Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wij gaan er zonder meer van uit dat de leerlingen ’s morgens en ‘s middags op tijd in school zijn zodat de lessen op de aangegeven tijden kunnen starten en niet meer gestoord worden door laatkomers. Alle verzuim en te laat komen wordt door de leerkracht geregistreerd, dit is een wettelijke verplichting. Is verzuim vooraf te voorzien of is uw kind ziek, of heeft u zich verslapen, neem dan vóór 8.30 uur doch uiterlijk vóór 9.00 uur contact op met school. Dit kan via ‘schoudercom’ of telefonisch.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verzoek om verlof In welke gevallen kunt u extra verlof aanvragen? De Leerplichtwet kent geen snipperdagen (bijvoorbeeld om een dag eerder met wintersport te gaan om de files voor te zijn), maar in bepaalde bijzondere omstandigheden kunt u wel extra verlof aanvragen. Extra verlof is mogelijk als de volgende omstandigheden zich voordoen:
- Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad van het kind: maximaal 2 dagen
- 12,5- of 25-jarig huwelijksjubileum van ouders: 1 dag
- 25-, 40-, of 50-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders: 1 dag
- Ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad van het kind: duur in overleg met de directeur
- Overlijden van bloed- of aanverwanten tot en met de 4e graad van het kind: duur in overleg met directeur
- Verhuizing van gezin: 1 dag • Sommige religieuze feesten: in overleg met directeur.
Extra verlof kunt u aanvragen bij de school of de leerplichtambtenaar. Om tijd te creëren voor overleg of een eventuele bezwaarprocedure, dient uw verlofaanvraag minimaal acht weken van tevoren bij de directeur van de school binnen te zijn. Dit geldt niet in het geval er sprake is van bijzondere omstandigheden.
Bij de leerkracht/administratie zijn eventueel standaardformulieren verlofaanvragen te verkrijgen. De schooldirecteur is bevoegd een besluit te nemen over een extra verlofaanvraag voor maximaal tien dagen in een schooljaar (aaneensluitend of bij elkaar opgeteld). De leerplichtambtenaar is bevoegd een besluit te nemen over een extra verlofaanvraag voor meer dan tien dagen. Hij doet dit altijd in overleg met de schooldirecteur. Na ontvangst van uw ingevulde formulier, ontvangt u het formulier retour, voorzien van de vermelding van de directeur : akkoord, dan wel niet akkoord. Indien nodig neemt de directeur telefonisch contact met u op. Een kopie van de verlofaanvraag bewaren we in het leerling-dossier. De leerkracht noteert het verleende verlof in de maandelijkse absentielijst. Als het vermoeden bestaat dat er misbruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld ziekteverlof, dan zullen wij altijd melding doen bij de leerplichtambtenaar. Ongeoorloofd verzuim kan leiden tot een fikse boete.
Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de volgende site: https://www.mosalira.nl/praktische-informatie/