Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekteverzuim
Het kan voorkomen dat uw kind wegens ziekte tijdelijk niet naar school kan. In dat geval meldt u dat ’s morgens vóór 8.30 uur telefonisch of via Parro bij de leerkracht. Vergeet u ook niet uw kind af te melden bij uw taxivervoerder!
Wanneer uw kind 4 keer of vaker ziek is gemeld binnen 3 maanden zal de leerkracht een gesprek met u inplannen. We kunnen dan samen bekijken of onze jeugdverpleegkundige Toos de Moor mee kan kijken om er voor te zorgen dat uw kind minder vaak afwezig is op school.
Te laat komen
Te laat op school komen wordt aangemerkt als ongeoorloofd schoolverzuim. Als uw kind vaak te laat komt, meldt de school dit bij de leerplichtambtenaar
Leerplicht
In de leerplichtwet staat dat alle jongeren van 5 tot 17 jaar in Nederland naar school moeten. U bent als ouders/verzorgers verplicht ervoor te zorgen dat uw kind ingeschreven wordt op een school en dat uw kind ook daadwerkelijk de school bezoekt als er onderwijs wordt gegeven. Uw kind mag dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is er een uitzondering op deze regel mogelijk.
Gronden voor vrijstelling van het onderwijs
Leerlingen die op onze school zijn aangemeld nemen in principe deel aan alle voor hen bestemde onderwijsactiviteiten. Slechts in uitzonderingsgevallen kan de leerplicht, op verzoek van de ouders, een leerling vrijstellen van deelname aan bepaalde onderwijsactiviteiten. Een verzoek daartoe dient schriftelijk te worden ingediend. Hierbij gelden de regels van de Variawet.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof aanvragen
U dient ieder verzoek tot verlof altijd in te dienen bij de directeur van de school. U kunt een verlofformulier aanvragen via de groepsleerkracht. Tot een periode van maximaal 10 dagen neemt de directeur zelf een beslissing op uw aanvraag.
Extra verlof bij religieuze feesten
Als uw kind plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging, dan bestaat er recht op verlof. Voorbeelden hiervan zijn bid- en dankdag en het Suikerfeest. Hiervoor kan 1 dag per verplichting worden gegeven. U dient dit vooraf bij de leerkracht te melden.
Op vakantie onder schooltijd
Vakantie onder schooltijd is alleen mogelijk als uw kind door de specifieke aard van uw beroep niet tijdens een schoolvakantie op vakantie kan gaan. In dat geval mag de directeur één keer per schooljaar vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaatsvinden. Het moet dan wel gaan om de enige gezinsvakantie tijdens dat schooljaar. Bij de aanvraag moet u een werkgeversverklaring overleggen, waarin naast de specifieke aard van uw beroep ook de reden aangegeven moet zijn waarom u niet tijdens een schoolvakantie verlof kunt opnemen.
Dit is alleen geldig voor leerlingen van wie de ouders een eigen bedrijf hebben of in de agrarische of de horeca sector werkzaam zijn.
Daarnaast moet u met de volgende voorwaarden rekening houden;
- U kunt maar voor een periode van maximaal 10 schooldagen aaneengesloten verlof krijgen. Het is niet mogelijk de 10 dagen over het jaar te spreiden;
- Verlof tijdens de eerste 2 weken van het schooljaar is wettelijk niet toegestaan;
- Het verlof moet ten minste 8 weken van tevoren bij de directeur van de school worden aangevraagd.
Verlof wegens andere gewichtige omstandigheden
- verhuizing: maximaal 1 dag;
- huwelijk van bloed- of aanverwant;
- viering van een 12 ½ -, 25-, 40-, 50- en 60-jarige huwelijks- of ambtsjubileum van bloed- of aanverwant maximaal 1 dag;
- ernstige ziekte van een bloed- of aanverwant;
- overlijden van bloed- of aanverwant.
De volgende situaties zijn GEEN gewichtige omstandigheden
- een afwijkend vakantierooster van andere gezinsleden bijv. leerlingen uit het gezin die op andere scholen zitten (herfstvakantie/krokusvakantie enz.);
- geen andere boekingsmogelijkheden voor vakantie (vooral ontstaan door te laat boeken);
- voor vakantie buiten het seizoen in verband met lagere prijzen, of speciale aanbiedingen;
- een uitnodiging van familie/bekenden om mee op vakantie te gaan buiten de schoolvakanties;
- een of meerdere dagen eerder afreizen vόόr, of later terugkeren van vakantie om drukte op wegen te vermijden;
- eerder afreizen, omdat men voor bepaalde tijd het vakantieadres bereikt moet hebben (wegens periode vakantiehuis bijv.);
- familiebezoek in het buitenland (al of niet gekoppeld aan vakantie).