Tussenschoolse opvang in het kader van de "Gezonde Basisschool van de Toekomst" (GBT)
OBS Harlekijn is een Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). In 2015 zijn we binnen de GBT begonnen als variant 'beweegschool'. In april 2022 hebben we de stap gemaakt naar de variant 'voeding-beweegschool'.
Waarom is OBS Harlekijn een Gezonde basisschool van de Toekomst (GBT)?
'De jeugd heeft de toekomst'. Met deze gedachte is in 2014 het onderzoeksproject 'De Gezonde Basisschool van de Toekomst' gestart op vraag vanuit onderwijsstichting Movare in samenwerking met o.a. de universiteit Maastricht en de GGD Zuid-Limburg. Aanleiding was de gezondheidsachterstand in Limburg ten opzichte van Nederland als geheel. Vooral in Zuid-Limburg blijkt die achterstand groot, dus ook in de regio Parkstad waar OBS Harlekijn ligt. Zorgwekkend is daarbij ook dat die gezondheidsachterstand op steeds jongere leeftijd begint met alle gevolgen van dien, ook voor de lange termijn. Volgens de GGD hebben leerlingen in onze regio een grotere kans op het oplopen van een blijvende achterstand doordat ze zich minder goed ontwikkelen op lichamelijk, sociaal-emotioneel en cognitief en motorisch gebied. Een dergelijke achterstand is niet alleen voor het individu problematisch maar ook voor de samenleving als geheel. Daarmee wordt de sociale ongelijkheid in deze regio als een vicieuze cirkel in stand gehouden of zelfs vergroot. In deze begint verandering aan de basis!
Op de site www.degezondebasisschoolvandetoekomst.nl is meer te lezen over dit project en bijbehorende onderzoek.
Passend bij onze visie "Bijzonder in beweging als leer-leefschool", is OBS Harlekijn in deze een leer-leefgemeenschap waar kinderen binnen een veilige, vertrouwde, kansrijke en uitdagende omgeving, zich zo breed mogelijk moeten kunnen ontwikkelen tot een zelfstandig en positief kritisch denkend mens. Een mens dat kan functioneren in en kan meebouwen 'aan de wereld van morgen'.
Als GBT maken we onze kinderen op jonge leeftijd op een speelse manier bewust van een gezonde leefstijl zowel op het gebied van gezondheid als gezond gedrag. Dit doen we door extra aandacht te hebben voor bewegen, creatieve ontwikkeling en gezond eetgedrag. Naast het gezondheidsaspect is samen eten, bewegen en creatief bezig zijn ook gezellig en ontwikkelen èn versterken de kinderen ook hun sociale vaardigheden, talenten en interesses. Dit draagt weer bij aan goede onderlinge relaties en saamhorigheid hetgeen weer het pedagogisch klimaat versterkt waar je mag en kunt zijn wie je bent en wilt worden. Het welzijn en welbevinden van kinderen wordt hierdoor vergroot; belangrijke voorwaarden om je zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. Als je lekker in je vel zit (figuurlijk en letterlijk),ben je namelijk beter in staat om te leren. En dit draagt bij aan gelijke kansen voor iedereen, ongeacht afkomst en capaciteiten.
In het kader van deze kansengelijkheid, passend bij onze visie, is het voor ons dan ook heel logisch een Gezonde Basisschool van de Toekomst te zijn met aandacht voor een gezonde leefstijl en gedrag.
Wat houdt de Gezonde basisschool van de Toekomst in?
Als GBT bieden we op school we zowel in de kleine als tijdens de overblijfpauze gezonde voeding en drinken aan. In de kleine pauze wordt er fruit aangeboden, tijdens de overblijfpauze een gezonde schoollunch. Daarnaast bieden we extra beweegactiviteiten en creatieve activiteiten aan. Dit gebeurt tijdens de lessen in de groep en tijdens het overblijven groepoverstijgend.
