Basisschool de Maasköpkes

Schoolstraat 15 6223 BD Maastricht

  • Samen gezonde hapjes maken
  • De leerlingenraad presenteert de gouden regels
  • Gastles door ouder
  • Ouders lezen voor
  • Realistisch rekenen

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Basisschool de Maasköpkes analyseert elke afgenomen toets. Dit om de onderwijskwaliteit stukje bij beetje te verbeteren en mogelijk de leeropbrengsten verder te verhogen. Dit wordt ook gedaan met de opbrengsten van de AMN eindtoets en wordt opgenomen in de schoolbrede diepteanalyse. 

AMN Eindtoets

Als eind groep 8 de leerlingen uitstromen naar het voortgezet onderwijs vinden wij het belangrijk dat de leerlingen vlot én vloeiend kunnen lezen, beschikken over een stevige woordenschat, over voldoende rekenkundige kennis beschikken, begrijpend leesstrategieën kunnen toepassen en klaar zijn voor de maatschappij van de toekomst. Naast de resultaten kijken we ook naar een goede huiswerkattitude, werkhouding en 21e eeuwse vaardigheden kunnen toepassen. Al deze aspecten worden meegenomen in het schooladvies dat de leerling halverwege niveaugroep 8 ontvangt.

In april wordt de AMN Eindtoets afgenomen. Dit is een digitale, adaptieve eindtoets die verspreid over meerdere dagdelen wordt afgenomen onder begeleiding van de eigen leerkracht. Adaptief wil zeggen dat de toets zich gedurende de afname aanpast aan het niveau van de leerling. Op deze manier wordt er nog nauwkeuriger getoetst en kan een nog nauwkeurig advies worden gegeven. De verwachting is dat de uitslag van de eindtoets het schooladvies bevestigt. Mocht de score hoger zijn dan het schooladvies wordt het advies heroverwogen en mogelijk herzien. Bij een lagere score blijft het schooladvies gelijk 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Tussenresultaten

De inspectie vindt het belangrijk dat scholen goede resultaten halen en de ontwikkeling van leerlingen goed volgt. De inspectie kijkt daarbij vooral naar de wijze waarop conclusies worden getrokken over het onderwijs dat gegeven wordt. Tevens geeft de inspectie aan dat het aan school is om te bepalen op welke wijze het beeld gevormd wordt en hoe zij adequate acties ondernemen.

Op BS De Maasköpkes worden twee soorten toetsen afgenomen: de methode gebonden toetsen en methode onafhankelijke toetsen (Cito-toetsen). De methode gebonden toetsen sluiten aan bij de lesstof en toetsen op het einde van een blok of de leerstof beheerst wordt De scores op deze toetsen worden in het portfolio vermeld.

De Cito toetsen vragen meer van het lange termijn geheugen van het kind en worden 2x per jaar (midden en eind) afgenomen. Ook de scores op deze toetsen vindt u terug in het portfolio.

De leerkracht analyseert de gegevens, hierna bepalen de leerkracht en IB-er welke interventies er eventueel nodig zijn om dichter naar de schoolnorm te groeien. Bij het interpreteren van de resultaten en het trekken van conclusies zijn we zorgvuldig. Schoolnormen worden altijd gekoppeld aan een groep, nooit aan een individuele leerling. Daarbij zijn sommige groepen klein (minder dan 10 leerlingen). Hierdoor kan het zijn dat een leerling met een lagere leeropbrengst, zwaar op de groepsopbrengst drukt. 

Hoge verwachtingen

Basisschool De Maasköpkes zet zich constant in om kwaliteitsonderwijs te verzorgen. Daarbij staat het bereiken van aansprekende resultaten voorop. Wij bieden kinderen de ruimte om hun talenten te ontdekken en hier wat mee te doen. Kinderen hebben recht op onderwijs dat bij hen past, zodat zij hun mogelijkheden, hun beperkingen, hun verlangens, hun verdriet, hun geluksmomenten en hun kijk op de wereld kunnen ontwikkelen. Wij vinden het belangrijk dat we kinderen accepteren zoals ze zijn. We hebben hoge verwachtingen en stimuleren onze leerlingen het beste uit zichzelf te halen, waarbij we als leerkrachten respect tonen voor kinderen, hen vertrouwen  geven en rekening houden met onderlinge verschillen.


Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De volgende uitgangspunten vinden wij belangrijk, die passen binnen onze visie;  

1. Kinderen voelen zich bij ons veilig
Wij scheppen voor kinderen een omgeving, waarin geborgenheid, openheid, veiligheid, vertrouwen en bescherming vanzelfsprekend zijn en waarin kinderen en leerkrachten zichzelf kunnen zijn binnen duidelijk gestelde regels en grenzen. Dit zijn onze gezamenlijke normen en waarden. We zijn allemaal verschillend en hebben respect voor iedereen. Daardoor kan iedereen, die met de school in aanraking komt, hier met plezier functioneren en dit draagt bij aan ieders zelfvertrouwen.

2. Onze leerlingen komen graag naar school

We nemen onze kinderen serieus en vinden het belangrijk dat ze graag naar school komen. Door te investeren in het welbevinden van het kind verwachten we dat zij beter leren. We zien het als onze taak om signalen op te vangen van kinderen die niet graag naar school komen. Hierbij maken we gebruik van een sociaal-emotionele Leerling Volg Systeem (SCOL, sociogram en enquete). We vinden het ook belangrijk dat we die signalen van de ouders krijgen. Bij kinderen die niet graag naar school komen ondernemen we actie. Ook vanuit IPC wordt uitgebreid stilgestaan bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Respect
  • Normen en waarden
  • Zelfvertrouwen

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Met een klik op het icoon komt u op de website van de onderwijsinspectie. Hierin kunt u inspectierapportages van onze school bekijken en nalezen. Het meest actuele verslag dateert uit oktober 2015.

Terug naar boven