Basisschool Het Mozaïek

Una Corda 34 2925 BX Krimpen aan den IJssel

Schoolfoto van Basisschool Het Mozaïek

Het team

Toelichting van de school

Op Het Mozaïek werkt een hecht team van enthousiaste mensen. We hebben hart voor het onderwijs en voor kinderen! Ook genieten wij van ons beroep. We stimuleren met elkaar de ontwikkeling van kinderen, maar ook de ontwikkeling van onszelf en de school vinden we erg belangrijk. Hierover voeren wij het gesprek tijdens verschillende soorten vergaderingen.

Ook zijn er in ons team leerkrachten die zich gespecialiseerd hebben in: rekenen, het jonge kind, ICT, meer- en hoogbegaafdheid, taal/lees/spellingonderwijs. Van hen leren wij graag, omdat zij de professionals zijn. Zij hebben binnen het team een coördinerende rol. Ook zijn er verschillende leerteams bij ons op school. Dit zijn groepjes collega's die, soms samen met expert van buiten de school, overleggen voorbereiden en het team begeleiden bij de invoering van nieuwe en andere onderwijskundige ideeën. 

Wij hebben op school een vakleerkracht bewegingsonderwijs. Ook hebben wij vakleerkrachten voor muziek. Zij komen lessen verzorgen vanuit de muziekschool. Daarnaast werken we veel samen met Synerkri. Zij verzorgen veel gastlessen m.b.t. cultuur, zoals dans, drama en kunstlessen. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij uitval van een leerkracht kiezen wij voor de volgende manieren van vervanging:

- Duocollega extra dag voor de groep 
- Een andere collega extra voor de groep 
- Onderwijsassistente(n) voor de groep 
- Groep verdelen over andere groepen 
- Thuiswerkdag - noodopvang voor kinderen die niet thuis kunnen zijn

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Op onze school hebben wij gekozen voor groepen te groeperen in leerstofjaarklassen. Dat betekent dat wij van elke groep 1 klas op school hebben. Alleen de instroomgroep en groep 1 combineren wij. Wij hebben van deze combinatie 2 groepen op school. De leerlingen ontvangen de meeste lessen in hun eigen groep. Alleen bij ons thematisch onderwijs werken de groepen regelmatig groepsdoorbroken. 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In groep 1 en 2 werken wij thematisch. Dit houdt in dat er aan taal- en rekendoelen gewerkt wordt in betekenisvolle thema’s. Bij ieder thema richten we samen met de kinderen een themahoek in. De kinderen leren spelenderwijs meer over het thema, door de spelactiviteiten, gesprekken, lees- en schrijfactiviteiten en reken- en wiskundige activiteiten die aangeboden worden.Door het creëren van echte situaties en activiteiten kunnen kinderen naspelen en nadoen wat zij in het echt hebben gezien. Doordat de kinderen zoveel als mogelijk betrokken worden bij de thema's dagen wij hen uit tot leren. De kerndoelen zijn leidend voor de inhoud van ons onderwijs. 

De kinderen in groep 1 en 2 gaan van maandag tot en met donderdag naar school. Op vrijdag zijn ze vrij. 

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Vanaf schooljaar 2023/2024 wordt er gewerkt aan een betere overgang tussen groep 2 en groep 3. In groep 2 wordt er thematiserend onderwijs gegeven. Vanaf groep 3 komt de nadruk meer te liggen op het aanbieden van de basisvakken. Als Het Mozaïek zien wij een mooie uitdaging om deze overgang beter vorm te geven. Daarom zullen in schooljaar 2023/2024 de groepen 2 en 3 meer gaan samenwerken, zodat de kinderen in groep 3 meer thematiserend gaan leren. 

In ons onderwijs vanaf groep 3 besteden we dus veel tijd aan de basisvakken. De basisvakken zijn rekenen, lezen en spelling. Vanaf groep 4 komt ook taal erbij. In deze vakken differentieëren we. Op die manier sluiten wij aan bij het niveau van het kind.

Wij gaan uit van 4 niveau's. We hebben leerlingen die de lesstof goed en snel beheersen. Hun lesstof wordt gecompact. We hebben de basis. Dit zijn leerlingen die de instructies meedoen en daarna zelfstandig verder kunnen. Voor de leerlingen die na de instructie behoefte hebben aan meer instructie is er een verlengde instructie. De kinderen die naast deze instructies extra begeleiding nodig hebben, krijgen individueel of in kleine groepjes begeleiding buiten de klas. 

Wij vinden het ook erg belangrijk dat het kind leert van de wereld om zich heen. Daarom werken wij deels thematisch. Dit maakt het leren betekenisvoller. Vanaf groep 4 werken we thematisch rondom de vakken van wereldoriëntatie. Hieronder vallen de vakken: biologie, aardrijkskunde en geschierdenis. Hiervoor gebruiken wij de methode DaVinci. Deze methode geeft handvatten om in thema's te werken aan de doelen voor wereldoriëntatie.

Ons taalaanbod wordt de komende tijd steeds meer geïntegreerd in ons thematisch aanbod. Hierdoor worden de taallessen betekenisvoller en kunnen ze het geleerde gelijk toepassen in een betekenisvolle context. Vanaf schooljaar 2023/2024 zullen we de leeslessen thematisch worden aangeboden. 

Wij werken samen met de Bibliotheek op School. Dat betekent dat we de samenwerking zijn aangegaan met Bibliotheek aan den IJssel. Hierdoor hebben wij een ruim aanbod van leesboeken voor alle leeftijden. Ook zorgen zijn voor een boekenaanbod dat passend is bij ons thema. Vanaf midden groep 3 kunnen kinderen zelf hun boeken wisselen bij de bibliotheek. We bevorderen hierdoor het leesplezier. Dit heeft weer positieve gevolgen voor de resultaten.

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Wij groeien in:

  • het afstemmen van ons onderwijs op verschillende onderwijsbehoeften van leerlingen
  • het bevorderen van samenwerkend leren en flexibel organiseren van ons onderwijs
  • het vormgeven van een betekenisvolle rijke leeromgeving zonder scheiding van vakken.
  • de overgang tussen groep 2 en 3

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Sinds januari 2023 is Het Mozaïek officieel een IKC (integraal kindcentrum) geworden. Dat betekent dat wij naast onderwijs ook opvang aanbieden. Dit doen wij samen met To be Kind. Vanaf schooljaar 2023/2024 verzorgen we daarom ook de peuteropvang op de maandag-, dinsdag- en donderdagochtend. De opvang is van 8.30 - 12.00 uur.

Terug naar boven