De Poort Montessori Basisschool

Kard van Rossumplein 99 6221 SZ Maastricht

  • U vindt ons in het wijkcombinatiegebouw La Bellettsa.
  • Schoolfoto van De Poort Montessori Basisschool

In het kort

Toelichting van de school

Eigentijds Montessorionderwijs 

De Poort is in 1991 is opgericht als de tweede Montessori basisschool in Maastricht. Het onderwijs in onze school is gebaseerd op de ideeën van Maria montessori. Onze kernwaarden zijn direct afgeleid van de uitgangspunten gedefinieerd door Maria Montessori. Als Montessorischool werken we per definitie in gecombineerde heterogene leeftijdsgroepen. Anders dan in sommige andere Montessorischolen maken wij combinaties van 2 jaargroepen.?Het principe “leer mij het zelf te doen”, is gericht op het realiseren van een grote mate van zelfstandigheid. Deze zelfstandigheid bereidt kinderen voor op hun vervolg in het voortgezet onderwijs. Competentie, zelfstandigheid én betrokkenheid op het eigen leren zijn daarbij belangrijk. Wij zorgen daarom in ons onderwijs voor een evenwichtige mix van samenwerkende en individuele activiteiten.?Wij vinden de ontwikkelingsgroei van een kind tot een gelukkig, zelfstandig, sociaal, nieuwsgierig én kritisch mens belangrijk. Wij willen alle kinderen de gelegenheid bieden het beste uit zichzelf te halen. Hiervoor hebben we een klimaat ontwikkeld, waarin duidelijke afspraken en regels gelden, die het mogelijk maken samen te werken en om te gaan met elkaar. Het is van groot belang ons onderwijs vorm te geven binnen werkruimtes, die zodanig zijn ingericht, dat materialen en hulpmiddelen herkenbaar en toegankelijk zijn. De ruimtes moeten dus over de juiste en aansprekende faciliteiten beschikken. Deze vormen de voorwaarden waarbinnen kinderen zich met name veilig en geborgen voelen. Een bijzonder aspect van ons onderwijs is de integratie van Montessori-principes met thematisch, kosmisch onderwijs. Deze combinatie biedt onze leerlingen een boeiende en eigentijdse leerervaring, waarbij de focus ligt op zowel persoonlijke ontwikkeling als het verkennen van relevante thema's in de wereld om hen heen.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Leer mij het zelf te doen!
  • Omgaan met verschillen
  • Inspirerende en veilige omgeving

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

De Poort is een kleine eigentijdse Montessori basisschool in Maastricht Oost. Gelegen in de wijk Het Heugemerveld.

De school ligt in de buurt van Maastricht University, MUMC+, de woonwijken Céramique en Wyck.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
89
Landelijk gemiddelde
212

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Vanuit onze 3 kernwaarden en centrale slogan werken wij aan veiligheid en sociale controle in omgaan met elkaar.

Terug naar boven