Afvalvrije school:
De Fontein is een afvalvrije school. We scheiden al ons afval. Papier in de papiercontainer, plastic in de PMD zakken, GFT afval in de daarvoor bestemde container. Regelmatig krijgen de leerlingen les over het milieu en het recyclen van spullen. Zelf kunnen ze een handje helpen om zo min mogelijk afval te maken. Zo maken alle kinderen op De Fontein zoveel mogelijk gebruik van een dopper of drinkbekers. Bij traktaties en 10-uurtjes vragen we de kinderen mee te denken om dit zo afvalvrij mogelijk te doen. Het feit dat we een afvalvrije school zijn levert ons niet alleen een schonere toekomst op, maar bespaart ook nog eens geld, dat we weer kunnen besteden aan de leerlingen. Tijdens activiteiten gebruiken wij bekers en borden dat we kunnen afwassen.
Eten en drinken:
‘s Morgens nemen alle kinderen eten en te drinken mee voor in de fruit pauze en dat geldt ook voor de middag lunch pauze. Wij besteden op school aandacht aan gezond eetgedrag, daarom verzoeken wij u erop toe te zien dat het tussendoortje weinig suiker en vet bevat en zoveel mogelijk gezonde voeding. Bij de kleuters wordt er in de kring gegeten en gedronken. De oudere kinderen krijgen even de tijd voor de pauze om hun meegebrachte eten en drinken te eten.
Fietsen:
Er komen veel kinderen op de fiets naar school. Daar zijn we blij mee. Voor hun eigen eigen veiligheid en voor die van anderen is het niet toegestaan op het schoolplein of op de stoep te fietsen. De fietsen moeten in de daarvoor bestemde rekken geplaatst worden.
Gevonden voorwerpen:
Veel kinderen vergeten spullen mee naar huis te nemen. Alle gevonden voorwerpen worden verzameld in een doos. U kunt altijd naar vermiste spullen vragen. Af en toe brengen we de gevonden voorwerpen onder de aandacht van de kinderen en tijdens de inloopavonden aan de ouders/verzorgers. Aan het einde van het schooljaar wordt er opgeruimd en gaan de gevonden voorwerpen naar goede doelen.
Parkeren van uw auto:
Zowel bij het wegbrengen en het ophalen van uw kind(eren) is het soms erg druk met auto's wat een onveilige situatie kan veroorzaken. Wij vragen u om uw auto niet in de straat van de school te parkeren maar in de straten rond en om de school zodat de schoolstraat vrij blijft voor voetgangers en fietsers.
Huiswerk, werkstukken, boekbespreking en spreekbeurten:
Wij vinden het een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs om kinderen te leren leren. Kinderen moeten eraan wennen dat leren niet ophoudt bij de schooldeur. Kinderen worden daarom gevraagd ook thuis werk voor te bereiden. In de groepen 5 en 6 houden kinderen jaarlijks een spreekbeurt en krijgen ze huiswerk en samenvattingen mee om de toetsen voor de zaakvakken (aardrijkskunde, natuur en geschiedenis) voor te bereiden. Vanaf groep 7 krijgen de kinderen elke week huiswerk mee. In groep 8 is dat twee keer per week. In groep 7 halen de kinderen hun verkeersdiploma. Hier moeten zij ook thuis voor leren.
Hygiëne:
Wij hechten als school veel waarde aan hygiëne en daarom heeft het wc-gebruik de nadrukkelijke aandacht van onze leerkrachten. In alle toiletten zijn papieren handdoekrollen en bij alle kranen zijn zeepautomaten geplaatst. Daarnaast worden toiletten dagelijks schoongemaakt en wordt er dagelijks controle uitgeoefend op de schoonmaak.
Medicijn gebruik en medisch handelen:
Binnen De Fontein hebben wij een ‘protocol medicijngebruik en medisch handelen’ opgesteld. U kunt dit protocol vinden op de website van school en bij het inschrijfformulier. Als uw kind bepaalde dingen niet mag eten en/of drinken, of lijdt aan een ziekte, dan geeft u dit op bij de inschrijving. De groepsleerkracht is daar dan van op de hoogte en dit wordt jaarlijks ook doorgegeven aan de opvolgende groepsleerkracht(en). Bij ernstige zaken wordt dit door degene die de inschrijving verzorgd, ook aan de directie gemeld.
Mobiele telefoons - Smartwatches:
De tijd dat kinderen geen mobiele telefoons bij zich hebben, ligt achter ons. Wat wij wel hebben afgesproken binnen De Fontein is dat de mobiele telefoons onder schooltijd uit zijn. Leerlingen worden geacht hun mobiele telefoons in hun jas/tas te bewaren. Dit geldt ook voor andere technologische uitvindingen, waaronder smartwatches.
Verjaardagen:
Als kinderen jarig zijn vinden zij het een feest om te trakteren. Wij verzoeken u om de traktaties vooral niet te groot en zo gezond mogelijk te houden. Op advies van de schoolarts wordt het uitdelen van pinda’s aan kinderen van 4 t/m 8 ten zeerste afgeraden. Trakteren is een feest voor kinderen. Heeft uw kind allergieën of speciale wensen dan vragen wij in overleg met de groepsleerkracht een aparte traktatie bak paraat te hebben voor uw kind zodat die op dat moment ook iets kan ontvangen.
Verzekering:
Voor uw kind(eren) is een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Op grond van de ongevallenverzekering zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen, personeel, vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering van betrokkene geen dekking biedt. Materiële schade, (kapotte brillen, fietsen etc.), vallen niet onder de dekking. De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel voor de school zelf als degenen die voor de school actief zijn (personeel en vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims ten gevolge van onrechtmatig handelen. Wij attenderen u in dit verband op twee aspecten die vaak aanleiding zijn van misverstanden:
- De school of het bestuur is niet zonder meer aansprakelijk voor alles wat tijdens schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. De school heeft pas een schadevergoedingsplicht wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. De school moet dus tekort geschoten zijn in haar rechtsplicht. Het is mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van onrechtmatigheid. Een voorbeeld is een bal tegen een bril tijdens de gymles.
- De school is niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen - of, als zij jonger zijn dan 14 jaar, hun ouders - zijn primair verantwoordelijk voor hun doen en laten. Het is daarom van belang dat ouders zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Voor zoekgeraakte of gestolen goederen van uw kind is de school niet aansprakelijk.