Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?
Een goed contact tussen school en thuis vinden wij op de Rietvest heel belangrijk. Een goede samenwerking en contact tussen het team en de ouders bevordert het welbevinden van het kind en vergroot de betrokkenheid van de ouders bij het dagelijkse schoolleven.
Informatievoorziening
Wij informeren u over alle belangrijke gebeurtenissen op school, over algemene schoolzaken, maar ook over het wel en wee van uw kind. We stellen het erg op prijs als u ons van belangrijke gebeurtenissen thuis op de hoogte houdt.
Op verschillende manieren geeft het team informatie naar ouders toe:
1.de schoolgids
2.schoolkalender
De jaarkalender staat op de website van de school én in de app Parro Talk. Deze geeft een handig overzicht van alle activiteiten in het komende schooljaar en vakanties.
3.informatieavonden
In het begin van het schooljaar wordt er voor ouders van leerlingen uit de groepen 3, 4 (Snappet) en 8 een avond gepland, waarop u informatie krijgt over het onderwijs van uw kind. Specifieke informatie en praktische zaken van de groep waar uw kind in zit is te lezen in het informatieboekje van de betreffende groep. Informatieboekjes zijn te downloaden op de website van onze school: derietvest.dewaarden.nl.
Ook zijn er meerdere malen per jaar oudergroepsbezoeken gepland. Uw kind ontvangt u dan in de groep en kan zelf alles vertellen en laten zien.
4.schoolkrant
De schoolkrant “(p)Rietpraat” komt drie maal per jaar uit. De redactie bestaat uit ouders, leerkrachten en leerlingen. De kinderen verzorgen de inhoud.
5.Parro Talk
Met ingang van het schooljaar 2017-2018 gebruiken wij schoolbreed de app Parro Talk. De app is een complete oudercommunicatie-app, gekoppeld aan ParnasSys. De app vervangt mail, nieuwsbrieven appen, facebook, klasbord en zelfs voor een deel de schoolwebsite. Het is een besloten app.
6.Nieuwsflits via Parro Talk (wanneer noodzakelijk)
Via dit bericht (mededeling) worden alle ouders op de hoogte gehouden van alle actuele zaken.
7.Startgesprekken
Aan het begin van elk schooljaar in september (startgesprek groep 2 t/m 8) en rond februari/maart praten ouders en leerkracht over de ontwikkelingen, de stappen die wij samen met uw kind in dat schooljaar willen bereiken. Tegelijk bespreken we daarbij de factoren en onderwijsbehoeften die voor uw kind van belang zijn om tot goed leren te komen. Deze ontwikkelgesprekken kunnen gecombineerd worden met de 10-minutengesprekken. Vanaf groep 5 zijn de leerlingen aanwezig bij de gesprekken.
8.10- minutengesprekken (ontwikkelgesprekken)
Tijdens deze gesprekken, die wij twee maal per schooljaar houden, praten wij samen over de ontwikkeling van uw kind. In februari/maart en juli over de resultaten die uw kind heeft behaald. In juni wordt er ook nog een gespreksronde gehouden voor kinderen, waarvan de leerkracht en/of de ouders bepaalde zaken/resultaten nog extra wil(len) bespreken.
9.gesprekken op aanvraag
Buiten de 10-minutengesprekjes om is er ook nog een mogelijkheid om over uw kind te praten. U dient hiervoor wel een aparte afspraak te maken met de betreffende leerkracht.
Ouders en school Naast onderwijskundige en pedagogische aspecten is ook de sfeer op een school van groot belang. Kinderen moeten zich prettig en veilig voelen, ze moeten het leuk en gezellig hebben, zodat niet alleen hun verblijf op de basisschool een tijd wordt waar ze met veel plezier aan terug denken, maar ook omdat daardoor de werkhouding en de behaalde resultaten optimaal kunnen zijn.
Met recht kunnen we zeggen dat de sfeer op onze school wordt bepaald door het team en de ouders samen. De betrokkenheid en belangstelling van ouders naar de kinderen is in positieve zin duidelijk aanwezig. Vele ouders helpen, ondersteunen, begeleiden en organiseren bij een groot aantal activiteiten. Het gaat dan zowel om lesgebonden als recreatieve activiteiten. Het team en de ouders werken dan samen als eenheid om de activiteiten voor de kinderen zo leuk en gezellig mogelijk te maken.