De Gezonde Basisschool van de Toekomst in de praktijk
Hieronder wordt in het kort beschreven hoe de GBT in de praktijk eruit ziet.
Opbouw van de overblijfpauze De overblijfpauze duurt van 12.00 uur tot 13.15 uur. Van 12.00 uur tot 12.30 uur vindt de lunch in de eigen groep plaats. Daarna gaan de kinderen tot 13.15 uur aan de slag met de keuzeactiviteiten.
Keuzemogelijkheden
- Overblijven: Er is de keuze om wel of niet over te blijven.
Kinderen kunnen dus op school blijven tijdens de overblijfpauze of ze kunnen naar huis gaan. Als school stimuleren we het om over te blijven vanwege de vele voordelen van de GBT op het gebied van gezondheid en versterken van sociale vaardigheden. We zijn dan ook heel blij dat de meeste kinderen overblijven.
De kinderen van de groepen 1 t/m 4 (OBO) hebben de mogelijkheid op om maandag, dinsdag en donderdag over te blijven. Voor de kinderen van de groepen 5 t/m 8 (BOBO) komt hier ook de vrijdag bij.
- Activiteitenaanbod tijdens de overblijfpauze: De kinderen mogen kiezen welke activiteit ze tijdens de overblijfpauze willen gaan doen.
Ze kunnen dan kiezen uit diverse sport- en spelactiviteiten, creatieve activiteiten (knutselen, dramaspel, etc.) en vrij spelen. Het gaat hierbij om een tweewekelijks programma. Deze activiteiten vinden groepsoverstijgend plaats. Om het bewegen te stimuleren, is er een maximum opgesteld over het aantal keer dat de cultuuractiviteit per week gekozen worden.
Begeleiding lunch
De lunch wordt begeleid door professionals: leerkrachten, onderwijsassistenten of pedagogisch medewerkers van kinderopvang Humankind. Daarnaast streven we ernaar de lunch ook zoveel mogelijk te laten ondersteunen door vrijwilligers, zeker in de groepen 1 t/m 4.
Begeleiding activiteiten
Het sport-spel aanbod en cultuuraanbod wordt voorbereid en begeleid door de pedagogisch medewerkers van Humankind. Zij worden hierin vanuit de gemeente ondersteund door de combifunctionaris Sport in samenwerking met The Move Factory en de combifunctionaris Cultuur. De vrijwilligers begeleiden het vrij spelen. Daarnaast zullen stagiaires vanuit de PABO, VISTA en het CIOS indien mogelijk ter ondersteuning ingezet worden op de dagen dat ze aanwezig zijn voor hun stage.
Gezonde voeding
De school zorgt op alle dagen van de week voor een gezond fruit tussendoortje tijdens de ochtendpauze. Op de dagen dat de schooldag tot 15.15 uur duurt, verzorgt de school ook een gezonde lunch. Jumbo is de voedingsleverancier die dagelijks het eten en drinken in gekoelde boxen op school aanlevert.
Richtlijnen vanuit het voedingscentrum
De voeding en drank die aangeboden wordt, is samengesteld volgens de regels van het Voedingscentrum Nederland; dit betekent vooral minder suiker en vet en meer vitamines, eiwitten en vezels. Minimaal 80% van de geserveerde producten komt uit de Schijf van Vijf. De dranken die kinderen aangeboden krijgen, bevatten geen toegevoegde suikers. De lunch is zo samengesteld dat kinderen kunnen kiezen uit verschillende producten. Op basis van bovenstaande richtlijnen en onder toezicht van de GGD en het voedingscentrum zijn een aantal lunchcycli vastgesteld die roulerend ingezet worden. Met name de GGD zal de kwaliteit blijven monitoren. Daarnaast mag er gedurende de gehele schooldag water worden gedronken.
