Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Telefonisch
De school is telefonisch bereikbaar van een half uur voor schooltijd tot zeker een uur na schooltijd. Als uw kind ziek is of om een andere reden niet op school kan komen, belt u dan als het kan voor schooltijd. Wanneer we niets hebben gehoord, zullen we proberen in de loop van de dag met u contact op te nemen. We willen liever niet gestoord worden tijdens de lessen, uitzonderingen daargelaten.
E-mail
Het kan voorkomen dat een leerling naar de tandarts, dokter of ziekenhuis moet onder schooltijd. Wij adviseren deze afspraken zoveel mogelijk na schooltijd te plannen. Mocht dit niet lukken en weet u tijdig wanneer dit bezoek plaats zal vinden, dan mag dit ook via de mail worden doorgegeven aan de groepsleerkracht.
Wij willen u vragen bij ziekte telefonisch contact te zoeken met de school, om te voorkomen dat de leerkrachten allerlei media moeten raadplegen 's morgens. In deze tijd willen de leerkrachten de lessen goed voorbereiden.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Richtlijnen verlof buiten schoolvakanties.
Vanaf 5 jaar zijn kinderen leerplichtig en moeten ze naar school. Onder bepaalde omstandigheden mag de directeur extra verlofdagen toekennen. Het aanvraagformulier voor buitengewoon verlof kunt u verkrijgen op school. Zodra het kind is ingeschreven gaan we ervan uit dat ouders zich houden aan de schoolregel dat ook vierjarigen naar school gaan. Via deze LINK kunt de wet- en regelgeving vinden.
Verzuim om niet geldige redenen wordt doorgegeven aan de leerplichtambtenaar van de gemeente Westerkwartier en streng aangepakt. De leerlingen nemen deel aan alle onderwijsactiviteiten die onder de verantwoordelijkheid van de school vallen. Op verzoek van ouders kunnen leerlingen worden vrijgesteld van bepaalde onderdelen. De directeur neemt hierover een besluit en bepaalt na overleg met de ouders, welke onderwijsactiviteiten hiervoor in de plaats komen.
Leerplicht en verlof.
In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk. Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, moet u zich aan de regels voor zo’n uitzondering houden. De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hieronder beschreven.
Buitengewoon verlof.
Extra verlof in verband met religieuze verplichtingen
Wanneer uw kind plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging, bestaat er recht op verlof. Als richtlijn geldt dat hiervoor één dag per verplichting vrij wordt gegeven. Indien uw kind gebruik maakt van deze vorm van extra verlof, dient u dit minimaal twee dagen van te voren bij de directeur van de school te melden.
Op vakantie onder schooltijd.
Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering op de hoofdregel gemaakt worden als uw kind tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders. In dat geval mag de directeur eenmaal per schooljaar uw kind vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaatshebben. Het betreft de enige gezinsvakantie in dat schooljaar.
Informatie, wetten en regels zijn te vinden via deze LINK.