School voor Speciaal Basisonderwijs Diekmaat

Wheemerstraat 10 7161 AN Neede

  • SBO Diekmaat beschikt over een ruim schoolgebouw, 15 leslokalen, een gymzaal en een speelleerlokaal.
  • Er zijn 2 schoolpleinen, één voor de onderbouw leerlingen en een plein voor de midden-en bovenbouwgroepen.
  • In het speelleerlokaal wordt gymonderwijs verzorgd voor de onderbouwgroepen. Lokaal wordt tevens gebruikt door verschillende therapeuten.
  • Het kleuterlokaal is ruim van opzet, met een ingebouwde vide waaronder en waarop de kleuters in verschillende hoeken kunnen spelen.
  • Een positieve benadering staat centraal bij het leren, groeien en ontwikkelen van ieder kind.

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten worden gemeten door afname van de methode onafhankelijke toetsen, Cito speciale leerlingen. Twee keer per jaar wordt het vastgestelde ontwikkelingsperspectief geëvalueerd door leerkracht en zorgcoördinator  (optioneel orthopedagoog) waarbij geanalyseerd wordt of leerlingen de resultaten hebben behaald passend bij het onderwijsarrangement (leerroute). De uitkomsten van de analyse en evaluatie zijn gegevens voor het leerstofaanbod en het didactisch handelen voor de volgende periode.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De schoolverlaters van SBO Diekmaat nemen in het voorjaar van 2024 deel aan de doorstroomtoets. Een aantal leerlingen zal niet deelnemen omdat zij in aanmerking komen voor ontheffing om te moeten deelnemen. 
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Uitgangspunten Sociaal Emotioneel Leren (SEL) op SBO Diekmaat:

Waar gaat de groep aan werken?

  • Met de resultaten van SCOL (leerlingvolgsysteem sociaal emotionele ontwikkeling) en de kindgesprekken worden de doelen bepaald voor de groep. 

Wat heeft de groep nodig?

  • De lessen worden gegeven vanuit de vastgestelde doelen en observaties van de groepsleerkracht. 

SEL staat 60 minuten per week op het lesrooster, de leerlingen worden betrokken bij de te behalen doelen (eigenaarschap).

De gedragslessen worden gegeven volgens de SWPBS methodiek (School Wide Positive Behavior Support): 'Goed gedrag kun je leren'. 

De specifieke ondersteuningsbehoefte van de groep is het uitgangspunt.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • veiligheid
  • respect
  • verantwoordelijkheid

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven