Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmeldingen
Ziekmelden Als uw kind ziek is of naar de dokter/tandarts moet, verzoeken wij u om dit voor 8.30 uur aan ons te melden via de Parro-app of via telefoonnummer 0345-616964. Ziekmeldingen worden door ouders/verzorgers gedaan en niet door broertjes of zusjes.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlofaanvraag, leerplicht & schoolverzuim
U kunt verlof voor bijzondere omstandigheden aanvragen voor uw kind(eren). Bijvoorbeeld voor een huwelijk van ouders of grootouders. U dient dit minimaal 6 weken van tevoren aan te vragen met een verlofformulier. Dit is op te vragen bij de directeur of u kunt het formulier downloaden van de site www.florisradewijnszschool.nl.
De directeur beslist of uw verzoek gehonoreerd wordt. Een verzoek om verlof in verband met belangrijke omstandigheden moet vergezeld worden van bijvoorbeeld een medische verklaring of een huwelijksaankondiging. Volgens de leerplicht mag de directeur voor extra vakantiedagen geen verlof toekennen. De school wordt geacht om zich hieraan te houden. Door de leerplichtambtenaar kan de school gecontroleerd worden.
In de leerplichtwet staat dat ouders ervoor moeten zorgen dat hun kinderen naar school gaan. Zomaar wegblijven mag niet; onze school móet dit ook melden. De leerplichtambtenaar controleert dit namelijk en onderneemt hier eventuele actie op. Een beroep op vrijstelling geregeld schoolbezoek (verlof) kan worden gedaan als er sprake is van ‘gewichtige omstandigheden’ (artikel 11 lid g). Gewichtige omstandigheden zijn uitzonderlijke omstandigheden buiten de wil van ouders/verzorgers en/of leerling, waardoor de leerling de school niet kan bezoeken. Uitgangspunt bij de beoordeling van deze aanvragen is, dat dit verlof alleen wordt gegeven als daarmee een onredelijke situatie kan worden vermeden. Om een idee te geven van wat met gewichtige omstandigheden wordt bedoeld, noemen we een aantal voorbeelden:
- Ernstige levensbedreigende ziekte zonder kans op herstel of overlijden van bloed- of aanverwanten.
- Huwelijk van bloed- of aanverwanten.
- 12,5-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig (ambts-/huwelijks-)jubileum van bloed- of aanverwanten.
- Verhuizing van het gezin.
Voorbeelden van situaties die geen gewichtige omstandigheden zijn en waarvoor geen verlof wordt toegekend zijn:
- Dienstrooster van de werkgever van de ouder(s)/verzorger(s).
- Familie- of vriendenbezoek in het buitenland of bezoek aan het land van herkomst.
- Vakantie in het laagseizoen, een speciale aanbieding of gebrek aan andere boekingsmogelijkheden.
- Eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers-)drukte.
- Activiteiten van verenigingen, zoals scouting- of voetbalkamp.
- Verlof omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
- Wereldreis of Sabbatical.
Te laat komen valt ook onder ongeoorloofd verzuim. De school is verplicht dit na 10x te melden bij leerplicht. Vanaf 1 april 2017 zijn alle basisscholen aangesloten op het verzuimregister. Hierbij wordt de melding digitaal doorgezet aan de leerplichtambtenaar van de gemeente.