De Oudervereniging (OV)
Wat is de oudervereniging?
Alle ouders met één of meer kinderen op d’n Opstap kunnen lid worden van de oudervereniging. De oudervereniging vertegenwoordigt de ouders en is een schakel tussen de ouders en het lerarenteam/school. Iedere ouder kan zich beschikbaar stellen als bestuurslid en zo zitting nemen in het bestuur. Bij voldoende aanmeldingen zal er gestemd worden tijdens de ledenvergadering. In principe neemt men voor drie jaar zitting in de OV, en die periode kan maximaal een keer verlengd worden. Eerder stoppen als bestuurslid is uiteraard wel mogelijk. De zittingsperiode loopt van het begin tot het einde van een schooljaar. Het bestuur bestaat uit minimaal zeven bestuursleden, allemaal ouders met een of meer kinderen op d’n Opstap. Er is een voorzitter, secretaris, penningmeester en er zijn vier (of meer) algemene bestuursleden.
Per jaar komt de OV zeven tot acht keer bij elkaar voor de OV vergadering. Er is dan ook altijd iemand namens het lerarenteam aanwezig. De organisatie van de activiteiten gebeurt altijd in samenwerking met het lerarenteam en in overleg met de directie daar waar dat nodig is.
Wat doet de oudervereniging?
De oudervereniging organiseert: de herfstwandeling, het paasfeest, organisatie van de Koningsspelen, het Sinterklaasfeest, de lentewandeling, met carnaval helpen daar waar nodig is, het kerstfeest, het schoolreisje of het schooluitstapje, afscheid groep 8.
Tijdens de diverse avonden dat er vanuit school iets te doen is, verzorgt de oudervereniging koffie en thee voor de ouders. Dit betreft o.a. ouder- en informatieavond en later in het schooljaar de open avond.
Algemene Ledenvergadering, financieel jaarverslag en jaarrekening:
De oudervereniging legt verantwoording af aan haar leden tijdens de Algemene Ledenvergadering. Omdat in het verleden gebleken is dat de Algemene Ledenvergadering nauwelijks bezocht werd door ouders, is er gekozen voor een andere vorm van informatieverstrekking. Tijdens de ouderavonden in februari presenteert de oudervereniging haar jaarverslag en jaarrekening. Op de informatieavond van school kunnen ouders, onder het genot van een kopje koffie of thee, bestuursleden aanspreken en kennis nemen van de diverse activiteiten die worden georganiseerd.
Medezeggenschapsraad (MR)
De medezeggenschapsraad heeft tot taak de openheid, openbaarheid en het onderling overleg op school te bevorderen. Doelstelling is het behartigen van de belangen van het kind, de ouders/verzorgers en het personeel. De medezeggenschapsraad is bevoegd om alle aangelegenheden die de school betreffen, bespreekbaar te maken. Tevens is de raad bevoegd om over alle ‘schoolse’ zaken het bevoegd gezag voorstellen te doen en standpunten kenbaar te maken. Daartoe heeft de MR advies- en instemmingbevoegdheid. Dit is geregeld in het medezeggenschapsreglement. In de MR hebben 2 ouders en 2 leerkrachten zitting. De vergaderingen van de MR/SR zijn openbaar en de data worden aan u bekend gemaakt in de jaarkalender.
Schoolraad (SR)
De schoolraad heeft als doel om vanuit het gezichtspunt van ouders, een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het onderwijs op D’n Opstap. De schoolraad bestaat uit een vertegenwoordiging van ouders die meningsvormend, adviserend en reflecterend naar school toe hun mening geeft waar het gaat om het te voeren of gevoerde beleid. De onderwerpen kunnen zowel door de directie als door de schoolraadleden worden ingebracht. De schoolraad vergadert samen met de MR, maar heeft geen formele rechten. Ze fungeert als klankbordgroep voor de MR en de directie van de school.
Werkgroep BVL (Brabants VerkeersveiligheidsLabel)
Onze school heeft een actieve verkeerswerkgroep, waarin ook enkele ouders deelnemen. We beschikken over het Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL). Het project biedt scholen en gemeenten de helpende hand om structureel en meer op de praktijk van alledag gerichte verkeerseducatie te geven. Om verkeerseducatie op scholen te stimuleren, is het keurmerk in het leven geroepen. Het label met 'Seef de Zebra' toont aan dat verkeersveiligheid structureel deel uitmaakt van het schoolbeleid.
Ieder jaar wordt door de directie en de leden van de verkeerswerkgroep een digitaal portfolio ingevuld én een activiteitenplan opgesteld, waarin gepland staat wat we het lopende schooljaar aan verkeer doen. Er wordt een verkeersmethode op de school gebruikt die voldoet aan de eisen die door VVN en BVL gesteld worden. Daarnaast worden er ieder jaar diverse verkeersactiviteiten georganiseerd en wordt de verkeerskennis van de kinderen regelmatig gecontroleerd. De kinderen van groep 7 nemen deel aan het landelijk theoretisch en praktisch verkeersexamen. Het doel van deze activiteiten is om bij te dragen aan een veiliger Brabant voor jeugdige verkeersdeelnemers.
Hulpouders
Bij diverse activiteiten roepen wij hulp van ouders in. Regelmatig gaan we met de kinderen op excursie. Het is dan prettig als ouders ons hierbij willen vervoeren. Daarnaast kunnen we hulp vragen bij het begeleiden van een klein groepje kinderen (denk bijv. aan de verkeersdag, techniekactiviteiten) of meefietsen met de groep.
Hoofdluis controle
Onze school voert een actief beleid in het bestrijden van hoofdluis. Na elke vakantie worden alle kinderen gecontroleerd op hoofdluis. Dit gebeurt door een groep vrijwillige ouders. Indien er bij uw kind hoofdluis geconstateerd is, wordt u hier persoonlijk van op de hoogte gesteld. De ouders van de kinderen uit de groep waar hoofdluis is geconstateerd krijgen een informatiebrief toegestuurd over hoe de luis te bestrijden. Na twee weken worden de kinderen opnieuw gecontroleerd.