CBS De Zeester

Noordzoom 119 8316 CH Marknesse

  • Schoolfoto van CBS De Zeester
  • Schoolfoto van CBS De Zeester
  • Schoolfoto van CBS De Zeester
  • Schoolfoto van CBS De Zeester

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De uitslag van de Eindtoets wordt jaarlijks besproken met het team. We kijken daarbij wat beter kan en welke extra aandacht nodig is. Bij de resultaten van het onderwijs kijken we niet alleen naar de eindresultaten op Cito-toetsen. Resultaten zijn ook:

- dat we er in slagen, door extra zorg, kinderen op de basisschool te houden;
- dat kinderen groeien in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid;
- dat kinderen sociaal vaardig worden en zelfvertrouwen krijgen;
- dat kinderen zich veilig en geaccepteerd voelen; 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Het kiezen van een vervolgschool voor het Voortgezet Onderwijs is een zorgvuldig proces.
Naast de uitslagen van (Cito)toetsen is er meer van belang om tot een goede keuze te kunnen komen:
- wat is de wens van het kind en de ouders?
- hoe zit het met de zelfstandigheid en motivatie van de leerling?
- welke vervolgschool past daar het beste bij?

In een verwijzingsgesprek wordt er samen met ouders gekeken naar de schoolresultaten en wordt een advies uitgebracht.
Rond januari wordt er altijd een speciale ouderavond georganiseerd waarbij de ouders uitgebreid worden geïnformeerd over de Eindtoets, de keuze voor een vervolgschool en wat hier allemaal bij komt kijken.  De ouders krijgen informatie mee en de kinderen bezoeken in februari de Open Dagen van verschillende scholen voor het Voortgezet Onderwijs. 

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Op de website van de Inspectie voor het Onderwijs vindt u de waardering van de Onderwijsinspectie voor onze school.
Samengevat heeft De Zeester het vertrouwen van de Inspectie van het Onderwijs. Er vindt in principe voor de periode van één jaar geen verder toezicht plaats. De inspectie heeft geen aanwijzingen dat er belangrijke tekortkomingen zijn in de kwaliteit van het onderwijs. Elk inspectierapport (laatste bezoek: juni 2018) leidt tot plannen om het onderwijs te verbeteren. 

Terug naar boven