Gescheiden ouders
Wettelijk is bepaald dat in de situatie dat beide ouders, ook na scheiding, samen het gezag hebben, een school beide ouders moet informeren over hun schoolgaande kind. De informatie die aan de ene ouder gegeven wordt, moet dezelfde zijn als de informatie die aan de andere ouder wordt gegeven (dit geldt ook voor voogden).
Ook wanneer er één ouder is belast met het wettelijk gezag, heeft de andere ouder recht op informatie. Informatie geven aan beide ouders is dus de regel, het weigeren ervan een uitzondering. De school kan enkel weigeren wanneer:
- één van de ouders informatie vraagt die de andere (gezaghebbende) ouder niet op gelijke wijze zou hebben verkregen;
- de school van oordeel is dat het belang van het kind zich verzet tegen het verschaffen van die informatie.
De school moet deze beslissing wel schriftelijk motiveren. Beide ouders hebben ook recht op informatie van derden: alle beroepshalve bij het kind betrokken personen, zoals (school)artsen, hulpverleners, logopedisten, psychologen, etc. Wanneer de ouder die niet met het gezag belast is, vraagt om informatie, moet de school deze geven. De andere ouder kan dit niet verbieden. Op De Grundel gaan we er vanuit dat ouders in het belang van het kind, de informatie met elkaar delen. Gesprekken vinden bij voorkeur (en alleen bij grote uitzondering niet) met beide ouders op hetzelfde tijdstip plaats.
Wet op Privacy
Sinds 1 mei 2018 is de nieuwe privacy wetgeving van kracht (AVG). Om er voor te zorgen dat er correct wordt omgegaan met kindgegevens (volgens de normen van de AVG) hanteren wij op de Grundel een AVG beleidsplan. Het volledige plan kunt u inzien op de website. We gaan secuur om met beeldmateriaal. Dit betekent dat wij ouders elk jaar opnieuw vragen om toestemming te geven voor het gebruik van beeldmateriaal voor specifieke doeleinden. Het is niet toegestaan om foto’s die op school (of tijdens een activiteit door school georganiseerd) genomen zijn, waarop kinderen van andere ouders herkenbaar in beeld staan te plaatsen op social media. Wel kunt u deze, in overleg met de leerkracht, delen met andere ouders via Parro.
Gedurende de jaren op school worden er ook veel kindgegevens opgeslagen. Hieronder verstaan we persoonlijke gegevens, cijfers en omschrijvingen van het kind. U heeft het recht om deze gegevens te bekijken (op afspraak) en u wordt op de hoogte gebracht als wij iets toevoegen. U heeft ook altijd het recht om uw eigen mening verwoord te hebben naast die van de leerkracht. Kindgegevens worden bijgehouden in: CITO, LOVS, ESIS, Heutink en in onze eigen registratiesystemen die wij bewaren op onze Google Drive (educatie-omgeving). Op school zorgen leerkrachten ervoor dat computers altijd vergrendeld zijn wanneer zij de ruimte verlaten en hebben zij wachtwoorden die voldoen aan de AVG-norm. We zorgen ervoor dat alleen langdurige werknemers bij kindgegevens kunnen.
Beeldmateriaal
Bij inschrijving van uw kind vraagt de school toestemming aan ouders voor het extern gebruik van foto’s en video’s van hun kind. Wilt u uw toestemming intrekken dan kunt u dat tussendoor of aan het begin van een nieuw schooljaar aangeven. Foto’s, video’s en geluidsopnames zijn persoonsgegevens, dus privacygevoelig. Als ouders kunt u bijdragen aan de privacy van uw en andere kinderen.
Wij kunnen u niet verbieden om foto’s of video’s in of rond school te maken. Wel vragen wij u om terughoudend te zijn.
HVO/GVO: Humanistisch en Godsdienstig vormingsonderwijs
Onze school is een openbare school. In de wet staat dat op onze school lessen vormingsonderwijs kunnen worden gegeven als ouders daarom vragen.
Sponsoring en schenking
Onze school volgt de wet en regelgeving rondom sponsoring. Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiering-onderwijs/documenten/rapporten/2020/02/11/bijlage-sponsorconvenant-2020-2022
Wanneer onze school een schenking ontvangt, melden wij deze bij het bestuur van stichting SchOOL, dit i.v.m. eventuele belastingen die hier mee samenhangen. Dit geldt niet alleen voor geldelijke schenkingen, maar ook voor schenkingen in natura.