Kortom, op de Rietvest is aandacht voor sfeer!!!
De ouderraad (OR)
In 1985 is er op onze school een ouderraad opgericht. Deze ouderraad is er voor alle ouders die kinderen op onze school hebben. Zodra u uw kind(eren) aanmeldt op onze school, bent u automatisch lid van de ouderraad. Het lidmaatschap is gratis. De ouderraad bestaat uit ouders die graag een steentje bij willen dragen om de kinderen op onze school gedurende het schooljaar wat leuke, ontspannende activiteiten aan te bieden.
Samen met het team bereiden zij activiteiten rondom Sinterklaas, Kerstmis, Carnaval en Pasen voor. Dit zijn de meest bekende, maar ook achter de schermen werkt de ouderraad het gehele jaar aan minder opvallende activiteiten mee. Om al deze activiteiten en vieringen te kunnen organiseren, heeft de ouderraad financiële middelen nodig. Deze activiteiten worden niet door de overheid betaald en moeten door de ouders zelf worden bekostigd. Daarom vraagt de ouderraad u jaarlijks, middels een schrijven, om een vrijwillige bijdrage.
Deze bijdrage maakt het mogelijk om uw kind(eren) een leuk, gezellig schooljaar te bieden. Aan het begin van het schooljaar ontvangt u hier bericht over. Mocht u vragen hebben over de ouderraad of over de activiteiten, mocht u actief lid willen worden van de ouderraad, neem dan even contact op met de werkgroepleden van de ouderraad.
De Medezeggenschapsraad (MR)
Volgens de wet moet iedere school een medezeggenschapsraad (MR) en een daarbij behorend MR -reglement hebben. In de wet is vastgelegd over welke zaken de MR mag meepraten en over welke zaken de MR mee mag beslissen.
Enkele voorbeelden zijn: de grondslag van de school, het schoolplan, het formatieplan, wijzigingen van het beleid met betrekking tot de ouders, ondersteunende werkzaamheden, schooltijden, enz.
De verkeersgroep
De verkeersgroep bestaat sinds juni 2003. Zij probeert (samen met team en alle ouders) de verkeersveiligheid op en rondom de school te verbeteren, zodat steeds meer kinderen (met ouders) vaker te voet of met de fiets naar school komen.
De werkgroep heeft het BVL-project(Brabants Veiligheids Label) behaald, waardoor onze school een verkeersveilige school is geworden. De school heeft dan op zowel theoretisch als praktisch goed verkeersonderwijs verzorgd. Maar we zijn er nog niet.
De werkgroep gaat ook in de komende tijd een aantal thema’s behandelen, zoals: Een op voeten en fietsendag, trapvaardigheid, een dode hoekproject, de verkeersslang, enz.
De fietsvaardigheid in de groepen 4 t/m 8 zal meer geoefend gaan worden. Ook de fietscontrole en het verkeersexamen blijven vaste onderdelen op onze school. De werkgroep heeft regelmatig contact met de gemeente Moerdijk en de wijkagent om de schoolomgeving veiliger te maken. De werkgroep doet dus veel meer dan alleen controleren, zij organiseert en ondersteunt de leerkrachten van de school om het verkeersonderwijs zo goed mogelijk te verzorgen. Mocht u lid willen worden, neem dan contact op met een van de directeur van school.
Notitie bestuur
Het is van belang ouders te betrekken bij het onderwijs op school. Dat kan via de ouderraad of door lid te worden van de medezeggenschapsraad, maar het kan ook door op school werkzaamheden te verrichten ter ondersteuning van de leerkrachten. Daarbij bieden ouders hulp in de groep als bv. leesouder. Maar ook hulp bij de organisatie van activiteiten is welkom. De school stelt ouders graag in de gelegenheid om op een dergelijke wijze een steentje bij te dragen. Wel is het van belang daarbij ieders verantwoordelijkheden te respecteren.
In de wet staat het als volgt: De ouders zijn gehouden de aanwijzingen bij activiteiten op school op te volgen van de directeur en het overig onderwijzend personeel, die verantwoordelijk blijven voor de gang van zaken.