Hulp van ouders is, zoals u begrijpt gewenst bij diverse activiteiten. Op momenten waarop ouderhulp nodig is, wordt dat via Parro of via de ouderraad kenbaar gemaakt. In schooljaar 2024-2025 willen we aan het begin van het schooljaar aan de ouders hulp vragen voor de activiteiten die op dat moment al bekend zijn. Helaas kunnen we niet voorkomen dat, bij te weinig ouderhulp, wederom activiteiten moeten worden afgezegd.
De ouderraad (OR)
Iedere ouder/verzorger, die een kind op school heeft, is in principe automatisch lid van de oudervereniging. Het bestuur van de oudervereniging heet in de volksmond “de ouderraad”. De ouderraad is een groep enthousiaste ouders, die de schakel vormt tussen de ouders en de school.
Wie zitten in de ouderraad?
Het bestuur van de OR bestaat in schooljaar 2024-2025 uit:
- Loes Nijskens, voorzitter
- Dorien van Herten, secretaris
- Diana Kurvers, penningmeester
Ieder schooljaar worden er verkiezingen gehouden in de groepen 1-3-5-7. Een lid heeft twee jaar zitting in de OR en kan zich daarna herkiesbaar stellen. Leden voor het Dagelijks Bestuur worden door de zittende leden gekozen voor de duur van 4 jaren. In de eerste week van het nieuwe schooljaar wordt bekend wie de nieuwe leden zijn en zij zullen zich dan voorstellen op het ouderportal Parro Op Parro wordt de agenda en de notulen van de OR vergaderingen gepubliceerd.
Wat doet de ouderraad?
Ze vertegenwoordigt de ouders. Probeert de contacten tussen de ouders en de school te verstevigen, de samenwerking te stimuleren, in het belang van de vorming van onze kinderen en het onderwijs. Organiseert mee, assisteert en verleent hand- en spandiensten.
Activiteiten zoals:
- de OR helpt het team bij de organisatie van activiteiten.
- de OR helpt mee bij schoolreizen en excursies.
- de OR stimuleert ouders tot deelname aan activiteiten op school.
- de OR Vergadert ongeveer 6x per jaar.
Waarover vergadert de ouderraad?
De ouderraad vergadert over schoolse zaken en activiteiten, die ouders, kinderen en de geledingen aangaan. Om een goede afstemming met de andere geledingen (= bestuur, team en diverse werkgroepen) te krijgen, is bij deze vergaderingen zoveel mogelijk een lid van iedere geleding aanwezig. Iedereen, die nauw betrokken wil zijn bij de school van zijn/haar kind(eren) kan zich kandidaat stellen voor de ouderraad. Het is een manier om mee te kunnen denken en om actief mee te kunnen doen met activiteiten. Een gezonde portie belangstelling en wat tijd is voldoende om zitting te nemen in de ouderraad.
Alle OR-vergaderingen zijn openbaar en bij te wonen door ouders en/of leerkrachten die hierin geïnteresseerd zijn.
De Medezeggenschapsraad (MR)
De betrokkenheid en inspraak van de ouders en personeel met alles wat er op school gebeurt, is erg belangrijk. Op basis van de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS), heeft het bestuur een medezeggenschapsraad ingesteld. De leden van de MR worden gekozen door ouders (oudergeleding) en team (personeelsgeleding).
Wat is het verschil met de ouderraad?
Het eerste verschil is dat de MR een wettelijk bevoegdheid heeft en de Ouderraad niet. Verder houdt de Ouderraad zich bezig met de praktische zaken op school. Zoals het organiseren en/of ondersteunen van het team bij festiviteiten of buitenschoolse activiteiten. De MR houdt zich bezig met onderwijskundige en personele zaken op school. De Ouderraad kan de MR uiteraard adviseren en de oudergeleding van de MR kan de Ouderraad om advies vragen.
Wat doet de MR?
De medezeggenschapsraad (MR) bestaat uit 3 personeelsleden van de school en 3 ouders. De MR behartigt de belangen van personeelsleden en ouders/leerlingen en komt op voor het belang van de school, in die zin dat inspraak kan leiden tot verbetering van de kwaliteit van de school. Over belangrijke besluiten van het bestuur en de directie heeft de (G)MR een advies- of instemmingsrecht. Het bestuur en de directie kan bepaalde besluiten niet nemen zonder instemming van de (G)MR. De MR houdt contact met de GMR die alle scholen binnen SPOLT vertegenwoordigt. De MR spreekt in haar vergaderingen over het beleid van de school en over de algemene gang van zaken, zoals het vakantierooster, de schoolgids, het schoolplan, de besteding van de gelden, de begroting. De MR kan voorstellen doen en standpunten kenbaar maken over alles dat verband houdt met de school.
Wilt u eens een vergadering bijwonen, dan kan dat. De vergaderingen zijn openbaar. Op Parro worden de agenda en de notulen van de MR vergaderingen gepubliceerd.
Voor vragen over de MR, of wanneer u een bepaald onderwerp graag door de MR besproken wilt zien, kunt u altijd terecht bij één van de leden.
De medezeggenschapsraad van Basisschool \"De Kwir\"
Oudergeleding:
- Sanne Geurts
- Mieke Jacobs
- Floor Minten
Teamgeleding:
Aan het begin van het schooljaar zal uit de leden van de MR een nieuwe voorzitter gekozen worden.
De directeur van school is géén lid van de MR maar wordt wel vaak uitgenodigd om (een deel) van het overleg aan te sluiten.
De Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)
De Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier (SPOLT) heeft een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) ingesteld voor alle scholen onder haar beheer. Met een GMR kan het College van Bestuur over zaken van gemeenschappelijk belang overleggen met één raad in plaats van elke afzonderlijke MR. Ouders en leerkrachten van de SPOLT scholen kunnen zich kandidaat stellen. (als er een vacature is; krijgt u hier een bericht over via Parro). De GMR behandelt uitsluitend aangelegenheden die van gemeenschappelijk belang zijn voor de aangesloten scholen. Over belangrijke bovenschoolse besluiten van het bestuur heeft de GMR een advies- of instemmingsrecht. Dit is vastgelegd in het GMR-reglement.
Heeft u nog vragen over de GMR, dan kunt u deze stellen via mail bij [email protected].