Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziek
Is uw kind door ziekte of doktersbezoek niet in staat op school te komen dan dient u, zo mogelijk voor schooltijd, de school hiervan op de hoogte te stellen. Dit kan telefonisch of per mail. Is er op school geen bericht ontvangen dan zullen wij telefonisch of via mail informeren naar de reden van afwezigheid. Deze meldingsplicht geldt voor alle kinderen, dus ook voor kleuters. We vragen u om tandarts- en doktersbezoek zoveel mogelijk buiten schooltijden te plannen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof aan kinderen
Soms zou het prettig zijn uw kind een dagje extra thuis te houden om een bezoek aan een pretpark of iets dergelijks te brengen. Deze vraag wordt in een tijd van toenemende arbeidsduurverkorting veelvuldig door ouders gesteld. Helaas behoort dit verlof niet tot de mogelijkheden. Uw kind heeft geen recht op dit soort vrije dagen. Het is altijd vervelend om ouders te moeten teleurstellen, maar wij handelen in overeenstemming met de leerplichtwet.
Wanneer de directie zich niet aan deze regeling houdt, riskeert de school zelfs een boete. Vierjarigen zijn nog niet leerplichtig en vallen buiten deze regeling. Ieder kind is vanaf vijfjarige leeftijd leerplichtig.Wanneer de schooltijd voor de vijfjarige nog een te zware opgave is, kan de schoolweek met een dag verkort worden. Wel stellen we het op prijs, wanneer u dit als uitzondering ziet en de leerkracht van tevoren bericht geeft wanneer u uw kleuter thuishoudt.
De leerplichtwet geeft vanaf zes jaar nagenoeg geen ruimte meer om extra verlof te nemen. Men moet het verzoek voor vrijaf tijdig aanvragen. U kunt dit doen door via onze website het formulier digitaal in te vullen.
Een verzoek om vakantieverlof kunt u alleen indienen wanneer:
- uw werkgever u geen vakantie kan geven tijdens de schoolvakanties van uw kind(eren);in dit geval dient u een werkgeversverklaring te overleggen. De werkgever moet aantonen dat hij financiële schade loopt bij afwezigheid werknemer.
- de aard van uw beroep geen gezinsvakantie toelaat tijdens de schoolvakanties. Als het gezin al een gezamenlijke vakantie heeft gehad is het niet meer mogelijk om verlof aan te vragen in dat (school)jaar.
- uitzonderlijke gevallen zich voordoen, bij gewichtige omstandigheden en vervulling van plichten wegens godsdienst- of levensovertuiging.
Deze extra vakantie mag niet langer duren dan 10 schooldagen en niet samenvallen met de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar. Dit verlof moet acht weken vooraf worden aangevraagd.
Vanwege gewichtige omstandigheden:
- Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad van het kind: maximaal twee dagen
- 12½- of 25-jarig huwelijksjubileum van ouders: één dag
- 12½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van grootouders: één dag.
- 25-, 40-, of 50-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders: één dag
- ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad van het kind: duur in overleg met directeur overlijden van bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad van het kind: duur in overleg met de directeur
- verhuizing van gezin: één dag
Geen extra verlof mogelijk:
- activiteiten van verenigingen, zoals scouting- of voetbalkamp
- vakantie buiten de vastgestelde schoolvakanties (ook in geval van speciale aanbiedingen in het laagseizoen bijvoorbeeld)
- sportactiviteiten van het kind
- eerder vertrekken of later arriveren vanwege (verkeers)drukte of familiebezoek in het buitenland
- het argument ‘mijn kind is nog jong’ of het argument ‘vlak voor de vakantie wordt er toch (bijna) geen les meer gegeven’
Men moet een verzoek voor vrijaf tijdig (4 weken) aanvragen. Het aanvraagformulier is op school verkrijgbaar bij de directeur.
Kinderen die één of twee dagen voor de vakantie ziek worden gemeld worden doorgegeven aan de leerplichtambtenaar. Deze verifieert.
Ongeoorloofd verzuim
Ongeoorloofd verzuim wordt doorgeven aan de leerplichtambtenaar van de gemeente. Bij overtreding van de leerplichtwet kan proces verbaal worden opgemaakt en een boete worden gegeven. Dit geldt ook voor de directie, die de wet- en regelgeving niet hanteert. Tegen afwijzing van een definitief besluit kan een ouder in beroep gaan. Informatie verlof Meer informatie over de verlofaanvraagprocedure kunt u krijgen van de directie. Op school is ook een informatiefolder over de leerplichtwet aanwezig.
Informatie over de leerplicht in de regio: Leerplichtwegwijzer
Te laat komen: 3-6-9-12 regeling
De leerplichtwet ziet te laat komen als ongeoorloofd verzuim. Daarnaast is dit vaak ook het eerste signaal van onderliggende problematieken. Daarom is de volgende procedure in het leven geroepen
3 - Bij drie keer te laat komen op school:
Ouder(s)/ verzorger(s) worden aangesproken door leerkracht, dit kan via mail, telefonisch of op school.
6 - Bij zes keer te laat komen op school:
De directie stuurt ouder(s)/verzorger(s) -cc. aan de leerkracht- een e-mail waarin wordt gewaarschuwd dat de leerling zes keer te laat is gekomen, daarnaast wordt er een persoonlijk gesprek ingepland op school. Tijdens dit gesprek wordt er geïnformeerd wat de reden hiervan geweest is. Tijdens dit gesprek kunnen vervolgstappen met de ouder(s)/verzorger(s) besproken worden. De vervolgstappen zijn afhankelijk van de opgegeven redenen van het te laat komen. Er kunnen externe instanties ingeschakeld worden, Bijvoorbeeld: Ziek of niet lekker; mogelijk oproep door GGD. Bij problemen thuis; mogelijke inschakeling breed sociaal loket. In dit contact wordt aan de ouder(s)/verzorger(s) duidelijk gemaakt dat er bij negen keer te laat een melding bij de afdeling Leerplicht van de woongemeente van de leerling zal worden gedaan.
9 - Bij negen keer te laat komen op school:
De school doet een melding bij de afdeling Leerplicht van de woongemeente van de leerling.De ouder(s)/verzorger(s) worden schriftelijk op de hoogte gesteld over deze melding en het aantal keren verzuim. De leerplichtambtenaar stuurt de ouder(s)/verzorger(s) een uitnodigingsbrief voor een gesprek. Er wordt onderzoek door leerplicht gedaan of er een hulpvraag ligt vanuit het gezin. Er volgt een waarschuwingsbrief.
12 - De leerling blijft te laat komen:
De school doet nogmaals een melding bij de afdeling Leerplicht van de woongemeente van de leerling. De ouder(s)/verzorger(s) die eerder een waarschuwingsbrief hebben gekregen, worden wederom door de leerplichtambtenaar uitgenodigd voor een gesprek. Leerplicht houdt school op de hoogte van de verdere stappen.