Bijzondere voedingsgewoonten
Met bijzondere voedingsgewoonten zoals allergieën, diëten en voorschriften vanuit het geloofsovertuigingen wordt uiteraard rekening gehouden. Er vindt hierover altijd overleg plaats met de ouders. Indien nodig worden er oplossingen op maat gemaakt.
Het weekmenu
Op Parro (het oudercommunicatieplatform) zal gepubliceerd worden wat de kinderen als fruit tussendoortje en schoollunch aangeboden zullen krijgen. De schoollunch zal bestaan uit verschillende soorten bruin- en volkorenbrood, muesli, crackers, verschillende soorten beleg (kaas- en vleessoorten), groente, fruit, yoghurt, melk, suikervrije drinkyoghurt, water met een smaakje, etc.
Stimuleren van het drinken van water
We stimuleren overdag het drinken van water. De kinderen nemen een waterbidon mee en kunnen de waterbidon vullen bij één van de watertappunten in school.
Eetgerei
De kinderen hebben een drinkbidon en een lunchbox nodig. De drinkbidon nemen de kinderen van thuis mee. De lunchbox is op school te koop (tegen kostprijs van €5,50) maar mag ook van thuis meegenomen worden. In de lunchbox zit een beker, een kommetje en bestek. Het deksel wordt gebruikt als bord. Dit eetgerei gaat dagelijks mee naar huis om schoon te maken en komt de dag erna weer mee terug.
Aanmelden voor het overblijven Aangezien er bestellingen klaargezet en geplaatst moeten worden voor de schoollunch, is het voor school belangrijk te weten hoeveel kinderen er dagelijks overblijven. Als ouders geven jullie voor een heel schooljaar de vaste overblijfdagen in een week aan. Als kinderen overblijven, nemen ze ook deel aan de gezonde schoollunch. Aanmelden gebeurt digitaal via een link die middels een Parro bericht door school één keer per jaar verstuurd zal worden.
Indien een kind door omstandigheden buiten de vast aangegeven dagen moet overblijven, mag hij/zij uiteraard deelnemen aan de lunch.
Kosten tussenschoolse opvang (TSO) De kosten per kind per keer overblijven bedragen € 1,75. Tussenschoolse opvang is een dienst die school aanbiedt. Ouders mogen er wel of niet gebruik van maken. School mag dan ook een vergoeding voor het overblijven vragen. In het gevraagde bedrag zit alles versleuteld; van gezonde voeding, begeleiding tijdens de TSO, aanbod activiteiten onder professionele begeleiding inclusief aanschaf benodigde materialen voor de beweeg- en creatieve activiteiten. Het overblijfbedrag geldt zowel voor kinderen die gebruik maken van de schoollunch als voor kinderen die bij uitzondering lunch van thuis meenemen.
Betalen tussenschoolse opvang (TSO) Betalen voor het overblijven wordt geregeld via het digitale betaalsysteem "Schoolkassa". Dit systeem is gekoppeld aan ons digitale communicatiesysteem Parro. Drie keer per jaar zal er gefactureerd worden.
Indien een kind ziek is, kunnen we in de eerste week het geld helaas niet terugboeken. Dit heeft er mee te maken dat de bestelling voor de schoollunch voor deze eerste week al geplaatst is. Is een kind langer dan één week ziek, kunnen we vanaf die tweede week het overblijfgeld wel terugboeken.
Tegemoetkoming in de overblijfkosten door stichting Leergeld
In het kader van kansengelijkheid, vinden we het als school belangrijk dat elk kind moet kunnen overblijven. Daarbij hoort uiteraard ook dat ze moeten kunnen deelnemen aan de activiteiten en de lunch van de Gezonde Basisschool van de Toekomst. Tegemoetkoming in de overblijfkosten door stichting Leergeld is daarom mogelijk. Informatie hiervoor is te vinden op www.stichtingleergeldparkstad.nl
Er zijn altijd oplossingen op maat mogelijk. Maak hiervoor altijd een afspraak met de directie van school.