Kardinaal de Jongschool

Bramerduinenpad 10 9163 KG Nes (Gem. Ameland)

Schoolfoto van Kardinaal de Jongschool

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Wij zijn erg tevreden over de prestaties van alle kinderen in groep 8 in de afgelopen jaren. Zij hebben het erg goed gedaan.

We willen de resultaten van ons onderwijs niet alleen zien als een rijtje cijfers of als uitslagen van toetsen. School is veel meer dan dat. Voor onze school telt zeker mee dat de kinderen zich goed durven (en kunnen) presenteren en dat ze de schoolperiode als een prettige tijd beleven. We besteden veel aandacht aan een goede omgang met andere kinderen en de sociaal emotionele ontwikkeling waarbij het helpen van elkaar een belangrijk gegeven is

Omdat we op een eiland wonen blijven in principe alle leerlingen bij ons op school en verwijzen wij vrijwel geen leerlingen naar het speciaal basisonderwijs. Ons onderwijs zal soms aangepast moeten worden om een zo goed mogelijk resultaat te behalen en is erop gericht elk kind die bagage mee te geven, die nodig is om de juiste plek in het voortgezet onderwijs te vinden. Reacties van ouders, kinderen en contactpersonen uit het voortgezet onderwijs tonen aan dat we grotendeels slagen in deze opdracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

In de onderbouw volgen we de leerlingen via het leerling volgsysteem vanuit MijnLeerlijn. Alle doelen die de leerlingen in groep 1 en 2 moeten behalen worden daar gemonitord. Er is een doorgaande lijn naar groep 3, want ook in groep 3 t/m 8 werken we met MijnLeerlijn. In groep 3 t/m 8 volgen we de ontwikkelingen van de kinderen voor taal en rekenen door het afnemen van methodetoetsen, waarbij de leerkrachten kunnen zien in hoeverre de kinderen de aangeboden leerstof beheersen. De resultaten van de methodetoetsen van rekenen worden ook ingevoerd in MijnLeerlijn. Ons streven is omdat komend jaar ook voor taal te doen.

In januari en juni worden er methode onafhankelijke toetsen afgenomen. We gebruiken hiervoor Cito Leerling in beeld. Ook deze resultaten worden in MijnLeerlijn gezet. Zo kunnen we de resultaten goed analyseren en beoordelen welke leerstof aangeboden moet worden.

De groep- en schoolanalyses worden tijdens twee studiemiddagen besproken. Op basis van alle analyses worden interventies uitgezet.  Vanaf groep 7 wordt er met ouders en kinderen gesproken over een passend schooltype voor het voortgezet onderwijs. Dit wordt gedaan op basis van het leerlingvolgsysteem van groep 6-7 en 8. We volgen hierin de richting van de Friese plaatsingswijzer, waar alle scholen voor basis- en voorgezet onderwijs in participeren.    


Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

In groep 8 geeft de school een advies over het onderwijs dat na de basisschool het beste bij de leerling past. Ieder jaar in november vindt hierover een informatieavond voor ouders plaatst.

In januari krijgt de leerling een voorlopig schooladvies en in februari maakt het de doorstroomtoets. Begin maart wordt het definitieve schooladvies besproken in de adviesgesprekken met leerling en ouders. Aanmeldingen voor het vervolgonderwijs vinden plaats vóór 1 april. Het schooladvies geeft aan op welk niveau de leerling het beste verder kan gaan op de middelbare school. Bij het geven van het schooladvies kijkt de school naar de ontwikkeling van de leerling, vooral van de laatste drie jaren van de basisschoolperiode. De toetsresultaten uit  het leerlingvolgsysteem zijn hiervoor een belangrijke basis. Ook kenmerken zoals sociaal-emotionele ontwikkeling, werkhouding, motivatie en het kunnen plannen en organiseren zijn van invloed op het advies.

Bij een hoger advies op doorstroomtoet moet de school dat advies naar boven aanpassen. Alleen als de school kan motiveren waarom het echt niet goed is voor de leerling om het advies naar boven aan te passen, kan de school besluiten het niet te doen. Als de score hetzelfde of lager is dan het schooladvies van januari, dan verandert er niets.

Alle kinderen en ouders ontvangen uiterlijk eind maart het definitieve schooladvies. Het advies van de doorstroomtoets is altijd een dubbeladvies, behalve voor de schoolsoort vwo. Uitzondering op deze procedure zijn de leerlingen die naar het praktijkonderwijs of het voortgezet speciaal onderwijs gaan.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Middels de "Gouden Weken" bij de start van het schooljaar stellen de groepen (de kinderen zelf) hun groepsregels op. 

Waarbij de veiligheid - Iedereen hoort erbij  en je mag er zijn in verwerkt zijn.

2x per schooljaar vullen leerkrachten en leerlingen ( groepen 6  - 7 - 8 ) de SCOL vragenlijst in. De uitkomsten worden in algemene zin met de klas besproken en mochten er uit de individuele invullijsten van de leerlingen zaken ter bespreking komen, dan worden deze 1 op 1 met de leerling besproken.

Preventief wordt in de groepen 4 en 7 het programma Rots & Water en Kiezel & Druppel ingezet aan het begin van het schooljaar om de kinderen zich bewust te laten zijn van hun eigen kracht om zaken te accepteren of te weerleggen mbt de sociale vaardigheid.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Sociaal vaardig
  • Iedereen hoort erbij

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven