Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Hiervoor kunt u gebruik maken van ISY. Middels het kopje absentie is het mogelijk om uw kind ziek te melden.
Als uw kind niet of niet op tijd op school kan zijn, vernemen wij dit graag zo spoedig mogelijk, liefst voor aanvang van de school. Eventuele kortdurende afspraken zoals de arts of tandarts kunnen via ISY aangevraagd worden. Over het verzuim van kinderen hebben we de volgende afspraken:
- Dagelijks wordt verzuim bekeken en geregistreerd door de groepsleerkracht.
- Als een leerling om 8.45 uur nog niet aanwezig is en hij/zij ook niet is afgemeld, probeert de leerkracht telefonisch contact op te nemen met de ouders.
- Als er sprake is van ongeoorloofd verzuim noteert de leerkracht dit in de verzuimregistratie en geeft dit door aan de directeur. Afhankelijk van de ernst van het ongeoorloofde verzuim, neemt de directeur indien nodig contact op met de leerplichtambtenaar.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Ouders kunnen verlof aanvragen via het daarvoor bestemde formulier - zie hiervoor onze website. In een aantal bijzondere gevallen is extra verlof mogelijk:
- verlof voor religieuze feestdagen
- verlof voor extra vakantie. Dit kan alleen wanneer het beroep van de ouders maakt, dat vakanties in reguliere vakanties geen optie is.
- verlof wegens gewichtige omstandigheden, denk hierbij aan: verhuizing, huwelijk, ernstige ziekte en/of overlijden
Afspraken extra verlof
- De verlofperiode mag niet vallen in de eerste twee weken van het schooljaar.
- De verlofperiode mag niet meer dan tien schooldagen beslaan. Voor een periode van meer dan tien schooldagen mag wettelijk gezien geen toestemming worden verleend. ( bevoegdheid leerplichtambtenaar)
Randvoorwaarden extra verlof
- De aanvraag voor extra verlof moet, indien mogelijk, ten minste acht weken van tevoren, maar in ieder geval zo spoedig mogelijk, worden ingediend bij de directeur van de school. Dit heeft te maken met een eventuele bezwaarperiode.
- De directeur van de school beslist over aanvragen voor een verlofperiode tot en met tien schooldagen.
- Voor een periode van meer dan tien schooldagen moet een aanvraag voor extra verlof worden ingediend bij de leerplichtambtenaar.
Procedure
Voor het aanvragen van extra vakantieverlof of verlof vanwege gewichtige omstandigheden kan gebruik worden gemaakt van het verlofformulier wat te vinden is op de website: Aanvraag formulier bijzonder verlof . Dit formulier moet door de ouder(s), geheel en naar waarheid ingevuld en ingediend worden compleet met eventuele relevante aanvullende stukken.
Ongeoorloofd afwezig
Geen toestemming, toch weg? Wanneer een ouder geen toestemming heeft voor extra verlof voor zijn/haar kinderen en de kinderen toch van school houdt, dan is de directeur van de school verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente. De leerplichtambtenaar zal de ouder(s) in dat geval oproepen en kan ertoe besluiten proces verbaal op te maken.