Basisschool de Regenboog

Veldsingel 4 6581 TC Malden

  • Schoolfoto van Basisschool de Regenboog
  • Schoolfoto van Basisschool de Regenboog

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Onze leerlingen van groep 8 behaalden in 2023 een score die net boven het landelijk gemiddelde lag. De schoolscore was 535.1 en ligt hiermee net boven het gemiddelde van 534.9. De eindtoets is door 15 leerlingen gemaakt. 

We verwachten dan ook in 2024 een Eindtoets resultaat te behalen dat boven het landelijk gemiddelde ligt. 


Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij monitoren de tussentijdse resultaten door:

  • Het nakijken van gemaakt werk en door observaties van de leerkrachten tijdens de lessen. Indien nodig, dan geven de leerkrachten gelijk inhoudelijke feedback.
  • Het analyseren van de resultaten van methode gebonden toetsen. Op basis daarvan wordt ,indien nodig, herhaling of verrijking aangeboden. Deze kan worden aangeboden in de eigen groep of groepsoverstijgend.
  • Daarnaast gebruiken we onafhankelijke, landelijk genormeerde toetsen die zoals het CITO-leerlingvolgsysteem (CITO LOVS). Twee keer per jaar worden deze toetsen afgenomen, in april en juni. Daarna analyseren we de toetsresultaten met het team en stellen we onze doelen voor de komende periode. Hierdoor hebben we als school een goed beeld van de ontwikkeling van de leerlingen en kunnen we dat beeld in perspectief plaatsen van de resultaten die vergelijkbare leerlingen behalen. We kunnen op adequate wijze actie ondernemen als dat nodig is. 

Als school worden wij geacht om ambitieuze doelen te stellen. Wij doen dit met behulp van onze schoolstandaard. Wij hebben voor de vakgebieden rekenen, lezen, spelling en begrijpend lezen bepaald wat de gewenste groep- en schoolresultaten moeten zijn. Jaarlijks bekijken wij met het team of wij aan onze schoolstandaard voldoen en zo niet welke actie wij dan gaan ondernemen. Deze schoolstandaard is terug te vinden in het schoolondersteuningsprofiel, beschikbaar op www.scholenopdekaart.nl.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Halverwege groep 7 krijgen onze leerlingen een richting advies. In groep 8 krijgen de leerlingen vervolgens in januari een voorlopig schooladvies. Na de doorstroomtoets in februari volgt het definitieve advies. 

De leerkrachten van groep 8 houden ook na de uitstroom van leerlingen contact met het voortgezet onderwijs om te monitoren of onze leerlingen zich blijven ontwikkelen naar het gegeven advies. Op deze manier zijn we kritisch naar ons protocol en passen we indien nodig de werkwijze 'advies VO' aan.·  



Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Kinderen leren en ontwikkelen op school competenties die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving. Dit zijn vaardigheden zoals samenwerken, conflicten oplossen en zelfredzaamheid. Sociale competenties dragen daarmee bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school, het verbeteren van de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Respect
  • Samen Leven
  • Jezelf mogen zijn

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

In 2018 heeft er een kwaliteitsonderzoek plaats gevonden.

De kwaliteit van het onderwijs op de Regenboog wordt door de inspectie positief beoordeeld.

We vinden het vooral fijn dat de inspectie twee speerpunten van de school terug ziet:

  • de respectvolle manier waarop de kinderen met elkaar omgaan
  • de grote mate van rust en orde waardoor kinderen betrokken en geconcentreerd kunnen werken

Kwaliteit vraagt altijd zorg, we borgen wat goed gaat en blijven zelf kritisch op ons aanbod en de resultaten. 

Terug naar boven