Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelden van uw kind kan telefonisch, 's morgens tussen 8.00 en 8.30 uur, of via de meldingsmogelijkheid in de Parro schoolapp.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Vrijstelling van onderwijs
In de leerplichtwet staat dat kinderen vanaf vijf jaar verplicht zijn om onderwijs te volgen. Vandaar dat zij alleen in bijzondere gevallen verlof kunnen krijgen. Onze school houdt zich vanzelfsprekend aan de wettelijke regels.
Vakantieverlof
Uw kind kan alleen buiten de schoolvakanties vrij krijgen om op vakantie te gaan, als uw werkgever u geen vakantie kan geven tijdens de schoolvakanties. U heeft dan wel een verklaring van uw werkgever nodig. Bent u zelfstandig ondernemer en kunt u vanwege uw werk geen vakantie nemen tijdens een schoolvakantie, dan geldt deze regeling ook. Vakantieverlof mag niet langer dan 10 schooldagen duren en niet samenvallen met de eerste twee weken van het schooljaar. U kunt één keer per schooljaar gebruik maken van de regeling.
Bijzondere omstandigheden
Als er bijzondere omstandigheden zijn waardoor uw kind niet naar school kan, dan kan het daar verlof voor krijgen. Onder bijzondere omstandigheden vallen bijvoorbeeld een dringend bezoek aan de huisarts of tandarts, een huwelijk van de een familielid in de eerste graad of de vervulling van plichten vanuit godsdienst of levensovertuiging. Verlof dat korter dan 10 dagen duurt, vraagt u aan bij onze directeur. Verlof voor een langere periode moet u rechtstreeks bij de leerplichtambtenaar aanvragen.
Als uw kind zonder de vereiste toestemming afwezig is, is dat strafbaar en kan dat leiden tot een boete. In de leerplichtwet staat dat de school verzuim waarvoor geen toestemming is gegeven, moet melden.
Wilt u meer informatie of een aanvraagformulier, neemt u dan even contact op met de directeur. Het formulier kunt u ook downloaden op onze website.
5-jarigen verlof
Op de dag dat uw kind vier jaar wordt, mag het naar de basisschool. Uw kind is dan nog niet leerplichtig. Met vijf jaar is uw kind gedeeltelijk leerplichtig. Dat betekent dat het nog maximaal twee halve schooldagen per week thuis mag blijven. Dit kunt u bijvoorbeeld doen als een hele schoolweek nog te vermoeiend is voor uw kind. Overleg hier wel even over met de leerkracht. Vanaf de 6e verjaardag is uw kind volledig leerplichtig.
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim:
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim:
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kun je bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.