Klachtenregeling
Een klacht
Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Ook op school. En spaanders moet je opruimen, anders kun je niet meer werken. Daarom moet een klacht in de school worden gebracht en worden gehoord. Want dan pas kan de geuite klacht door de gezamenlijke inspanning van de school en de ouder worden opgeruimd.
Een klacht kan overal over gaan, bijvoorbeeld over het gedrag van medeleerlingen, personeel of anderen, de gang van zaken op school, de kwaliteit van het onderwijs, het vermoeden van kindermishandeling, (digitaal) pesten, ongewenste intimiteiten.
Het bestuur van Quadraten is aangesloten bij een landelijke klachtencommissie. Elke school heeft een klachtenregeling met daarin een klachtenprocedure. Deze klachtenprocedure geeft aan hoe de ouder de klacht in de school brengt:
* Neem eerst contact op met de groepsleerkracht van uw kind.
* Niet tevreden met het resultaat? Bespreek dan de klacht met de directeur.
Wanneer ook het gesprek met de directeur niet leidt tot een bevredigende oplossing, of wanneer de klacht zeer ernstig van aard is, ga dan met uw klacht naar de contactpersoon van de school of eventueel naar één van de vertrouwenspersonen van de stichting.
Inleiding
Het komt op iedere school regelmatig voor dat ouders/verzorgers vragen hebben, bijvoorbeeld over de begeleiding van hun kind. Als zich dit voordoet, is het zaak niet te lang met deze vragen rond te blijven lopen, maar die te stellen aan de juiste persoon, in dit geval de leerkracht. Van leerkrachten en directeuren verwacht Quadraten dat zij een luisterend oor hebben en ouders het gevoel geven dat ze serieus worden genomen. Van ouders/verzorgers mag worden verwacht dat ze er begrip voor hebben dat de leerkracht niet in de gelegenheid is op ieder moment ouders te woord te staan, maar dat een afspraak op een nader te bepalen tijdstip beter op z’n plaats is. In verreweg de meeste gevallen worden de vragen adequaat beantwoord en daarmee is het probleem opgelost. Het is mogelijk dat de school ten gevolge van signalen van ouders het beleid aanpast, etc.
Het komt voor dat de ouders met het antwoord van de leerkracht niet tevreden zijn en de weg naar de klachtencommissie wordt ingeslagen. Uit onderzoek is gebleken dat, als het gaat om de behandeling van klachten door de klachtencommissie de communicatie tussen de partijen zeer essentieel is. Het is daarom goed alvorens de conclusie te trekken dat de gang naar de klachtencommissie noodzakelijk is, alle kanalen op het gebied van communicatie gericht op de oplossing van het probleem, te benutten. Daarom wordt gewezen op de mogelijkheid de directeur, de contactpersoon en/of de vertrouwenspersoon in te schakelen. Quadraten geeft er duidelijk de voorkeur aan door middel van een goede communicatie klachten/problemen intern op te lossen.
Wat is een klacht?
Allereerst is het van belang vast te stellen of daadwerkelijk sprake is van een klacht in de lijn van de klachtenregeling. Het gaat dan om een klacht in het kader van gedragingen en beslissingen van het bevoegd gezag of het personeel dan wel het nalaten van gedragingen en het niet nemen van beslissingen door het bevoegd gezag en het personeel.
Een klacht kan over allerlei zaken de school betreffend gaan:
* school organisatorische maatregelen/nalatigheid, bijv. lesroosters, schoolgebouw
* onheuse bejegening, bijv. toetsen, beoordeling, straffen
* ongewenst gedrag op school, bijv. pesten, agressie en geweld, seksuele intimidatie
Als wel wordt overgegaan tot het indienen van een klacht in de zin van de klachtenregeling (hiervan is alleen sprake als de klacht schriftelijk wordt ingediend bij de leerkracht, de directeur of de directeur-bestuurder), dan zijn er 2 mogelijkheden:
1. klachtafhandeling intern
2. klachtafhandeling extern
Klachtafhandeling intern
Nadat de klacht die verband houdt met de begeleiding van uw kind als leerling van de school schriftelijk is ingediend bij degene die hier het eerst voor in aanmerking komt mag de afhandeling, uitzonderingen daargelaten, niet langer dan 2 weken duren. De leerkracht geeft binnen vijf werkdagen een reactie.
Als u van mening bent dat uw klacht niet op correcte wijze is behandeld, kunt u dit kenbaar maken aan de schoolleiding. De schoolleiding treedt vervolgens in contact met de betrokken leerkracht.
Leidt het contact van de schoolleiding met de betrokken leerkracht niet tot het gewenste resultaat dan deelt de schoolleiding u dit mee, met redenen omkleed. U treedt vervolgens nader in overleg met de directeur van de school om te bezien of de klacht langs deze weg afgehandeld kan worden. Is dit niet het geval dan kunt u zich in verbinding stellen met de contactpersoon van de school of u neemt contact op met een van de drie vertrouwenspersonen (zie punt 4) met de vraag om advies hoe u het beste kunt handelen.
Lukt het op deze wijze niet om de klacht af te handelen, dan kunt zich wenden tot de directeur-bestuurder van de stichting, de heer J. Heddema. Voor een klacht over de directeur van de school kunt u terecht bij de directeur-bestuurder. Heeft u een klacht over de directeur-bestuurder, dan kunt u zich wenden tot de Raad van Toezicht van de stichting.
Klachtafhandeling extern
Als u volgens de voorgaande procedure heeft gehandeld en ondanks dat heeft vastgesteld dat de klacht niet naar tevredenheid is opgelost dan is er de landelijke wetgeving die voorziet in de klachtafhandeling langs de weg van de klachtencommissie. De vertrouwenspersoon die u waarschijnlijk in een eerder stadium al heeft geraadpleegd over de afhandeling van de klacht kan u dan adviseren over de verdere procedure. In overleg met de vertrouwenspersoon of op eigen initiatief kunt u zich wenden tot de Landelijke Klachtencommissie U houdt de betrokken leerkracht en de schoolleiding op de hoogte van de gevolgde stappen.