Onderwijsstichting MOVARE
Onze school maakt deel uit van Onderwijsstichting MOVARE. De stichting wordt bestuurd door het College van Bestuur. Het College is werkgever voor alle medewerkers van MOVARE op de scholen en de medewerkers van het MOVARE-bureau. Voor de bereikbaarheid van het MOVARE-bureau verwijzen wij u naar de website van MOVARE.
MOVARE heeft een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). Op grond van de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) geeft de raad advies en verleent hij instemming over aangelegenheden die van gemeenschappelijk belang zijn; voor alle scholen of voor de meerderheid van de scholen.
Het strategisch beleidsplan is het kompas voor het beleid van onze stichting en voor de ontwikkeling van onze scholen. Het vormt een kader en geeft de richting aan in de ontwikkeling die wij voor 2023-2026 voor ogen hebben.
Jaarlijks legt MOVARE verantwoording af over het gevoerde beleid en de gerealiseerde doelen in een jaarverslag.
Communicatie
We doen ons best uw kind optimaal te laten ontwikkelen. Soms hebt u echter andere verwachtingen dan wij of schatten wij zaken anders in. Dat kan wel eens boosheid of misschien verdriet bij u oproepen. Dit vraagt om zorgvuldige en respectvolle communicatie. Emoties communiceren in bijvoorbeeld een mail kan allerlei ongewilde effecten geven voor u, maar ook voor ons. We vinden het daarom belangrijk om over gevoelige zaken samen te praten en niet te schrijven, en een gesprek aan te vragen wanneer u iets dwars zit. Altijd eerst bij de leerkracht en als u er samen niet uitkomt bij de schoolleiding.
Passend Primair Onderwijs in Zuid-Limburg
Het realiseren van Passend Onderwijs binnen MOVARE gebeurt vanuit de Regiovisie Onderwijskaart PO Zuid-Limburg. Deze visie is "inclusief onderwijs thuis nabij" en "regulier waar het kan en speciaal waar het moet".
Toepassing Leerplichtwet
In Nederland is er de Leerplichtwet, die bepaalt dat ouders ervoor zorgen dat leerlingen regelmatig de school bezoeken. Er zijn situaties die hierop een uitzondering vormen. In het protocol Toepassing Leerplichtwet is een en ander nader uitgewerkt.
Sponsoring
Onze school krijgt weleens te maken met een vorm van sponsoring. Bijvoorbeeld wanneer wij samenwerken met bedrijven om leerlingen te laten leren. Hoe MOVARE-scholen omgaan met sponsoring is te lezen op www.movare.nl.
Toelating, schorsing, verwijdering van leerlingen
Het College van Bestuur besluit over de toelating en de verwijdering van leerlingen. De volledige procedure vindt u op www.movare.nl.
Informatieverstrekking gescheiden ouders
Indien de ouders van een leerling gescheiden zijn, is het belangrijk dat er duidelijkheid is over de manier waarop de communicatie en consultatie over de vorderingen van de leerling verloopt. De school en het schoolbestuur hebben daarom een protocol ontwikkeld hoe zij met deze regels omgaan. Voor meer informatie, zie www.movare.nl.
Huiselijk geweld en kindermishandeling (Veilig Thuis)
De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals met het signaleren van en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op www.movare.nl.
Vroeg samenwerken in Parkstad Limburg (VIP)
Voor een professional kunnen er redenen zijn om een signaal af te geven in de verwijsindex Parkstad Limburg (VIP). De VIP registreert of meerdere hulpverleners contact hebben met hetzelfde kind en maakt het voor betrokken hulpverleners mogelijk om met elkaar in contact te komen. Zo kan geboden hulp op elkaar afgestemd worden. Voor meer informatie, zie www.movare.nl.
Opgroeien in Parkstad
Opvoeden en opgroeien is niet altijd even gemakkelijk. Soms is informatie of ondersteuning welkom of nodig. Het vinden van die informatie of hulp kan soms lastig zijn. Er zijn namelijk veel verschillende organisaties voor jeugd- en gezondheidszorg. Om u te helpen bij het vinden van de juiste informatie of ondersteuning is er in iedere gemeente een centraal punt voor alle vragen rondom opvoeden en opgroeien opgericht. Dit is Opgroeien in Parkstad (voorheen Jeugd en Gezin Parkstad Limburg). Meer informatie vindt u op www.opgroeieninparkstad.nl.
ICT en sociale media
Onderwijsstichting MOVARE gebruikt ICT in de dagelijkse lespraktijk. Om ervoor te zorgen dat leerlingen kunnen werken in een veilige digitale leer- en werkomgeving maakt MOVARE gebruik van Office365. Daarnaast vindt MOVARE het noodzakelijk dat haar medewerkers, leerlingen, ouders/verzorgers en andere betrokkenen verantwoord omgaan met sociale media. Daarom is een protocol sociale media opgesteld. Meer informatie over ICT en sociale media en het protocol sociale media kunt u vinden op www.movare.nl.
Medisch handelen op school
Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals hoofdpijn, buikpijn, oorpijn of pijn door een insectenbeet. Daarnaast krijgen leerkrachten in toenemende mate het verzoek van ouders of verzorgers om hun kinderen door de arts voorgeschreven medicatie toe te dienen. Het is van belang dat er in deze situaties gehandeld wordt volgens een vooraf afgesproken en ondertekend protocol. Zie www.movare.nl.
Privacy binnen MOVARE
Onderwijsstichting MOVARE vindt het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de privacy van onze leerlingen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming vormt het uitgangspunt van ons privacy beleid. Voor meer info zie www.movare.nl.
Rookvrije school
Onderwijsinstellingen, waaronder basisscholen, hebben de verplichting een rookverbod op hun terreinen in te stellen, aan te duiden en te handhaven. Dit betekent dat schoolterreinen volledig rookvrij moeten zijn. Ook onze school is rookvrij. Voor meer info zie www.movare.nl.
Grensoverschrijdend gedrag
De maatschappij krijgt steeds meer te maken met vormen van grensoverschrijdend gedrag. Ook binnen het onderwijs wordt grensoverschrijdend gedrag door kinderen, ouders/verzorgers of medewerkers gesignaleerd. Hoe we hiermee omgaan staat beschreven op www.movare.nl.
Klachtenregeling
Op grond van de Kwaliteitswet zijn de schoolbesturen verplicht een klachtenregeling te hebben. Het klachtrecht heeft een belangrijke signaalfunctie met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs. Zie www.movare.nl.
Meer Harmonie in de Samenleving
Onze school doet mee aan het programma Meer Harmonie in de Samenleving, waardoor binnen onze school muziekles wekelijks wordt aangeboden door een gekwalificeerde vakdocent.