Christelijke School voor Speciaal Basisonderwijs Aquamarijn

Brandemeer 35 8918 CT Leeuwarden

Schoolfoto van Christelijke School voor Speciaal Basisonderwijs Aquamarijn

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De schoolverlaters op SBO aquamarijn maken vanaf april 2020 de eindtoets(Route 8).

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Een goede aansluiting bij het voortgezet onderwijs is één van de belangrijkste doelen van onze school. Er wordt daarom naar verhouding veel aandacht besteed aan lezen, spelling en rekenen. Om de ontwikkeling van de leerlingen goed te kunnen volgen, worden toetsen afgenomen. Er zijn twee soorten toetsen: de methode gebonden toetsen, om na te gaan of de leerlingen de aangeboden stof goed begrepen hebben én de niet-methode gebonden toetsen, de CITO toetsen, waarmee we volgen of de leerontwikkeling gaat zoals we mogen verwachten. De afgenomen toetsen geven niet alleen een beeld van de ontwikkeling van de leerlingen, ze geven ook een beeld van de resultaten van de gehele school. Dit is voor school belangrijk om te weten; daaraan kunnen we afmeten of we voldoende aanbod hebben en voldoende resultaat halen of zo nodig moeten bijstellen.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Op SBO Aquamarijn worden verwijzingen naar het voortgezet onderwijs gebaseerd op advies van de leerkracht en op de Friese Plaatsingswijzer. 

School adviseert op basis van:

  •  interesse, motivatie- en doorzettingsvermogen van de leerling 
  • schoolgegevens/toets gegevens uit het leerlingvolgsysteem (en de geschiedenis daarvan)
  • IQ-onderzoek(wisc)
  • doorstroomtoets route 8
  •  Adviesgesprekken met de leerlingen en ouders/verzorgers worden in februari/maart gehouden.  

De ouders/verzorgers melden aan bij de school voor voortgezet onderwijs.  

Aanmelding bij een school is niet automatisch ook plaatsing op die school. 

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Aquamarijn staat midden in de samenleving. Daardoor ondervindt het ook rechtstreeks de invloed van uiteenlopende maatschappelijke ontwikkelingen. Onder ‘actief burgerschap en sociale integratie’ verstaan we het zelfstandig verantwoordelijkheid nemen door leerlingen voor gemeenschapsbelangen binnen en/of buiten school. De school als gemeenschap is ‘oefenplaats’. Leerlingen doen in de school kennis, inzicht, vaardigheden en houdingen op die hen in staat stellen om deel uit te maken én het vermogen en de wil om actief mede vorm te geven aan die gemeenschap. Gedurende hun schooltijd wordt de (leef)wereld van de kinderen steeds groter. In feite is actief burgerschap en sociale integratie geen nieuwe taak. Het is een integraal deel van onze pedagogische opdracht, van de sociale- en levensbeschouwelijke vorming. In de methode ‘kwink’ methode zijn de lessen voor burgerschap en sociale integratie geïntegreerd.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Omgaan met verschillen
  • Afstemming

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven