Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Bij ziekte van uw kind verzoeken we u de leerkracht van de betreffende groep op de hoogte te stellen. Dit kan schriftelijk, mondeling of telefonisch gebeuren. U kunt het bericht telefonisch (390175) doorgeven (vóór 8.30 uur). Als u de leerkracht zelf wilt spreken, dan graag vóór 8.30 uur, want na dit tijdstip zijn alle leerkrachten in hun eigen lokaal en kunnen dan niet gestoord worden. Uw kind kan natuurlijk ook tijdens de schooluren ziek worden of gewond raken. Als een kind op school ziek wordt, proberen we de ouders of verzorgers van het kind te bereiken.
Dit gebeurt meestal telefonisch. We vragen u dan het kind op school te komen ophalen. We sturen kinderen niet zelf naar huis.
Als we geen gehoor krijgen, blijft het kind dus op school. Als het zodanig ziek is, dat verzorging onmiddellijk nodig blijkt, dan schakelen we medische hulp in. Als uw kind meteen naar de dokter of naar het ziekenhuis moet, proberen we uiteraard eerst u als ouders/verzorgers te bellen, zodat u met uw kind naar arts of ziekenhuis kunt gaan. Dat is prettiger voor uw kind en de leerkracht kan dan zijn aandacht blijven besteden aan de andere kinderen van de groep. Als we u niet kunnen bereiken, gaan we zelf als begeleiding mee. We hopen dat u dan later het kind kunt overnemen. Als een kind langer dan een week in het ziekenhuis ligt, komt een leerkracht op bezoek.
Als uw kind wegens ziekte langer dan 10 werkdagen thuis moet blijven, krijgt uw kind bezoek van een leerkracht.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof
Tot en met tien schooldagen per schooljaar dient u dit schriftelijk aan de directie van de school te vragen. Bij meer dan tien schooldagen per schooljaar dient u dit minimaal vier weken tevoren te vragen aan de leerplichtambtenaar. Hiervoor dient u gebruik te maken van het vakantie- en verlofformulier dat op school aanwezig is. Onder gewichtige omstandigheden verstaat de Leerplichtwet omstandigheden die buiten de wil van de leerling of ouders zijn gelegen. Voorbeelden zijn o.a.:
o Verhuizing: maximaal één dag;
o voor het voldoen van wettelijke verplichtingen, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden: maximaal 10 dagen;
o huwelijk van bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad*: § binnen de woonplaats: maximaal één dag; § buiten de woonplaats: maximaal twee dagen; § buiten Nederland, maximaal 5 dagen.
o 12,5-, 25-, 40-, 50-, of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders: maximaal één dag;
o 25-, 40-, of 50 jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders: maximaal één dag.
Er kan geen verlof worden verleend:
o voor familiebezoek in het buitenland
o vakantie in een goedkope periode of i.v.m. speciale aanbiedingen
o vakantie i.v.m. een gewonnen prijs
o vakantie bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden
o uitnodiging van familie om buiten de eigen schoolvakantie op vakantie te gaan
o eerder vertrekken of later terugkomen i.v.m. verkeersdrukte
o verlof omdat andere kinderen in het gezin al vrij zijn
o deelname aan sportieve of culturele activiteiten.