IKC Het Palet

Floris Versterstraat 2 B 8932 BR Leeuwarden

  • Schoolfoto van IKC Het Palet
  • Schoolfoto van IKC Het Palet
  • Schoolfoto van IKC Het Palet
  • Schoolfoto van IKC Het Palet
  • Schoolfoto van IKC Het Palet

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Meten en vergelijken van prestaties is nodig. Op de eerste plaats om te kijken hoe het leer- en ontwikkelingsproces zich per kind en/of per groep ontwikkelt, daarnaast geeft het de leerkracht informatie hoe de lesstof wordt verwerkt, of daarin veranderingen nodig zijn en of kinderen extra of speciale aandacht/hulp nodig hebben. De leerresultaten worden vastgelegd in het leerlingvolgsysteem. Naast methode-gebonden toetsen worden twee keer per jaar de Cito-toetsen afgenomen en geanalyseerd en maken we gebruik van AVI en SCOL. Bij de kleuters worden de vorderingen voornamelijk gevolgd met behulp van het observatie en registratie systeem Digikeuzebord.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Procedure advies PO/VO

Vanaf groep 6:

In groep 6 en 7 wordt tijdens de portfoliogesprekken in juni met de ouders gekeken naar het uitstroomprofiel van de Plaatsingswijzer. Hier wordt nog geen advies aan verbonden; het uitstroomprofiel geeft slechts een indicatie van het niveau waarop de toetsen uit het leerlingvolgsysteem zijn gemaakt.

In groep 7:

Aan het eind van groep 7 formuleert de leerkracht van groep 7, in overleg met de intern begeleider en directeur, de verwachte uitstroombestemming; het z.g. voorlopig advies. Deze verwachte uitstroombestemming wordt toegevoegd aan het portfolio dat de kinderen in juni meekrijgen. De leerkrachten bieden ouders de mogelijkheid om naar aanleiding hiervan een afspraak te maken voor een gesprek.

In groep 8:

Wij houden rekening met het onderstaande schema voor het Basisschooladvies van  IKC Het Palet  

Ons advies komt tot stand:  

  1. Toetsen (methode gebonden toetsen en Cito toetsen),
  2. Schoolattitude,
  3. Gesprekken:  
  • Groepsleerkracht gr. 8 maakt een advies en de intern begeleider maakt een advies
  • Groepsleerkracht gr. 8 overlegt dit met de groepsleerkracht van groep 7 en/of groep 6
  • Groepsleerkracht gr. 8 en de IB-er komen samen tot een voorlopig advies en bespreken dit met de directeur
  • Bij verschillen koppelt de groepsleerkracht gr. 8 dit terug naar de personen waarmee al overleg gepleegd is

   4. Het advies wordt ondertekend door de directeur.   In oktober /november kunnen we bij leerlingen met een Pro advies/of eigen leerlijn/OPP    een audit laten afnemen.

   5. In november doen de leerlingen van groep 8 de Cito M toets

  6. In februari wordt de IEP-doorstroomtoets afgenomen. Leerlingen uit groep 8 van de basisschool maken vanaf schooljaar 2023-2024 al in februari een doorstroomtoets. Ze moeten zich dan eind maart aanmelden voor de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur. En op het voor hen best passende niveau. De Wet doorstroomtoetsen po is in februari 2022 aangenomen door de Eerste Kamer. Vanaf schooljaar 2023-2024 verandert de eindtoets naar de doorstroomtoets. Deze uitslag kan slechts in uitzonderlijke gevallen zorgen voor een aanpassing van het schooladvies VO, een advies kan dan alleen omhoog worden bijgesteld.

Welke handelingen zijn er:

  1. In september is er een contactgesprek met kind en ouders, waarbij ook een indicatie van het advies besproken wordt.
  2. In oktober/november krijgen de ouders een informatieavond (Staat in het jaarrooster) over het VO. Hierbij zijn ook sprekers van het VO aanwezig. Ouders van groep 7 kunnen op deze avond ook aanwezig zijn.
  3. Op basis van de CITO-LOVS-gegevens, de methode toetsen en de bevindingen van de leerkrachten van groep 7 en 6 wordt het advies door de leerkracht en de intern begeleider opgesteld. Uiteraard spelen ook de sociaal-emotionele ontwikkeling, de werkhouding en eventuele bijzonderheden (bijv. dyslexie) een rol. 
  4. Voor 1 maart wordt het definitieve advies vastgesteld en worden de schooladvies gesprekken gepland. 
  5. Voorafgaand aan dit gesprek bespreekt de leerkracht van groep 8 met de leerlingen over hun wensen en keuze.
  6. De IB-er stelt samen met de leerkracht van groep 8 een overzicht van de eindscores en de schoolkeuzes op en bespreekt dit met de directeur.
  7. De leerkracht van groep 8 geeft de aanmeldingsformulieren aan de ouders/leerlingen mee en zorgt ervoor dat de leerlingen op de goede school worden ingeschreven
  8. De leerkracht van groep 8 maakt een document warme overdracht en bespreekt dit met de IB-er
  9. De leerkracht van groep 8 geeft de aanmeldingsformulieren aan de ouders/leerlingen mee en zorgt ervoor dat de leerlingen op de goede school worden ingeschreven
  10. Administratie/directeur zorgt voor de administratieve verwerking in Parnassys.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven