Gedurende een schooljaar zijn er verschillende contactmomenten met alle ouders: Driehoek-gesprekken en startgesprekken (kind-ouder-leerkracht); maat-gesprekken; ouder-kindgesprekken; informatieavonden; ouderavonden; kijkmomenten in de groep/unit of naar aanleiding van een speciale activiteit. Daarnaast communiceren we naar ouders schriftelijk middels onze wekelijkse nieuwsbrief via het communicatieplatform ‘Social Schools’.
In de opsomming hieronder geven we u een indruk van de initiatieven die we als school nemen om ouderbetrokkenheid te versterken.
Wat verstaan we onder:
Ouder-informatie avond: In de eerste schoolweek openen we het schooljaar in de aula met een algemeen informatief gedeelte. Daarna krijgen ouders informatie uit de specifieke unit en tot slot gaan ze naar de stamgroep van hun kind(eren) waar ze met de leerkrachten en de andere ouders op een interactieve manier kennismaken. We sluiten de avond af met de School-Nieuwjaars-Borrel.
Kijkje in de unit: Inloop mogelijkheid voor ouders om een rondleiding te krijgen in de unit terwijl de school in bedrijf is. Dit is op inschrijving. De data worden gecommuniceerd via Socal Schools.
Blokafsluiting van De Vreedzame School: We stellen een les uit een blok van De Vreedzame School open voor ouders U kunt dan kijken naar wat zo’n les inhoudt en/of wat er in een bepaald blok aan de orde is geweest. De data worden gecommuniceerd via Social Schools.
Ouder – kind gesprek: Het kind heeft werk/een taak geselecteerd waar het trots op is en laat zijn/haar portfolio zien. Ouders gaan met hun kind in gesprek over het werk en het kind kan resultaten op Snappet laten zien. Tijdens elke laatste week van een KernConcept is er op alle dagen gedurende een half uur na schooltijd voor ouders de gelegenheid om hiervan gebruik te maken. U kunt dus zelf bepalen welke dag van die week u het beste schikt.
Start - gesprek: De intentie van die gesprekken is om met ouder, kind en leerkracht de verwachtingen van het nieuwe leerjaar te formuleren. Samen kunnen we bekijken wat het kind nodig heeft. Tevens bespreken we de doelen van het kind voor het schooljaar en de wijze waarop we deze doelen kunnen behalen
Driehoek gesprek: Gedurende het schooljaar houden we met elk kind en de ouder maximaal 3x een driehoekgesprek (dit is inclusief het eventuele startgesprek) Het gesprek duurt maximaal 15 minuten. Na het rapport in februari vinden deze gesprekken plaats met het kind, de ouder en de leerkracht. We praten dan over de vorderingen, de leerinstelling en motivatie en de cognitieve groei. Ook komen de verwachtingen naar elkaar daarbij aan de orde. Voor groep 8 wordt aan de ouders en de leerlingen een voorlopig schooladvies VO gegeven.
Maat gesprek: Doordat we nu 3x per jaar driehoekgesprekken voeren, zullen de maatgesprekken minder vaak voorkomen. Mocht er zich onverhoopt toch een probleem voordoen, dan kan de leerkracht of de ouder altijd na schooltijd een afspraak maken.
Social Schools: Digitaal medium waar leerkrachten berichten op schrijven voor de ouders van de groep/unit. Huiswerk, verslagen / foto’s van activiteiten etc. worden hier gepost. Ouders hebben toegang tot Social Schools middels een inlogcode.
Parnassys: Leerlingvolgsysteem waar ouders, via een inlogcode, inzage hebben in de persoonlijke gegevens van hun kind. Ook kunnen zij daar zien welke toetsresultaten hun kind behaalt.