- de nieuwsbrief (verschijnt elke week): deze ontvangt u als ouder digitaal
- de Parro-app: hierop ontvangt u berichten van de leerkrachten
- de Parro-agenda voor alle activiteiten van school
- contactavonden: 3x per jaar kunt u tijdens de tienminutengesprekken praten met de leerkracht over uw kind. De kinderen van de bovenbouwgroepen worden hierbij ook uitgenodigd.
- ouderavond/ informatieavond
- inloopmiddag
- de schoolgids
- website en Facebook
- rapport/ portfolio: voor groep 1 en 2 1x per jaar, voor groep 3 t/m 8 2x per jaar
Informatie aan gescheiden ouders
Ouders bezitten volgens de wet ouderlijk gezag over hun minderjarige kind(eren). Volgens diezelfde wet is de school verplicht ouders op de hoogte te houden van de algemene gang van zaken op school en van het functioneren en de vorderingen van het kind.
In de meeste gevallen wonen de ouders en kind(eren) in hetzelfde huis bij elkaar en komt de informatie over school en kind vanzelf bij de belanghebbenden terecht. Wanneer sprake is van gescheiden ouders of voogden, dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat de informatie bij alle betrokkenen terechtkomt. De wet bepaalt in zulke gevallen wie recht heeft op informatie over het kind en in welke gevallen de school informatieverstrekking kan weigeren. Het zou te ingewikkeld zijn om de hele wet over gezag, omgang en informatie hier aan de orde te stellen. In het kort komt de wet op het volgende neer:
Wat verstaat de wet onder een ouder (moeder of vader)?
De moeder van het kind is:
- de vrouw uit wie het kind geboren is;
- de vrouw die het kind heeft geadopteerd.
De vader van het kind is:
- de man die het kind heeft erkend of geadopteerd;
- de echtgenoot van de moeder, als de moeder met hem getrouwd is op het moment dat het kind geboren is.
- de man die door de rechter is aangewezen als de vader.
Dat houdt in dat de “wettelijke” ouder niet altijd dezelfde persoon hoeft te zijn als de “biologische” ouder.
Wat verstaat de wet onder een voogd?
Van een voogd is sprake als beide ouders overleden zijn of niet in staat zijn om het ouderlijk gezag te hebben over het kind. Een voogd is altijd een niet-ouder. Hij/ zij is door de rechter aangewezen om gezag over het kind te hebben. Een voogd heeft dezelfde rechten en plichten als een ouder met ouderlijk gezag.W
Wie heeft recht op welke informatie?
De ouders (moeder en vader) en de voogd hebben allen recht op informatie over de school en over het kind. Wanneer de rechter bij een echtscheiding het ouderlijk gezag bijv. aan moeder heeft gegeven, dan blijft de vader zijn recht op informatie toch behouden, ook al maakt moeder daar bezwaar tegen. De vader kan dus altijd bij de school om informatie over zijn kind vragen. De school mag dit niet weigeren, zelfs niet als de vader nooit meer contact heeft met zijn kind. De rechter kan de informatieplicht aan de vader/ moeder echter wel veranderen (zie hieronder bij “Uitzonderingen”). Wij bieden als school één tienminutengesprek per kind per keer aan. In totaal dus 3 per kind, per schooljaar. Wanneer beide ouders een tienminutengesprek willen bijwonen, dienen zij dus op hetzelfde moment aanwezig te zijn. Soms zijn er naast dit gesprek nog extra gesprekken noodzakelijk. Ook voor deze gesprekken geldt, dat wij voor beide ouders het gesprek op hetzelfde moment voeren.
Wie ontvangt de informatie?
In de meeste gevallen geeft de school de informatie, brieven, rapporten e.d. aan de ouder of de voogd bij wie het kind in huis woont. Het is de bedoeling dat de ouder die de informatie ontvangt, de andere ouder op de hoogte brengt van de informatie.
Wat verwachten wij van u?
Als school willen wij graag van u informatie hebben rondom de verblijfplaats van beide ouders en het kind. Wij gaan ervan uit dat beide ouders het gezag hebben; als dit anders is dient u de school hiervan op de hoogte te brengen.
Uitzonderingen op de informatieplicht
In twee gevallen is de school niet verplicht om informatie te geven aan de ouder die niet het gezag heeft:
- De school geeft de informatie niet, wanneer dit in strijd is met de belangen van het kind. Als de ouder hiertegen bezwaar maakt, kan deze naar de klachtencommissie van de school of naar de rechter stappen.
- De rechter heeft bepaald dat de betreffende ouder geen recht heeft op informatie. De ouder bij wie het kind woont, doet er goed aan dit aan de school te melden. De school heeft recht op inzage in het gerechtelijke vonnis.