krijgt van de directeur is er sprake van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim, ook is daar opgenomen in welke situaties uw kind vrijstelling kan krijgen van de leerplicht. Is het niet mogelijk om tijdens de schoolvakanties op vakantie te gaan? Vraag in uitzonderlijke gevallen bij de schoolleiding toestemming voor verlof buiten de schoolvakanties.
Gewichtige omstandigheden 10 schooldagen of minder:
Een verzoek om extra verlof in geval van andere gewichtige omstandigheden op grond van het gestelde in artikel 14, lid 1 van de Leerplichtwet voor 10 schooldagen of minder, dient vooraf of binnen twee dagen na het ontstaan van de verhindering aan de directie van de school te worden voorgelegd. Een verzoek kan worden ingewilligd indien het extra verlof noodzakelijk is als:
1. het voldoen aan wettelijke verplichtingen, een en ander voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden;
2. verhuizing voor ten hoogste 1 dag;
3. huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad voor 1 dag of ten hoogste twee dagen;
4. ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad in overleg met directie;
5. overlijden van bloed- of aanverwanten in de 1e graad voor ten hoogste vier dagen. In de tweede graad in overleg met de directeur;
6. bevalling van moeder voor 1 dag;
7. 12 ½ , 25-, 40-, 50-, en 60-jarig ambts- of huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten voor 1 dag en voor zover dit buiten de woonplaats plaats vindt, en indien nodig 2 dagen;
8. het vervullen van plichten voortvloeiend uit godsdienst- of levensovertuiging;
9. andere dan hierboven genoemde omstandigheden in zeer bijzondere gevallen. (geen vakantieverlof).
10. in andere dan hierboven genoemde sociale omstandigheden in zeer bijzondere gevallen heeft de directeur de mogelijkheid de ouders/verzorgers één vrije dag per schooljaar te geven. Het is geen recht van ouders/verzorgers.
Gewichtige omstandigheden meer dan 10 schooldagen
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden voor meer dan 10 schooldagen dient minimaal 1 maand van te voren bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente te worden aangevraagd. Verlof kan worden verleend indien de ouders een verklaring van een arts of maatschappelijk werker kunnen overleggen, waaruit blijkt dat verlof noodzakelijk is op grond van medische of sociale indicatie betreffende een van de gezinsleden. Opmerkingen: De directeur van de school bepaalt naar eigen inzicht, conform de richtlijnen 1 t/m 10 of een bepaalde reden al dan niet geldig is. Als ouders niet akkoord gaan met het besluit van de directie van de school of de leerplichtambtenaar, kunnen zij beroep aantekenen volgens de Algemene Wet Bestuursrecht. De directeur is verplicht ongeoorloofd schoolverzuim bij de leerplichtambtenaar te melden. Tegen ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces verbaal worden opgemaakt.
Nog even in het kort
- Vakantieverlof minimaal 2 maanden van te voren via de directeur aanvragen.
- Extra verlof minimaal 1 week van te voren schriftelijk aanvrage bij de directeur.
- Ouders krijgen een reactie via de mail van de directeur. Indien nodig stemt zij dit af met de 20 leerplichtambtenaar,
- Indien ouders niet akkoord gaan met het besluit, dan kan er bezwaar worden ingediend bij de leerplichtambtenaar.
Verzuim
Om er voor te zorgen dat leerlingen niet ongeoorloofd verzuimen, hebben we de volgende maatregelingen getroffen:
- Iedere groepsleerkracht vult dagelijks de absentielijst in.
- Bij een vermoeden van ongeoorloofd verzuim wordt de directeur door de groepsleerkracht ingelicht. Daarna wordt er via de directeur bij de ouders/verzorgers geïnformeerd naar de redenen van het verzuim. Als er geen duidelijke verklaring is, is de directeur van de school verplicht de leerplichtambtenaar van de gemeente in te schakelen.
De leerplichtambtenaar
De leerplichtambtenaar die belast is met het toezicht op naleving van de Leerplichtwet 1969, heeft als belangrijkste taak het recht op onderwijs, dat ieder kind heeft, te bewaken. De leerplichtambtenaar verleent hulp aan kinderen, ouders /verzorgers en scholen indien het kind door (dreigend) schoolverzuim in zijn vorming en ontplooiing wordt belemmerd en wanneer er sprake is van problematisch gedrag. In de toelichting op de Leerplichtwet wordt krachtig benadrukt dat het toezicht het karakter zal moeten dragen van maatschappelijke zorg. De leerplichtambtenaar van de gemeente Weststellingwerf is Janet Hilbolling.
Flexischoolregeling
Artikel 41 van de Wet op het Primair Onderwijs (WPO) geeft basisscholen de bevoegdheid om het onderwijs voor elk kind verschillend in te richten en leerlingen vrij te stellen van bepaalde onderwijsactiviteiten. De school en ouders moeten hierover in overleg treden. Bij een dergelijke regeling winnen wij advies in bij het bestuur en de gemaakte afspraken leggen wij schriftelijk vast