Op een diverse beleidsterreinen werkt de Prins Willem Alexanderschool continu aan kwaliteitsverbetering: Werken met goede methoden, bekwaam personeel, het consequent volgen van de resultaten van de leerlingen en het verder ontwikkelen van het onderwijs.
Kwaliteitsverbetering door goede methoden en lesmodellen
In onze school geven we les met behulp van moderne lesmethoden en lesmodellen. Er wordt instructie gegeven via het effectieve directie instructiemodel (EDI). Bij het kiezen van methodes stellen we ons de vraag: Voldoet de aangeboden leerstof van deze methoden aan onze eisen en ziet het materiaal er aantrekkelijk uit? Er zijn kinderen met behoefte aan uitdaging en verdieping en kinderen die extra oefenstof nodig hebben. We letten er bij de aanschaf van methoden op of er voor beide niveaus voldoende leerstof inzit. Ook kijken we of de methoden voldoen aan de kerndoelen die de overheid ons stelt.
Kwaliteitsverbetering door nascholing
Nog belangrijker dan de methoden die een school gebruikt, zijn de mensen die er werken. Aan hen heeft u uw kind toevertrouwd. Zij zorgen ervoor dat er kwalitatief goede lessen worden gegeven. De leerkrachten van de Prins Willem Alexanderschool werken niet individueel, maar besteden veel tijd aan samenwerking en overleg. Tevens volgen zij nascholing om hun taak beter te kunnen verrichten. De maatschappij verandert voortdurend en dus ook het onderwijs. Nieuwe ontwikkelingen volgen we op de voet. Daarom zullen er ook dit schooljaar weer studiedagen zijn.
Kwaliteitsverbetering door eigentijds gebruik van leermiddelen en werkvormen
Van kinderen wordt een steeds grotere zelfstandigheid verwacht. In onze veranderende maatschappij dienen zich tal van informatiebronnen aan. Media met internet, e-mail, databanken, tv, enz. Kinderen moeten leren omgaan met informatie en opdrachten, maar ook leren keuzes te maken. Eén van de werkwijzen die wij in alle groepen hanteren is zelfstandig werken. De kinderen werken aan taken en leren zelf hun tijd in te delen m.b.v. een weektaak. Ze kiezen zelf de volgorde van opdrachten, maar de gehele taak moet wel binnen een van tevoren vastgestelde tijd af zijn. Ook de manier waarop de informatie vergaard wordt kan per kind verschillend zijn. Naast het zelfstandig werken vinden we het ook erg belangrijk om het samenwerken te bevorderen; het coöperatief leren. In alle groepen krijgen de kinderen regelmatig opdrachten om m.b.v. diverse werkvormen samen opdrachten te maken. De betrokkenheid van de leerlingen is hierbij erg groot. Bij eigentijds lesgeven horen ook eigentijdse middelen. Vandaar dat we zoveel mogelijk moderne methoden en leermiddelen willen gebruiken. Daarin past zeker ook de het chromebook. Vanaf groep 5 heeft iedere leerling de beschikking over een eigen Chromebook. Ze worden ingezet tijdens alle rekenlessen en ze worden als zelfstandig hulpmiddel ingezet bij verschillende vakken en bij de verwerking van VierKeerWijzer. In alle groepen wordt gewerkt met een digitaal schoolbord.
Kwaliteitsverbetering dankzij organisatie en groepering
Op onze school zitten kinderen in de bovenbouw in combinatiegroepen, afhankelijk van het aantal leerlingen in een jaargroep. Uit ervaring weten wij dat kinderen van elkaar leren en samen nieuwe dingen ontdekken. Wij vinden het belangrijk dat ze van elkaar leren en vertellen hoe ze een taak gemaakt en een probleem opgelost hebben. Maar ook dat ze leren “leren” en gaan samenwerken in kleine groepjes.
Het komt soms voor dat kinderen in een andere groep een vak volgen, omdat dit beter aansluit bij hun niveau. Dat kan zowel een hogere groep als een lagere groep zijn. In de kleutergroepen werken de kinderen in variërende tafelgroepen, met vaste opdrachten en opdrachten naar keuze. De leerlingen krijgen die leerstof aangereikt, die past bij hun ontwikkeling. Er zijn altijd meerdere niveaus in de groepen.
Kwaliteitsverbetering door middel van het schooljaarplan
Deze schoolgids geeft de huidige stand van zaken op de Prins Willem Alexanderschool weer. Het is een uitgebreid document, dat jaarlijks bijgesteld moet worden. Het schooljaarplan is een beleidsdocument voor de school waarin beleidsvoornemens voor het betreffende schooljaar worden geformuleerd. Het jaarplan 2022-2023 is op te vragen bij Martine van den Berg (directeur).
Ieder jaarplan wordt aan het eind van het schooljaar geëvalueerd met het team en de medezeggenschapsraad (MR). Het team en de MR van de Prins Willem Alexanderschool worden betrokken bij de vaststelling van het schooljaarplan. Gedurende ieder schooljaarplan zullen we ons intensief bezig houden met kwaliteitsverbetering.
Kwaliteitsverbetering door een ouderenquête
Om te weten te komen hoe u als ouders binnen onze school over schoolzaken denkt en u de gelegenheid te geven hierover mee te praten, houden we regelmatig een ouderenquête. Resultaten daaruit brengen we daarna samen in een lijst met verbeterpunten, die weer in actiepunten zullen worden omgezet. In april 2022 heeft de laatste ouderenquête plaatsgevonden. Resultaten hiervan zijn online terug te vinden bij "scholen op de kaart".