Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?
Een goede samenwerking tussen school en ouders is zeer belangrijk voor de afstemming van het juiste onderwijsaanbod. Onze school wil deze ouderbetrokkenheid dan ook zoveel mogelijk stimuleren. Hierbij gaat het om de actieve belangstelling van de ouders bij de ontwikkeling van hun kinderen, thuis en op school. Partnerschap (tussen ouders en school) is hierbij het sleutelwoord. De ouders en de school hebben elkaar nodig als het gaat om de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Samen kunnen zij daaraan bijdragen, onder andere door met elkaar het gesprek aan te gaan.
Een ouder/verzorger van een kind op onze school is automatisch lid van onze oudervereniging (OV). De OV stelt zich ten doel een klimaat te creëren op school waarbij de kinderen zich thuis voelen en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit proberen zij te bereiken door het bieden van praktische hulp aan het onderwijzend personeel en door te fungeren als klankbord voor de ouders. Verder heeft de OV als doel om de betrokkenheid van de ouders bij binnen- en buitenschoolse activiteiten te vergroten. De OV onderhoudt het contact tussen de ouders en school. Als u vragen en/of opmerkingen heeft betreffende de OV kunt u dit aangeven via het secretariaat ([email protected]).
Onze school heeft ook een Medezeggenschaps Raad (MR). Daar worden vooral beleidsmatige zaken besproken die de school betreffen. bijvoorbeeld Arbo-zaken, vaststelling vakantieregeling, het schoolplan, schooltijden, taakbeleid etc. De MR kan met betrekking tot deze zaken advies uitbrengen of instemming verlenen aan de directie. De MR is bereikbaar via: [email protected]
Leerlingen die in Duitsland (gaan) wonen.
Gaat u verhuizen naar Duitsland en gaan de kinderen naar een Nederlandse school? Dat kan natuurlijk, maar er is wel iets veranderd. Is er een vermoeden van psychische, geestelijke of psychiatrische problematiek? Of is er behoefte aan een andere vorm van jeugdzorg? Sinds 1 januari 2015 is De Wet op de jeugdzorg in Nederland van kracht. Kinderen die in Duitsland wonen hebben geen recht meer op jeugdzorg in Nederland. Dit geldt ook voor de kinderen die naar een school in Nederland gaan.
Is er sprake van psychische problemen of dyslexie?
Is er onderzoek nodig? De ouders/verzorgers gaan dan op advies van de school, de jeugdarts van de GGD of de jeugdconsulent naar het Jugendamt. De gemeente waar u woont heeft de contactgegevens hiervan. Als u hulp wilt bij het eerste contact met het Jugendamt kunt u de schoolconsulent van de school vragen.
Wie is verantwoordelijk voor de jeugdzorg aan jeugdigen die in Duitsland wonen?
Het lokale ziekenfonds, de Krankenkasse, heeft de plicht de jeugdzorg te bieden die ook andere Duitse kinderen krijgen. De Krankenkasse is de instantie die u informatie kan geven over de jeugdzorg. De Krankenkasse kan u ook vertellen wat u misschien nog zelf moet betalen.
Duitse jeugdhulp is niet hetzelfde als de Nederlandse jeugdhulp.
Houdt u er rekening mee dat de jeugdhulp die uw kind in Duitsland krijgt kan verschillen van de hulp in Nederland. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de lokale Krankenkasse of het Jugendamt. Daarnaast is de spreektaal in de hulpverlening in het Duits. Voor mogelijkheden van Nederlandstalige hulpverleners adviseren wij u contact op te nemen met de lokale Krankenkasse.
Bij vragen of voor onafhankelijk advies kunt u terecht bij ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.