Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>alle basisscholen</b><br /> <a href="https://achtergrondinformatie.vensters.nl/p/VenstersPO/6192449487635156" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.
Leerplicht
Kinderen vanaf 5 jaar zijn leerplichtig volgens de wet op de leerplicht. Wij houden het schoolverzuim bij door dagelijks schriftelijk te registreren in ons leerlingadministratiesysteem welke kinderen afwezig zijn. Wanneer er een te groot afwezigheidpercentage wordt geconstateerd, zullen de betreffende ouders op school uitgenodigd worden voor een gesprek, waarin toelichting wordt gevraagd. De directeur van de school is wettelijk verplicht de leerplichtconsulent vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim mede te delen. De directeur kan eveneens het herhaaldelijk te laat komen of afwezig zijn van leerlingenmelden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. De leerplichtconsulent zal altijd proces-verbaal opmaken tegen de ouder die het kind toch ongeoorloofd van school houdt, omdat de Leerplichtwet is overtreden. Tot 15 jaar is de ouder/verzorger volledig verantwoordelijk voor het schoolbezoek van het kind. Vanaf 12 jaar is het kind mede verantwoordelijk.
Verlof buiten schoolvakanties
De directeur van de school is verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden aan de leerplichtambtenaar. Ook als een kind de school voortijdig verlaat dient de leerplichtambtenaar daarvan in kennis gesteld worden. Het toezicht op de naleving van de leerplichtwet is opgedragen aan Burgemeester en Wethouders. Zij wijzen één of meerdere leerplichtambtenaren aan die dit toezicht uitvoeren. Wanneer ouders/verzorgers, jongeren vanaf 12 jaar en scholen, de leerplichtwet niet naleven, kan de leerplichtambtenaar vanuit zijn bevoegdheid als buitengewoon opsporingsambtenaar een proces verbaal opmaken. Het niet nakomen van de verplichtingen is strafbaar gesteld. Deze verplichtingen zijn in de wet opgesomd. De directeur van de school kan formeel hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld, mocht er iets gebeuren met een kind tijdens een onterecht toegekende extra vakantie. U zult begrijpen dat wij uiterst terughoudend zullen zijn m.b.t. aanvragen voor vakantieverlof buiten de reguliere vakanties. Er staat immers nergens vermeld dat ouders met hun kinderen slechts in de zomervakantie op vakantie kunnen gaan. Daarom melden wij u dat in principe geen enkele aanvraag zal worden gehonoreerd om buiten de reguliere vakanties op vakantie te kunnen gaan omdat het niet mogelijk zou zijn, vanwege het beroep, om in de zomermaanden op vakantie te gaan. Dat kan ook ik in de overige vakanties! Een werkgeversverklaring verandert hier weinig aan. Ook verlof tijdens een dag vóór een vakantie zal niet meer worden gegevenen met name niet op de laatste schooldag vóór de zomervakantie. Dat is één van de belangrijkste dagen van het schooljaar, waarop kinderen afscheid nemen van hun groep en leerkracht. Dit is ook voor de kinderen een sociaal-emotioneel leermoment. Indien u toch van plan bent om een aanvraag in te dienen, laat u dan van tevoren adviseren door de leerplichtambtenaar van de gemeente. Deze kan u vertellen of het nut heeft om uw aanvraag op school in te dienen. De directeur van de school beslist in deze maar zal bij elke aanvraag zelf ook contact zoeken met de leerplichtambtenaar. Alleen in bijzondere gevallen wordt extra verlof buiten de schoolvakanties toegestaan, bijvoorbeeld bij huwelijk of overlijden van naaste familie. Toestemming voor extra verlof moet, ongeacht de duur, altijd minimaal twee weken vooraf bij de school leiding worden aangevraagd. Voor verlofperiodes langer dan 10 dagen per schooljaar is, naast toestemming van de schoolleiding, ook goedkeuring vereist van de leerplichtambtenaar. Deze 10 dagen zijn in geen geval bedoeld om de vakantie te vervroegen dan wel te verlengen (art.11 van de leerplichtwet 1969).Ongeoorloofd schoolverzuim zal, conform de wettelijke taak van school, worden gemeld bij bureau leerplicht.
Informatie kunt u inwinnen op: www.maastricht.nl Tel. gemeente Maastricht: 043-3505050
Regels voor schorsing en verwijdering
Indien zich een situatie voordoet waarbij schorsing of verwijdering van een leerling aan de orde kan komen, geeft de pedagogische vergadering hierover een advies aan het bevoegde gezag van de school.De beslissing over het schorsen en verwijderen van een leerling van de`school ligt bij het bevoegde gezag. Hiervoor is de wettelijke regelgeving van kracht zoals deze vastligt in de WPO art 26. Definitieve verwijdering van een leerling vindt niet eerder plaats dan nadat het bevoegde gezag ervoor heeft zorg gedragen dat een andere school bereid is de leerling toe te laten. Het gaat dan om een school voor speciaal onderwijs of een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. Indien aantoonbaar gedurende 8 weken zonder succes is gezocht naar een zodanige school of instelling waarnaar kan worden verwezen, kan in afwijking van de vorige volzin tot definitieve verwijdering worden overgegaan. Hierbij gelden de volgende regels:
- de ouders worden schriftelijk op de hoogte gesteld van het voornemen tot schorsing
- de ouders worden gehoord over het voornemen van het bevoegde gezag omdefinitief tot verwijdering over te gaan.
- de ouders kunnen binnen zes weken een bezwaarschrift indienen
- de school zoekt een andere school- de leerling wordt verwijderd