Hoe toetst de school de sociale veiligheid?
De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Sociale Competentie Observatie Lijst.
Toelichting van de school
Daarnaast wordt m.b.v. de KMPO (Kwaliteitsmeter Primair Onderwijs) tweejaarlijks een tevredenheidsonderzoek afgenomen onder ouders en leerlingen. De uitslag is terug te vinden via Scholenopdekaart.nl. De resultaten van de onderzoeken worden met de Intern Begeleider besproken. Daarna worden eventuele vervolgacties uitgezet in de school.
Team Jeugd gemeente Maastricht
Maakt u zich zorgen over uw kind, of heeft u vragen over de opvoeding? Dan kunt u nog steeds terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG 043), de school, de (huis)arts, het consultatiebureau of kinder-/ buitenschoolse opvang. Team Jeugd van de gemeente kan u helpen Indien nodig neemt de school samen met u contact op met ‘team Jeugd’ van de gemeente Maastricht. Daar werken professionals op het gebied van jeugdhulp, met een diverse achtergrond. Zij maken met u een persoonlijk plan en helpen u ervoor te zorgen dat uw leven en dat van uw kind weer op de rit komt. Dat u samen weer goed verder kunt. Als dit al na een aantal gesprekken kan; des te beter. Gemeente verantwoordelijk Per 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor een gedeelte van de jeugdhulp. Dit is geregeld in de Jeugdwet. In deze wet staat de eigen kracht van het gezin en omgeving centraal. De gemeente heeft nu taken op het gebied van opgroeien en opvoeden, Jeugdwelzijn, Jeugdhulp, Jeugd AWBZ, Jeugd GGZ, Jeugdbescherming en Jeugdreclassering. Uiteraard kunt u ook zelf contact opnemen met ‘Team Jeugd’. Telefoon: 14 043 Mail: [email protected]
Jeugdgezondheidzorg
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Zuid Limburg bewaakt en beschermt de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van alle jeugdigen van 4 tot 18jaar. Dit doen wij door uw kind regelmatig uit te nodigen voor een gezondheidsonderzoek of een inenting. Tevens nemen wij binnen de school deel aan overleggen waarin het functioneren van de kinderen regelmatig besproken wordt. Meer informatie hierover vindt u op de website van MosaLira https://www.mosalira.nl/portal-vervolgpagina/ouder-kind. Via dezelfde link vindt u het protocol "medicijnverstrekking en medisch handelen".
Contactpersoon
Schoolcontactpersonen zijn personeelsleden van de school. Zij praten over, horen van en zien onveilige situaties. De schoolcontactpersoon is voor iedereen die betrokken is (ouders, kinderen personeel, e.a.) bij de school het aanspreekpunt met betrekking tot klachten over de schoolsituatie. Dat kan gaan over het pedagogisch klimaat, begeleiding van leerlingen, toepassing van een strafmaatregel, (cyber)pesten, roddels, discriminatie, agressie, enzovoorts. Bij de behandeling van een klacht zet de contactpersoon de procedure in werking. De contactpersoon controleert en bewaakt of een klacht volgens de procedure juist wordt behandeld, maar bemiddelt niet tussen klager en aangeklaagde. De belangrijkste taak van de contactpersoon is verwijzen naar de klachtenregeling. Elke school van MosaLira heeft een contactpersoon. Bij de directie kunt u vragen wie de schoolcontactpersoon is. De schoolcontactpersoon is geen vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon kan worden toegewezen in het kader van de klachtenregeling en wordt toegewezen door MosaLira.
Veilige school
Op elke school streven we naar een veilig pedagogisch klimaat voor leerlingen en volwassenen. Naast fysieke veiligheid – heel belangrijk – gaat het ook om sociale veiligheid. Pas dan kan een mens tot ontwikkeling komen. We zorgen ervoor dat iedereen zichzelf kan zijn, we praten met elkaar, we helpen elkaar om te gaan met problemen en luisteren naar elkaar. Door kinderen te leren dat respect hebben voor elkaar ook betekent, dat je rekening houdt met anderen en dat je mensen respecteert zoals ze zijn, willen we bereiken dat kinderen zich veilig voelen op onze school. Tegen pesten treden we onmiddellijk op. Onze school heeft omgangsregels voor zowel kinderen als volwassenen die afgeleid zijn van de gedragscode van MosaLira. MosaLira heeft een veiligheidsplan op bestuursniveau. Dat veiligheidsplan is door een werkgroep, samen met bureau Credo ontwikkeld en is goedgekeurd door de GMR. Dit veiligheidsplan vindt u op de website van MosaLira onder ‘Praktische Informatie voor Ouder en Kind’. Het veiligheidsplan dient als basis voor het veiligheidsplan van de school. Scholen worden geacht om een schoolspecifiek veiligheidsplan te hebben. Dit plan wordt gemaakt in samenwerking met HALT. Het veiligheidsplan wordt geaccrediteerd door een externe instantie. In dit plan vindt u allerlei documenten waarin beschreven wordt op welke wijze de school de veiligheid voor uw kind probeert te waarborgen. U kunt het schoolveiligheidsplan opvragen bij de directie.