Basisschool De Letterdoes

Old Hickoryplein 100 6224 AZ Maastricht

  • Schoolfoto van Basisschool De Letterdoes
  • Schoolfoto van Basisschool De Letterdoes
  • Schoolfoto van Basisschool De Letterdoes
  • Schoolfoto van Basisschool De Letterdoes

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De kwaliteit van het onderwijs is niet alleen kind afhankelijk. Er zijn meerdere factoren die hier een rol bij spelen. De kwaliteit van het onderwijs hangt ook af van de mensen die hier op school werken. De leerkrachten van BS De Letterdoes laten een goede voorbeeldfunctie zien. Er wordt gekeken naar de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Hier wordt het onderwijs op afgestemd. Er wordt in een prettige sfeer samengewerkt.
De leerlingen stromen op verschillende niveaus binnen. Er wordt dan gekeken naar de mogelijkheden van een kind, hoe is de ondersteuning van thuis uit. Deze factoren opgeteld levert je de kwaliteit in het onderwijs op.

Hoe worden de resultaten gewaarborgd?
De meeste CITO toetsen worden twee maal per jaar afgenomen. In keer in het midden van het jaar, januari, en één keer aan het einde van het jaar, juni. Deze resultaten worden vastgelegd in ons leerlingvolgsysteem. In dit systeem kun je goed de vorderingen van de leerlingen blijven volgen.
Zo maken we ook twee maal per jaar een schoolzelfevaluatie. Dit doen we n.a.v. de toetsresultaten. In deze schoolzelfevaluatie worden allerlei grafieken weergegeven die ons de resultaten op jaargroepen en leerlingen laten zien. Je ziet dan goed wat een bepaalde groep nog nodig heeft. Zo kunnen we het onderwijs nog beter afstemmen.
In de schoolzelfevaluatie worden toetsresultaten van onze leerlingen vergeleken met een grote groep leerlingen verspreid over het land. Hierdoor is het mogelijk de vorderingen te vergelijken met leeftijdgenoten in het hele land. Daarnaast zorgt de schoolzelfevaluatie ervoor dat we elk jaar onze populatie met zijn ondersteuningsvragen in beeld brengen en kijken wat dit betekent voor ons aanbod. Zoals: hoeveelheid zij-instromers, opleidingsniveau van ouders, kinderen die extra ondersteuning ontvangen.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Nadat onze schoolverlaters de stap naar het voorgezet onderwijs hebben gemaakt, volgen we onze "oud" leerlingen formeel nog drie jaar. Zo krijgen we een goed overzicht of de leerlingen na drie jaar nog hetzelfde onderwijsniveau volgen dat we destijds geadviseerd hebben. Zo kunnen we exact zien of we ook voor de langere termijn niet te hoog of te laag adviseren en onnodig op- en afstromen in het Voortgezet onderwijs voorkomen. 
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Basisschool De Letterdoes streeft naar maximale leeropbrengsten voor alle leerlingen binnen een goed pedagogisch klimaat, Samen Veilig Groeien. Wij vinden het van belang dat iedereen gerespecteerd wordt, ongeacht zijn of haar achtergrond of religie. In de Kanjertraining en tijdens de interreligieuze lessen wordt er nadruk gelegd op respect voor eenieders mening, geloof en leefstijl. We vinden het van belang dat onze leerlingen kennis nemen van elkaars cultuur en geloof, waardoor begrip en respect, voor maatschappelijke verschillen bevorderd wordt.

We gebruiken het volgsysteem dat bij de Kanjertraining hoort, KanVAS (Kanjer Volg- en Advies Systeem) om nog beter zicht te krijgen op de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Dit volgsysteem bestaat uit een docentvragenlijst voor groep 1-8 (ook te gebruiken als oudervragenlijst), een leerlingvragenlijst voor groep 5-8, een sociogram voor groep 4-8, en pedagogische adviezen voor een handelingsplan. Twee keer per jaar wordt KanVAS afgenomen. Indien het resultaat aanleiding geeft, volgt er een gesprek met zowel de leerlingen als de ouders en kan er een handelingsplan worden opgesteld.  We beschikken over een goed leerlingvolgsysteem om de leerlingen op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling te kunnen volgen. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Samen
  • Veilig
  • Groeien

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Uitkomsten inspectie 

11 november 2013 heeft er een inspectiebezoek plaatsgevonden in het kader van het vierjaarlijks bezoek. Tijdens het bezoek heeft de inspectie de kwaliteit van het onderwijs op school beoordeeld met een beperkte set indicatoren. De Letterdoes behaalt op alle indicatoren een voldoende, alleen voor onderstaande sterke punten behaalde de school een goeden voor onderstaande zwakke punten behaalde de school een onvoldoende. Deze zwakke punten zijn direct opgenomen in het ontwikkelplan 2014-2017.    
Sterke punten:           
· Leerlingen met speciale  onderwijs behoeften ontwikkelen zich naar hun mogelijkheden 
· Sociale competenties van de  leerlingen ligt op een niveau dat je mag verwachten        

Zwakke punten: 
· Analyseren van toets gegevens  gebeurt onvoldoende 
· Evalueren van het  onderwijsleerproces gebeurt onvoldoende.    

Terug naar boven