Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wij hechten veel waarde aan een ongestoord en rustig verloop van de lessen. Als uw kind niet op school kan komen in verband met ziekte- of artsenbezoek, kunt u dit zo snel mogelijk of uiterlijk voor 08.25 uur telefonisch (0182-375495) aan ons doorgeven.
De melding wordt in ons leerlingvolgsysteem Parnassys bijgehouden.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Vanaf hun vijfde jaar zijn alle kinderen in Nederland leerplichtig en vallen de leerlingen onder de leerplichtwet. Deze wet kent een beperkt aantal redenen, op grond waarvan ouders vrijstelling van het schoolbezoek voor hun kinderen kunnen aanvragen.
We noemen hieronder:
1. Vakantieverlof: Een verzoek om vakantieverlof kunt u alleen indienen wanneer:
- Uw werkgever u geen vakantie kan geven tijdens de schoolvakanties van uw kind(-eren). In dit geval dient u een werkgeversverklaring te overleggen.
- De aard van uw beroep geen vakantie toelaat tijdens de schoolvakanties.
(Deze vakantie mag niet langer duren dan 10 schooldagen en niet samenvallen met de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar). U kunt van deze regeling maar een keer per schooljaar gebruik maken onder zeer specifieke regels (informatie hierover is op school verkrijgbaar en via de leerplichtambtenaar). Dit betekent dat: extra vakantie (vrij) wegens wintersport, een tweede vakantie, een extra lang weekend, of het vermijden van de files geen reden is om vrijstelling te vragen, respectievelijk te verlenen. Een schriftelijk verzoek om vakantieverlof dient u uiterlijk zes weken voor die periode in te dienen bij de directeur.
2. Gewichtige omstandigheden (bijzonder huwelijksjubileum; begrafenis; ….)
3. Vervulling van plichten wegens godsdienst- of levensbeschouwing.
Alle vormen van schoolverzuim en verlof moeten schriftelijk aangevraagd worden. Het ministerie wijst de directies van de scholen steeds weer op hun verantwoordelijkheid om uiterst terughoudend te zijn met het geven van vrij buiten de normale schoolvakanties om. Dit kan alleen toegestaan worden als er sprake is van 'gewichtige omstandigheden'. Een verjaardag van een familielid of een dag eerder vertrekken om de vakantiedrukte te ontlopen, zijn geen gewichtige omstandigheden. Scholen zijn verplicht het verzuim te registreren en ieder ongeoorloofd verzuim aan te geven bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Deze heeft tevens de bevoegdheid de scholen te controleren en kan de ouders een boete geven of oproepen voor een gesprek. Uiteraard geldt dit alleen voor de kinderen die leerplichtig zijn. Voor meer informatie kunt u terecht bij de directie en bij de leerplichtambtenaar van de Gemeente Zuidplas.
Wilt u verlof aanvragen, dan kunt u hiervoor een formulier downloaden via de website van onze school. U kunt natuurlijk ook een papieren exemplaar vragen op school.
U dient het aanvraagformulier een maand van tevoren ingevuld in te leveren.