De Hobbit

Klerkenhof 5 2353 WB Leiderdorp

  • Samen genieten van een prachtig prentenboek.
  • Kleuters spelen samen in de bouwhoek.
  • Voor elk kind is er aandacht van de leerkracht.
  • De juf biedt ondersteuning bij de voorbereidende schrijfopdrachten.
  • Samen komen we weer een stapje verder in de ontwikkeling.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Eindtoets zegt niet alles........

Belangrijker dan de uitslag van de toets vinden wij echter de bevindingen van de groepsleerkrachten die de leerling de afgelopen jaren in de klas hebben gehad en het overleg dat met ouders over de schoolkeuze voor voortgezet onderwijs met de leerkracht van groep 8 plaatsvindt. Dit alles geeft een beter beeld van de prestaties en verwachtingen dan alleen de Eindtoets. De Eindtoets richt zich immers slechts op de cognitieve vakken, terwijl andere ontwikkelingsgebieden en zaken als zelfstandigheid, werkhouding, motivatie, doorzettingsvermogen en sociaal-emotionele vorming in de Eindtoets niet aan de orde komen. Wij zien de toetsuitslag als een aanvulling op het advies van de school.

Jaarlijks stellen wij ons bij deze uitslag voor ieder kind de vraag:past de score van de toets bij dit kind? Hebben wij er alles uitgehaald wat voor dit kind mogelijk is. In een enkel geval wijkt de score af van het gegeven schooladvies. In zo'n geval treden ouders en leerkracht in overleg en heroverwegen het advies.

In het schooljaar 2016-2017 hebben wij gekozen om de IEP toets af te nemen in plaats van de CITO eindtoets. De IEP toets neemt minder afnametijd in beslag en is meer op het kind gericht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Twee keer per schooljaar maken de kinderen Citotoetsen. Deze toetsen zijn landelijk genormeerd. Deze tussenresultaten worden enerzijds gebruikt om de ontwikkeling van het kind te volgen en anderzijds worden van deze tussenresultaten op groeps- en schoolniveau analyses gemaakt.

De tussenresultaten en analyses komen in het opbrengstdocument. Hierin wordt, indien nodig, ook een plan van aanpak beschreven op groeps- en/of schoolniveau.

Daarnaast maken de kinderen ook regelmatig een toets vanuit de methode.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op basisschool De Hobbit vinden wij het van belang om respectvol met elkaar om te gaan, ongeacht iemands geslacht, geloof, overtuigingen enz. Wij gebruiken hiervoor de regels uit de Kanjertraining die zichtbaar in de school aanwezig zijn. De school is een leefgemeenschap waarin een veilig schoolklimaat voor personeel, leerlingen en hun ouders voorop moeten staan. Een positieve sociale binding met onze school vormt een belangrijke voorwaarde voor een optimaal leerklimaat voor onze leerlingen en werkklimaat voor ons personeel. De school streeft ernaar een omgeving te creëren waarin leerlingen, medewerkers en ouders zich mentaal veilig voelen en in alle harmonie samenwerken.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • vertrouwen
  • veiligheid
  • rust en wederzijds respect

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven