cbs Van Panhuys

de Knip 1 C 9351 XZ Leek

  • In gebouw de Violier is onze school cbs Van Panhuys samen met obs de Hasselbraam en SKSG de Vlindertuin gehuisvest.
  • Een plek om samen te werken, te spelen en te leren.
  • Wij beschikken over een inpandige sporthal
  • De leerpleinen zijn plekken waar je in kleine groepen kunt leren en werken. Na schooltijd zijn ze in gebruik door de sksg.
  • Samen met de ouders van hebben we de schoolbibliotheek ingericht. Kinderen kunnen dagelijks hun boek ruilen. Lezen is een feest!

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De ontwikkeling van de kinderen volgen we via observaties, methodetoetsen en Citotoetsen. Door goed uit te zoeken wat kinderen beheersen en nodig hebben voor de volgende stap, sluiten we aan bij hun ‘zone van naaste ontwikkeling’. In januari en juni toetsen we bij alle kinderen de vooruitgang. Aan het eind van de basisschoolperiode voeren we een aanvullende toets uit. Vanaf dit schooljaar wordt landelijk gewerkt met de doorstroomtoets (DST). Deze wordt afgenomen in de eerste twee weken van februari 2024. De centrale aanmeldweek voor het VO is van 25 t/m 31 maart 2024.

Voor het jonge kind gebruiken we naast de methode-onafhankelijke toetsen ook een digitaal observatie- en registratiemiddel. Dit biedt ons de mogelijkheid om de jonge kinderen nauwgezet te volgen in hun ontwikkeling en, daar waar nodig, snel en adequaat bij te sturen

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Eind groep 7 wordt een eerste advies gegeven over de keuze voor een school voor voortgezet onderwijs. Naast de uitslagen op de toetsen en resultaten op leergebieden vinden we kindkenmerken ook erg belangrijk. Het schooladvies is dan deels op basis van schoolse vaardigheden en deels op basis van kindkenmerken, zoals: probleemoplossend vermogen, zelfstandigheid, interesse, huiswerk, werkhouding en ontwikkeling tot stand gekomen. Het gesprek hierover tussen leerling, ouders en school vinden we heel belangrijk.

Dit schooljaar maakt het basisonderwijs voor het eerst gebruik van de doorstroomtoets (DST). Deze toets wordt afgenomen in de eerste twee weken van februari. Na de uitslag is er een gesprek met ouders en leerling of het eerder gegeven advies gehandhaafd blijft. Wanneer de uitslag een hoger schoolniveau aangeeft dan het eerder gegeven advies, dan wordt het advies naar boven bijgesteld. Een lagere score op de DST leidt niet tot een lager advies.  

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Een veilig leerklimaat is voorwaarde om te komen tot leren en daarmee tot ontwikkeling en bloei. Wanneer een kind lekker in zijn vel zit, heeft dat effect op het leerproces. We investeren in een veilig pedagogisch klimaat en in goede omgangsvormen. Ons schooljaar begint met de zogenaamde 'Gouden weken'. In deze periode besteden we extra aandacht aan de basis van een goed groepsklimaat. Na de kerstvakantie herhalen we dit in de 'zilveren weken'.


Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • samen verantwoordelijk
  • veilig pedagogisch klimaat
  • iedereen mag er zijn

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De Onderwijsinspectie is tevreden over onze school. Op de site van www.onderwijsinspectie.nl kunt u het volgende lezen:

“CBS Van Panhuys heeft het vertrouwen van de Inspectie van het Onderwijs. Er vindt in principe voor de periode van één jaar geen verder toezicht plaats. De inspectie heeft geen aanwijzingen dat er belangrijke tekortkomingen zijn in de kwaliteit van het onderwijs.”

Eens in de vier jaar worden basisscholen daadwerkelijk bezocht. Het laatste inspectiebezoek dateert van november 2014. Verslagen van bezoeken zijn terug te vinden op bovengenoemde website. 

Terug naar boven