Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Laat ons tijdig weten als uw kind wegens ziekte of om andere redenen moet verzuimen (hierbij gelden ook de religieuze feesten als offer- en Suikerfeest). Meld dit a.u.b. zelf via een telefoontje vóór 09.00 uur of (bij voorkeur) via Social Schools. Hebben wij vóór die tijd niks van u vernomen, dan zullen wij contact met ú opnemen, zodat wij te allen tijde weten waar uw kind is. Als een kind aan bepaalde lessen niet kan of mag deelnemen, vragen wij u dit met de leerkracht te overleggen. Er wordt dan gezocht naar andere activiteiten waaraan de leerling kan deelnemen, eventueel in een andere groep. We merken regelmatig dat kinderen onder schooltijd de dokter / tandarts bezoeken. Met reistijd erbij zijn kinderen vaak een heel dagdeel afwezig. Dit betekent dat kinderen veel onderwijstijd missen. We willen u met klem vragen de afspraken zo weinig mogelijk te plannen onder schooltijd. Tenslotte heeft uw kind recht op onderwijs!
Zieke leerlingen
Als blijkt dat uw kind door ziekte het onderwijs niet (regelmatig) kan volgen, dan is het van belang dat u als ouders dit aan de leerkracht kenbaar maakt. De leerkracht kan dan samen met u bekijken hoe het onderwijs aan uw kind toch voortgezet kan worden. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de deskundigheid van een Consulent Onderwijsondersteuning aan Zieke Leerlingen van de onderwijsbegeleidingsdienst: OZL in Midden- en Zuid-Limburg of van de Educatieve Voorziening van een academisch ziekenhuis. Als u meer wil weten over onderwijs aan zieke leerlingen dan kunt u informatie vragen aan de intern begeleider. Meer informatie en de bereikbaarheid van consulenten in uw regio kunt u vinden op de website van Ziezon, het landelijk netwerk Ziek Zijn & Onderwijs, www. ziezon.nl.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De Leerplichtwet kent geen snipperdagen (bijvoorbeeld om in verband met lagere kosten eerder op vakantie te kunnen gaan), maar in bepaalde bijzondere omstandigheden kunt u wel extra verlof aanvragen. Bij het beoordelen van de aanvraag houden wij ons aan de leerplichtwet. Op de site van MosaLira, bij de tegel ‘ouder & kind’ kunt u vinden hoelang u en waarvoor extra verlof kunt aanvragen
Bij de administratie zijn standaardformulieren verlofaanvragen te verkrijgen. De directeur van de school is bevoegd een besluit te nemen over een extra verlofaanvraag voor maximaal tien dagen in een schooljaar (aaneensluitend of bij elkaar opgeteld). De leerplichtambtenaar is bevoegd een besluit te nemen over een extra verlofaanvraag voor meer dan tien dagen. Hij doet dit altijd in overleg met de directeur. Na ontvangst van uw ingevulde formulier, ontvangt u het formulier retour, voorzien van de vermelding van de directeur: akkoord, dan wel niet akkoord. Indien nodig neemt de directeur telefonisch contact met u op. Een kopie van de verlofaanvraag bewaren we op de administratie. De leerkracht vindt het verleende verlof terug op de absentielijst via het digitale schooladministratie-systeem. Als het vermoeden bestaat dat er misbruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld het ziekteverlof, dan zullen we altijd melding doen bij de leerplichtambtenaar. Ongeoorloofd verzuim kan leiden tot een fikse boete.