Lucas Batau

Heemraadsweide 9 3437 CA Nieuwegein

Schoolfoto van Lucas Batau

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Op Lucas Batau nemen wij de Route 8 eindtoets af. De leerlingen van Lucas Batau hebben een totaalscore van 182.3 behaald. In het schooljaar '22-'23 zijn 34 leerlingen van onze school naar het Voortgezet Onderwijs gegaan. 


Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Op Lucas Batau volgen we de ontwikkeling van alle kinderen. We kijken naar de groei van ieder kind. Dit doen wij vooral bij de vakken spelling, rekenen, begrijpend- en technisch lezen. Wij hebben een ambitieniveau (streefniveau) per vakgebied bepaald, waar we onze opbrengsten aan toetsen. Dit staat in het document 'Zicht op kwaliteit'. De uitkomsten van de Citotoetsen vergelijken we met de uitkomsten van de methodetoetsen. De resultaten worden met alle leerkrachten geanalyseerd en besproken onder leiding van de intern begeleider. Er wordt op Lucas Batau op drie niveaus instructie gegeven. We hebben een onderwijsassistent, die naar behoefte aan kleine groepjes of individuele kinderen extra ondersteuning geeft. Dit doen we in schooljaar 2023-2024 ook in samenwerking met Juf en Mees.


Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Voorafgaand aan de doorstroomtoets krijgt de leerling al een schooladvies van de school. Dit advies bestaat uit een pre-advies in groep 7 in  juni/juli en een voorlopig schooladvies tussen 10 en 31 januari, wanneer de leerling in groep 8 zit. Begin februari maken de leerlingen dan de doorstroomtoets, waarvan de school uiterlijk 15 maart de uitslag ontvangt. Is de uitslag hoger dan het voorlopig schooladvies dat door de school is afgegeven, dan moet dit advies bijgesteld worden. Alleen als een bijstelling van het schooladvies niet in het belang van de leerling wordt geacht, kan de school besluiten het advies niet te wijzigen. Dit besluit moet dan gemotiveerd worden. Is de uitslag van de doorstroomtoets lager dan het voorlopig schooladvies, dan verandert er niks en wordt het voorlopig schooladvies definitief gemaakt. Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies. Daarna volgt de centrale aanmeldweek en  kunnen leerlingen zich tussen 25 en 31 maart aanmelden bij de school naar keuze.  (voor leerlingen die de overstap maken naar het VSO geldt deze aanmeldweek niet)
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Samen vol vertrouwen in ontwikkeling.

Samenwerking tussen leerling, school en ouders staat centraal. Er is sprake van een open cultuur, waarin vertrouwen en respect een belangrijke rol spelen. De Kanjermethode draagt hieraan bij. Het concept ‘samen’ is een rode draad op Lucas Batau. Je ziet dit op meerdere manieren terug in het onderwijs, het beleid en de schoolcultuur.

Wij hechten veel waarde aan een goed schoolklimaat, waarbij het samenwerken een belangrijk uitgangspunt is. Vertrouwen is een kernwaarde waar we op Lucas Batau veel waarde aan hechten. Dat is terug te zien in de vanzelfsprekendheid waarmee leerkrachten erop vertrouwen dat de kinderen de wil hebben om het goed te doen.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Samen
  • Vertrouwen
  • Eigenaarschap

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven