Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?
Op de Rank wordt gebruik gemaakt van de Kanjertraining.
Kanjertraining gaat over het bevorderen van onderling vertrouwen in groepen. Vertrouwen is de basis voor het creëren van rust in de klas, het stimuleren van sociale veiligheid en een prettig schoolklimaat.
De Kanjertraining bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen om de sfeer in de klas goed te houden (preventief) of te verbeteren (curatief).
Leerkrachten, directie, ouders en kinderen leren op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Wezenlijke gedragsveranderingen binnen groepen zijn niet zomaar in een jaar bereikt. Daarvoor is een traject van meerdere jaren nodig. Wij beginnen daarom met de Kanjertraining bij de kleuters en hebben een doorlopende lijn gedurende de acht jaren basisschool.
Kinderen laten een afname zien van probleemgedrag, alsmede een toename op welbevinden en zelfwaardering.
Met de Kanjertraining leren kinderen zich op een positieve manier te handhaven in sociaal stressvolle omstandigheden. Onder het motto: wat je meemaakt is interessant, vervelend of naar, maar hoe je ermee omgaat is belangrijker, dat vormt je.
Ze leren niet te reageren met haat, wraak, gezeur, onverschilligheid of cynisme op problemen die zich voordoen in hun leven. Maar "doe je best er iets van te maken". Zoek oplossingen waarmee je elkaar en de situatie recht doet. Oplossingen die in de toekomst houdbaar zijn.
Kernwoorden van de Kanjertraining zijn: vertrouwen, rust, wederzijds respect, sociale (zelf)redzaamheid, ouderbetrokkenheid, burgerschap, gezond gedrag en duurzaamheid.
Er wordt wekelijks Kanjertraining gedaan en elk schooljaar beginnen we met de "Gouden weken", waarin we extra stil staan bij groepsvorming.
Rond 9 jaar begint het prepuberen. Bij sommige kinderen vroeger, bij anderen later. We zien daarin wel een verschuiving naar een jongere leeftijd t.o.v. jaren geleden. Dit heeft ook te maken met de wereld waarin ze leven en waar ze via o.a. social media al heel jong deel van uitmaken. We merken dat ego's een grotere rol gaan spelen en het soms moeilijk is de sociale vaardigheden op de juiste manier in te zetten. Indien het nodig is, krijgt groep 7 naast de Kanjertraining ook Rots & Watertraining (R&W), dit is een weerbaarheidsmethodiek die wetenschappelijk is onderbouwd. Het sterkt hen ook op weg naar het Voortgezet Onderwijs.
R&W wordt gegeven door sportcoaches van Welzijn Lochem, welke allemaal gecertificeerde R&W trainers zijn. R&W kenmerkt zich door de psycho-fysieke didactiek. Dit betekent dat via fysieke oefeningen en het creëren van een sterke fysieke basis, sociale en mentale vaardigheden worden aangeleerd. De leerlingen leren door te ervaren en te voelen.Ze worden zich meer bewust van zichzelf (lichaams-Rots & Water (R&W).