Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmeldingen ontvangen wij bij voorkeur voor 8.20 uur via Social Schools. U meldt uw kind ziek door een bericht van afwezigheid te plaatsen in het ouderportaal Social Schools. De leerkrachten bekijken iedere ochtend de afwezigheidsmeldingen. Als een kind afwezig is zonder afmelding, controleren we dit verzuim. Dit doen we met het oog op de veiligheid van de kinderen.
Wij vragen u om tandartsbezoek, bezoek aan dokter, fysiotherapeut, specialist of dergelijke bij voorkeur en waar mogelijk voor of na schooltijd te plannen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Op Social Schools vindt u twee formulieren om vrijstelling van schoolbezoek aan te vragen: een voor vakantie en een voor ander verlof. U kunt deze formulieren gebruiken om verlof aan te vragen bij de directeur.
Vanaf vijf jaar zijn kinderen leerplichtig. Zij mogen alleen met een voor de wet geldige reden verzuimen. Wanneer u als ouders besluit dat u verlof aan wilt vragen, bent u zelf verantwoordelijk voor de gemiste onderwijstijd. Natuurlijk kan het voorkomen dat u voor bijzondere activiteiten toch denkt dat uw kind in aanmerking komt voor verlof buiten schoolvakanties. In dat geval kunt u een aanvraag indienen bij de directeur. Het ingevulde formulier dient uiterlijk acht weken voor het verlof op school te worden ingeleverd. Aanvragen voor meer dan 10 schooldagen moeten door de leerrechtambtenaar behandeld worden. Dit wordt slechts in zeer bijzondere gevallen toegestaan. Aanvragen tot 10 dagen behandelt de directeur. Wij mogen één keer per jaar voor maximaal 10 dagen nagaan of de wet in uw specifieke situatie ruimte biedt om vrij te geven. Dit mag echter nooit gedurende de eerste twee weken na de zomervakantie. Wij verlenen niet twee maal bijzonder verlof in één schooljaar. Meer informatie over dit onderwerp kunt u verkrijgen via de Rijksoverheid of bij de directie.
De directeur zal uw aanvraag in overweging nemen. Op https://rbl-hollandrijnland.nl/ vindt u het stappenschema dat wij voor beoordelingen van verlofaanvragen gebruiken. Wanneer de directeur besluit geen toestemming te verlenen en ouders kiezen toch voor verzuim, dan is de school verplicht dit verzuim te melden bij de leerrechtambtenaar. Dit geldt ook als er sprake is van regelmatig te laat komen. Tegen ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan een proces verbaal worden opgemaakt. Het toezicht op de leerplicht wordt door de leerrechtambtenaar uitgevoerd. Deze controleert per kwartaal het verzuim van de leerlingen. De leerrechtambtenaar heeft hiervoor toegang tot de administratie van de school.
Soms kan een leerling niet naar school en is er sprake van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid staat wanneer er sprake is van geoorloofd schoolverzuim.
Voor vierjarige kinderen vinden wij het belangrijk dat ze zo veel mogelijk naar school gaan. Ook voor hen vraagt u via een van de formulieren verlof aan.