Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als een kind vanwege ziekte of bezoek aan de dokter niet naar school kan komen, is het heel belangrijk dat de ouders dit vóór schooltijd aan ons doorgeven. Dit gebeurt bij voorkeur via Parro. Telefonisch 0495-599264, via mail aan de groepsleerkracht of via mail [email protected] behoort ook tot de mogelijkheden.
Wij stellen het zeer op prijs als ouders proberen om afspraken met externen, zoals dokter of tandarts buiten schooltijd te plannen.
Mocht een kind onder schooltijd onverhoopt ziek worden, dan bellen we de ouders om het kind op te halen als dit nodig mocht zijn. We sturen kinderen nooit zonder toestemming van de ouders alleen naar huis.
Als kinderen om wat voor reden dan ook langer op school moeten blijven, worden de ouders hiervan op de hoogte gesteld.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof leerlingen
In de Leerplichtwet is bepaald dat ouders of verzorgers de verplichting hebben om ervoor te zorgen dat hun kind de school geregeld bezoekt. Deze leerplicht geldt voor kinderen van 5 tot en met 16 jaar. Het 'geregeld bezoeken' van de school houdt in dat er geen lestijd verzuimd mag worden zonder dat er gewichtige omstandigheden in het geding zijn die buiten de wil van ouders en/of de leerling liggen. Daarom mogen leerlingen in principe niet buiten de schoolvakantie om op vakantie gaan. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan er vrijstelling van de leerplicht verleend worden. Bij het nemen van een beslissing hierover wordt het algemeen onderwijsbelang afgewogen tegen het persoonlijk belang van de leerling en het gezin.
Richtlijnen voor het toekennen van extra verlof vanwege uitzonderlijke omstandigheden:
- Een verzoek om vakantieverlof op grond van artikel 13a van de Leerplichtwet 1969 dient minimaal acht weken van tevoren aan de directeur van de school te worden voorgelegd.
- mag slechts eenmaal per schooljaar worden verleend en mag niet langer duren dan tien schooldagen;
- mag niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
- Vakantieverlof kan alleen: als door de specifieke aard van het beroep van één van de ouders het slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan.
- Bij het begrip ‘specifieke aard van het beroep’ gaat het vooral om seizoensgebonden werkzaamheden of werkzaamheden in bedrijfstakken die in de zomermaanden een piekdrukte kennen, waardoor het voor het gezin feitelijk onmogelijk is in die periode vakantie te nemen. Het moet redelijkerwijs voorzien zijn (en/of aangetoond worden) dat een vakantie in de schoolvakanties tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen zal leiden. Het dienstrooster van de werkgever van de ouder(s) is geen reden om toestemming te verlenen. De specifieke aard van het beroep moet blijken uit een gewaarmerkte (niet voorbedrukte) verklaring van de werkgever of, als die ouder/verzorger zelfstandige is, uit een verklaring.
- Extra verlof wordt niet verleend om de volgende redenen:
- goedkope vliegtickets;
- omdat de tickets al gekocht zijn of omdat er geen tickets meer beschikbaar zijn in de vakantieperiode;
- één van de kinderen kan niet achterblijven;
- oriënteren op terugkeer naar land van herkomst;
- vakantiespreiding;
- dienstrooster van werknemer.
- Gewichtige omstandigheden voor het opnemen van verlof, zijn:
- het bezoeken van een medicus, mits dit niet buiten de lesuren om kan en er een verklaring van de medicus overlegd wordt;
- bij verhuizing;
- bij een huwelijk van bloed of aanverwanten t/m de derde graad van de leerling;
- bij het overlijden van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad van de leerling;
- bij ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad van de leerling;
- bij een ambts- of huwelijksjubileum van ouders/verzorgers of grootouders van de leerling;
- voor leerlingen uit algemeen erkende minderheidsgroepen in het geval dat de leerling plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging.
1e graad: ouders
2e graad: grootouders, broers en zussen
3e graad: overgrootouders, ooms, tantes, neven en nichten (kinderen van broers en zussen)
4e graad: neven en nichten (kinderen van ooms en tantes), oudooms en oudtantes.
De leerplichtambtenaar is belast met de feitelijke uitvoering van het toezicht op de naleving van de wet en het nemen van maatregelen als de wet overschreden wordt. De directeur is verplicht om verlof dat wordt opgenomen zonder toestemming van de directie te melden bij de leerplichtambtenaar omdat het dan gaat om ongeoorloofd verzuim.
Als de verlofaanvraag wordt afgewezen door de directeur van school kunnen ouders bezwaar aantekenen bij het bevoegd gezag van SKOzoK. Bij afwijzing van de verlofaanvraag door de leerplichtambtenaar kan er bezwaar tegen de beslissing ingediend worden bij de leerplichtambtenaar die het besluit heeft genomen.
Op onze website is het aanvraagformulier voor bijzonder verlof te vinden. Neem voor meer informatie over het aanvragen van verlofdagen contact op met de directie.