Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmeldingen
Onder schooltijd is onze school verantwoordelijk voor uw kind. Daarom is het noodzakelijk dat u ons vooraf op de hoogte stelt zodra we uw kind door ziekte niet of pas later op school mogen verwachten. Dit voorkomt onrust en onduidelijkheid over de vraag of uw kind op school zou moeten zijn en niet als vermist moet worden aangemerkt. Eén telefoontje, kort e-mailbericht aan de leerkracht vlak vóór of bij aanvang van de les is al voldoende om dergelijke redenen tot bezorgdheid weg te nemen. Geeft u hierbij ook de reden van afwezigheid aan! Met ingang van het schooljaar 2022-2023 kunt u uw kind(eren) ook ziekmelden via Parro. Hierin kunt u de reden van ziekmelding aangeven en zijn wij direct op de hoogte.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlofaanvraag, leerplicht & schoolverzuim
Schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en is er sprake van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd schoolverzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
Bij ziekte moet de directeur/leerkracht dit op tijd horen
Bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/verzorger de directeur van tevoren informeren
Voor afwezigheid wegens huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven, middels het aanvraagformulier voor verlof.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties. Bij het al dan niet toekennen van dit verlof houdt de directie zich aan de wettelijke richtlijnen.
Verlofaanvraag, leerplicht en schoolverzuim
In de leerplichtwet staat dat ouders ervoor moeten zorgen dat hun kinderen naar school gaan. Zomaar wegblijven mag niet; onze school móet dit ook melden. De leerplichtambtenaar controleert dit namelijk en onderneemt hier eventuele actie op. Een beroep op vrijstelling geregeld schoolbezoek (verlof) kan worden gedaan als er sprake is van ‘gewichtige omstandigheden’ (artikel 11 lid g). Gewichtige omstandigheden zijn uitzonderlijke omstandigheden buiten de wil van ouders/verzorgers en/of leerling, waardoor de leerling de school niet kan bezoeken. Uitgangspunt bij de beoordeling van deze aanvragen is, dat dit verlof alleen wordt gegeven als daarmee een onredelijke situatie kan worden vermeden. Om een idee te geven van wat met gewichtige omstandigheden wordt bedoeld, noemen we een aantal voorbeelden:
- Ernstige levensbedreigende ziekte zonder kans op herstel of overlijden van bloed- of aanverwanten.
- Huwelijk van bloed- of aanverwanten.
- 12,5-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig (ambts-/huwelijks-)jubileum van bloed- of aanverwanten.
- Verhuizing van het gezin.
Voorbeelden van situaties die geen gewichtige omstandigheden zijn en waarvoor geen verlof wordt toegekend zijn:
- Dienstrooster van de werkgever van de ouder(s)/verzorger(s).
- Familie- of vriendenbezoek in het buitenland of bezoek aan het land van herkomst.
- Vakantie in het laagseizoen, een speciale aanbieding of gebrek aan andere boekingsmogelijkheden.
- Eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers-)drukte.
- Activiteiten van verenigingen, zoals scouting- of voetbalkamp.
- Verlof omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
- Wereldreis of Sabbatical.
Te laat komen valt ook onder ongeoorloofd verzuim. De school is verplicht dit na 10x te melden bij leerplicht. Vanaf 1 april 2017 zijn alle basisscholen aangesloten op het verzuimregister. Hierbij wordt de melding digitaal doorgezet aan de gemeente.
Verlof wordt aangevraagd d.m.v. het verlofformulier. Dit kunt u via de website van onze school downloaden of afhalen bij de directeur.
Voor bezoek aan de tandarts, dokter e.d. kunt u het briefje kort verzuim gebruiken en inleveren bij de leerkracht van uw kind. Dit briefje kunt u vinden op de website of afhalen bij de administratie. Voor groep 1/2 zet u dit soort afspraken in de klassenagenda.
Ziekmeldingen
Onder schooltijd is onze school verantwoordelijk voor uw kind. Daarom is het noodzakelijk dat u ons vooraf op de hoogte stelt zodra we uw kind door ziekte niet of pas later op school mogen verwachten. Dit voorkomt onrust en onduidelijkheid over de vraag of uw kind op school zou moeten zijn en niet als vermist moet worden aangemerkt. Eén telefoontje, kort e-mailbericht aan de leerkracht vlak vóór of bij aanvang van de les is al voldoende om dergelijke redenen tot bezorgdheid weg te nemen. Geeft u hierbij ook de reden van afwezigheid aan!